Politică

Cine sunt oamenii din Comisia juridică a Senatului care au votat graţierea faptelor de coruptie

Comisia juridică a Senatului a ajuns, recent, în atenţia opiniei publice şi a generat chiar un protest de stradă, de proporţii reduse faţă de cele anti - OUG 13, din luna februarie, dar de aceeaşi factură, respectiv anti-corupţie, în momentul în care a votat graţierea faptelor de corupţie.

În cursul zilei de miercuri, majoritatea PSD din Comisia juridică din Senat a votat graţierea faptelor de corupţie, la propunerea senatorul PSD Şerban Nicolae, care este şi preşedinte de comisie, propunere susţinută şi de fostul şef de stat, Traian Băsescu.

Băsescu a venit la şedinţele Comisiei juridice pentru a-şi susţine amendamentele, dar el nu a avut drept de vot.


Comisia s-au înregistrat 5 voturi „pentru” - toate de la PSD şi 3 voturi „împotrivă” - câte unul de la PNL, USR şi UDMR. De la dezbateri au lipsit însă doi membri PNL. Dacă nu ar fi lipsit, scorul ar fi putut fi 5 la 5, ceea ce nu ar fi angajat adoptarea propunerii.

Comisia juridică din Senat are 11 membri, dintre care 5 de la PSD, 3 de la PNL, 1 de la UDMR, 1 de la ALDE, 1 de la USR.


De la PSD, din Comisia juridică fac parte Şerban Nicolae (preşedinte), Adrian Diaconu (secretar), Robert Cazanciuc (membru), Marian Pavel (membru) şi Liviu Brăiloiu (membru). Toţi cei cinci au votat graţierea corupţilor.

De la PNL fac parte Nicoleta Pauliuc (vicepreşedinte, absentă), Alina Gorghiu (membru, absentă) şi Daniel Fenechiu (membru, vot „împotrivă”).


Ceilalţi membri sunt: Károly Zsolt Csaszar (UDMR, vot „împotrivă”), Ionuţ Sibinescu (ALDE, absent) şi George Dircă (USR, vot „împotrivă”).

Şerban Nicolae, care a propus graţierea faptelor de corupţie, şi-a luat licenţa în Drept la 29 de ani


Şerban Nicolae este un PSD-ist cu state vechi în partid. El şi-a luat licenţa în Drept la 29 de ani, în 1997, iar după numai 4 ani, în 2001, a fost numit consilier de stat în Administraţia prezidenţială, post pe care l-a ocupat pe toată perioada mandatului de şef de stat al lui Ion Iliescu.

El a mai fost senator PSD în 2004-2008 şi a activat tot în Comisia juridică a Senatului. În 2004 a fost ministru pentru Relaţia cu Parlamentul.


Nicolae a intrat în atenţia opiniei publice, recent, în momentul în care o fotografie în care se afla la volanul maşinii fostului senator PSD Cătălin Voicu, condamnat pentru corupţie, a devenit virală în mediul online. Unii dintre internauţi l-au numit atunci, tendenţios, „şoferul interlopului Voicu”.

Ulterior, această fotografie s-a viralizat din nou în momentul în care Şerban Nicolae a fost ales lider al grupului PSD din Senat şi preşedinte al Comisiei juridice din Senat.

Adrian Diaconu, care a votat graţierea corupţilor, a lucrat 9 ani ca poliţist

Social-democratul Adrian Diaconu, secretar al Comisiei juridice din Senat, care a votat şi el alături de colegii săi senatori PSD pentru graţierea faptelor de corupţie, este licenţiat în Drept al Academiei de Poliţie "Al. I. Cuza" din Bucureşti.

El a lucrat, în perioada 1994 – 2003, ca ofiţer specialist în cadrul I.P.J. Timiş-S.C.C.O.

Robert Cazanciuc a fost director general adjunct în ministerul Justiţiei - Administraţia Naţională a Penitenciarelor

Cazanciuc este profesor asociat la SNSPA, iar în trecut a fost ministru al Justiţiei în perioada 2013-2015, secretar general al MAE în perioada 2009-2013, procuror-şef şi şef al Biroului de Presă la Parchetul ÎCCJ în perioada 2005-2009.

Mai mult, Cazanciuc a activat, între anii 2004-2005, ca director general adjunct în ministerul Justiţiei - Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Marian Pavel şi-a luat licenţa în Drept la 28 de ani, devansându-l cu un an pe Şerban Nicolae

Senatorul PSD Marian Pavel, care a votat favorabil graţierii corupţilor, şi-a luat licenţa în Drept în 2003, la Univ. Titu Maiorescu din Bucureşti, la vârsta de 28 de ani.

Între anii 1997-2000 a lucrat ca purtător de cuvânt la Agentia Judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă Ialomiţa, iar în perioada 2000-2012 a fost primar al comunei Gheorghe Lazar.

Celălalt social-democrat care a votat favorabil graţierii faptelor de corupţie este senatorul PSD de Constanţa, Tit Brăiloiu. Acesta nu şi-a postat însă o biografie pe site-ul Senatului.

Împotriva propunerii privind graţierea corupţilor au votat Daniel Fenechiu (PNL), Károly Zsolt Csaszar (UDMR), şi George Dircă (USR).

Alina Gorghiu (PNL), Nicoleta Pauliuc (PNL) şi Ionuţ Sibinescu (ALDE) au absentat.

Membrii Comisiei juridice din Senat au revenit, însă, joi, după numai 24 de ore, asupra amendamentului privind graţierea pedepselor pentru corupţie, 5 senatori votând pentru respingerea acestuia, în timp ce patru senatori ai PSD şi ALDE s-au abţinut.( Mediafax)

Ultimele Stiri
abonare newsletter