Politică

Iohannis - mesaj către parlamentari: “Nu vă gândiți doar la câștigul electoral de moment când propuneți legi”

Președintele Klaus Iohannis le-a transmis marți parlamentarilor că au responsabilitatea de a restabili încrederea în Legislativ și le-a cerut să nu se gândească doar la un câștig electoral de moment atunci când propun legi.

"Dumneavoastră, doamnelor și domnilor senatori și deputați, vă revine un rol esențial: puneți pe agendă legi cu un impact major asupra viitorului românilor, nu vă gândiți doar la beneficiile pe care unele măsuri le au acum, nu vă gândiți doar la un câștig electoral de moment. Întrebați-vă cum va arăta România în 5 ani, în 10 ani cu legile pe care le adoptați dumneavoastră acum. Întrebați-vă dacă în anii următori România va deveni mai puternică sau dacă, dimpotrivă, va fi slăbită de impactul legilor votate de dumneavoastră. Aveți responsabilitatea și capacitatea de a restabili încrederea cetățenilor în Parlament — această instituție fundamentală a democrației, aveți responsabilitatea și vă rog să o exercitați. Vă chem să faceți din aceasta un obiectiv politic demn de Centenarul comemorării Marelui Război și aniversării Marii Uniri", a spus Iohannis, marți, în discursul susținut în plenul reunit al Parlamentului.

El a subliniat că actualul context regional și internațional poate fi o oportunitate pentru ca România să demonstreze că este o națiune puternică și are o clasă politică matură, capabilă să garanteze siguranța și prosperitatea cetățenilor.


Potrivit șefului statului, Centenarul Marii Uniri este nu doar "un moment de sărbătoare, un prilej de acordare de medalii și distincții, ci oportunitatea de a ne mobiliza toate energiile în favoarea unor fapte, nu unor vorbe goale".

"Nu prin declarații demagogice, ci prin proiecte concrete și importante pentru viitor să reconstruim coeziunea dintre societate și clasa politică. Cum facem ca România să beneficieze de prosperitate pe termen lung, care să însemne creșterea nivelului de trai, fără vulnerabilități majore pentru următorii ani? Care sunt mecanismele pentru consolidarea unui stat de drept funcțional? Care trebuie să fie rolul definitoriu al României pe scena europeană? Cu puțin timp înaintea aniversării Centenarului Marii Uniri și în anul aniversării a 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România așteaptă de la elitele sale un răspuns adecvat la aceste întrebări. Vă propun ca, asumându-ne importantele învățăminte ale trecutului, cât și mesajul preocupat, atent și activ al societății românești, să facem din angajamentul european al României cel mai durabil monument al independenței și unirii naționale!", a conchis Iohannis.


El a menționat că pe 9 Mai se celebrează "un arc peste timp" — 140 de ani de la declararea Independenței de Stat și sărbătorirea Zilei Europei — într-un context complicat pentru Europa.

"Trăim într-una dintre acele perioade istorice la care, peste ani, urmașii vor privi înapoi și vor judeca dacă noi, oameni de stat și politicieni, am înțeles corect direcția spre care să ducem țara sau am ratat un moment important pentru viitorul națiunii. (...) Astăzi, mai mult decât oricând, cred că România trebuie să afirme, tare și răspicat, că locul său este în continuare în rândul democrațiilor europene consolidate, în care sunt respectate drepturile civice, iar legea este egală pentru toți", a afirmat șeful statului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter