Politică

Senatorii jurişti, la loc comanda cu graţierea corupţilor. Urmează votul în plen. Avertismentul specialiştilor.

Analiştii politici atrag atenţia că strada trebuie să rămân vigilentă, deşi senatorii s- au răzgândit în privinţa graţierii.

Specialiştii avertizează că strada trebuie să rămână vigilentă Specialiştii avertizează că strada trebuie să rămână vigilentă

Comisia juridică din Senat a revenit asupra votului dat miercuri în privinţa graţierii faptelor de corupţie şi s-a votat ca acestea să nu fie în rândul infracţiunilor graţiate. Au votat "pentru" excluderea de la graţiere a acestor infracţiuni (prevăzute la art. 289-294 în Codul Penal) trei senatori PNL, unul USR şi unul UDMR.

S-au abţinut trei senatori PSD şi unul ALDE (doi senatori PSD nu erau în sala la momentul votului). Propunerea de a se reveni asupra votului a fost făcută de senatorul PNL Daniel Fenechiu.


 Foarte important este faptul că procedural, urmează ca luni de la ora 10.30 să se voteze un raport - favorabil cu amendamente cel mai probabil - iar acesta va ajunge la votul în plenul Senatului. Apoi, proiectul intră în procedură legislativă la Camera Deputaţilor, care este decizională. Specialiştii avertizează însă că trebuie să rămânem vigilenţi.

“PSD găseşte întotdeauna modalităţi pentru a supune justiţia”

După votul de miercuri liderii PSD Liviu Dragnea şi premierul Sorin Grindeanu au susţinut că se împotrivesc. Şi Victor Ponta a cerut demisia senatorului Şerban Nicolae. Analistul politic Radu Albu Comănescu spune însă că în ciuda acestor reacţii ipocrite, cu care suntem obişnuiţi de altfel, strada trebuie să rămână vigilentă.


“Am văzut, a fost votat proiectul în Comisia parlamentară şi fireşte, cu aceeaşi ipocrizie şi Dragnea şi Grindeanu au spus că se opun. Ce vor face în plen ? Trebuie să vedem în primul rând cât se va mobiliza strada, pentru că rămâne un factor de presiune. În orice caz, chiar dacă nu le iese acum (n.red- celor din PSD), vor căuta metode prin care, dacă nu în bloc, prevederile legii de acum să fie feliat introduse în tot felul de iniţiative legislative sau adăugând acele chichiţe care să le dea legalitate sau să le păstreze într-o zonă de legalitate interpretabilă. Cu PSD ştim bine, se găseşte întotdeauna o modalitate prin care justiţia să fie supusă. Chiar dacă mi-aş dori un partid social democrat mai serios pe scena politică românească pentru un echilibru politic, este foarte clar că nu se poate…Strada va trebui să rămână foarte vigilentă şi să-şi continue acţiunea pentru că proiectul PSD de a graţia şi a distorsiona justiţia rămâne cât se poate de actual”, spune analistul politic Radu Albu Comănescu.  

Ceartă la PNL

Episodul graţierii coruţilor de la Comisia Juridică a stârnit reacţii şi în tabăra Opoziţiei. Preşedintele interimar al PNL Raluca Turcan a atacat-o pe senatoarea Alina Gorghiu într-o postare pe Facebook, spunând că cei care lipsesc atunci când mizele politice sunt mari "sunt cei care fac opoziţia praf" şi care "aduc întreg partidul în punctul de a fi privit ca pactizând cu PSD. Turcan se referă la faptul că Gorghiu a lipsit la votul dat miercuri în Comisia Juridică din Senat privind graţierea faptelor de corupţie.


Senatorul PNL Mario Ovidiu Oprea, liderul grupului parlamentar liberal, a explicat pentru HotNews.ro că absenţa a doi membri PNL din trei de la şedinţa comisiei juridice în care s-a votat graţierea faptelor de corupţie nu a fost "ceva premeditat" dar dacă ar fi fost toţi membrii PNL la şedinţă, PSD nu ar mai fi supus la vot amendamentul.

Amintim că votul în comisie pentru această propunere a fost de 5 la 3 - toţi membrii PSD au votat "pentru", în timp ce cei de la PNL, USR şi UDMR - câte unul de la fiecare - au votat împotrivă. În prezenţa celorlalţi doi senatori liberali din comisie, votul ar fi fost 5 la 5 (PNL a anunţat că va vota împotrivă).


Au lipsit de la PNL senatoarele Alina Gorghiu şi Nicoleta Pauliuc. A fost prezent Daniel Fenechiu, fostul lider al Partidului Naţional Democrat, venit la PNL înainte de alegerile parlamentare din 2016.

Precizăm că liderul de grup poate face înlocuiri în comisii atunci când ştie că un coleg va absenţa. Astfel, având în vedere că senatoarea Nicoleta Pauliuc, vicepreşedintele comisiei, se afla în spital, în locul acesteia putea veni altcineva. În ceea ce o priveşte pe senatoarea Alina Gorghiu, aceasta a venit la un moment dat la şedinţă, a stat câteva minute şi a plecat, înainte de a se vota acest amendament.

Ultimele Stiri
abonare newsletter