Politică

EXCLUSIV Nepotul lui Blaga, „parașutat” să candideze la Cluj. Cine este Sorin Moldovan, orădeanul pe care șeful PNL îl vrea deputat de Cluj.

La Cluj liberalii își sacrifică propriii candidați ca să le facă pe plac liderilor de la București.

Orădeanul Sorin Moldovan care va candida în decembrie pentru un post de deputat în judeţul Cluj este nepotul copreședintelui PNL Vasile Blaga, informație confirmată de altfel de Moldovan în presa locală din Vaslui, în 2012, unde a candidat. Liderul PNL Cluj Daniel Buda nu a putut fi contactat pe parcursul zilei, în ciuda insistențelor, pentru a oferi un punct de vedere pe acest subiect.

Moldovan, copreședinte al Tineretului Național Liberal, este “parașutat” să candideze pe listele PNL Cluj la solicitarea directă a lui Vasile Blaga, iar primarul Emil Boc și europarlamentarul Daniel Buda ar fi acceptat propunerea. Pentru a-i face loc lui Moldovan, va fi sacrificat unul dintre oamenii lui Boc, fie consilierul local Florin Stamatian, fie Rareş Niculescu (fost europarlamentar şi strategul lui Boc în campaniile electorale).


Cine este Sorin Moldovan

Sorin Dan Moldovan este fiul lui Petrică Moldovan, om de afaceri potent din Oradea şi membru ex-PDL. Juniorul Moldovan a ocupat în timpul guvernării portocalii (2008-2012) funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Tineret şi Sport, iar calitățile care l-au recomandat au fost probabil banii mulţi încasaţi de tatăl său şi relaţia apropiată cu preşedintele Vasile Blaga. De altfel, Sorin Moldovan a mai fost o dată „parașutat” să candideze la parlamentare, la Vaslui, în 2012 dar a reușit să strângă doar 1.919 voturi.

Sorin Dan Moldovan a cunoscut o ascensiune politică lină. Astfel, în 2008 el a fost ales preşedinte la nivel naţional al organizaţiei studenţeşti a PDL. Apoi, un an mai târziu, la vârsta de 23 de ani, a fost angajat în cadrul Ministerului Educaţiei direct pe o funcţie de director general. În paralel, a lucrat ca economist la una dintre firmele tatălui său. Ulterior, i s-a dat funcţia de preşedinte al Comisiei Naţională de Acţiune împotriva Violenţei în Sport, din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Tineret.


Legături trainice între Blaga și familia Moldovan

Până să ajungă în politică, omul de afaceri Petrică Moldovan a muncit din greu la prosperitatea sa şi a celor din politica bihoreană, potrivit unui portret realizat de o televiziune națională, în urmă cu câțiva ani. Naşul lui Petrică Moldovan este fostul primar PDL de la Oradea Petru Filip. senator PSD. De asemenea, Petrică Moldovan a fost asociat cu Rodica Mărginean, soţia fostului director naţional al Vămilor. Radu Marginean, acuzat de corupție. Radu Mărginean a fost promovat de Vasile Blaga, fost vameş şi el, fost șef al Direcției Regionale Bihor.  

Legăturile dintre aceşti bihoreni sunt trainice şi sudate în timp. Cu ajutorul relaţiilor politice, familia Moldovan a construit timp de 8 ani de zile, un mic imperiu financiar.


Primul mare contract public câştigat de familia Moldovan a fost reabilitarea liniei de tramvai din Oradea pentru sumă de 8,3 milioane euro. Începând cu 2007, portocaliul şi-a extins afacerile în afara judeţului, prin intermediul unui grup de companii. Mass media a calculat că, în perioadă 2007- 2012, familia Moldovan a încasat suma astronomică de peste 88 de milioane de euro din diverse contracte şi prin intemediul mai multor firme. Un alt contract interesant, în valoare de 170,8 milioane de lei, a fost câştigat de la Compania Naţională de Autostrăzi pentru reabilitarea unui tronson cu o lungime de 33 de kilometri al Drumului Naţional 76, în judeţele Arad şi Bihor.

Mărginean, propunerea lui Blaga

Într-un interviu acordat publicației Puterea, la 24 de ore după ce șeful Autorității Naționale a Vămilor, Radu Mărginean, a fost pus sub învinuire de procurorii DNA Bihor, în dosarul Vămii Halmeu, Vasile Blaga declara cu subiect și predicat că el a fost cel care l-a propus pe Mărginean pentru funcția de șef al vămilor.


Au împăcat și capra și varza

Din „parașutarea” lui Moldovan la Cluj toată lumea se alege cu ceva. Se pare că liderii liberali au negociat bine cedarea unui post de deputat de la Cluj în favoarea unui „parașutat” și au făcut un mic troc: săptămâna trecută, liberala clujeancă Maria Forna a fost aleasă lider al Tineretului Liberal Național.

A ce miroase lauda de sine

Despre Sorin Moldovan s-a mai spus că este nepotul lui Vasile Blaga și în urmă cu câțiva ani. În partid s-a vorbit că aceasta este calitatea pe care și-o prezintă tânărul atunci când participă la întîlnirile politice, însă Vasile Blaga a negat existența unei relații de rudenie între el și Moldovan, explicând  că „este prieten cu tatăl lui Sorin Moldovan dinainte de ’89“.


La rândul său, jurnalistul Cătălin Tolontan scria că angajați din Ministerul Tineretului și Sportului povesteau că Sorin Moldovan spunea peste tot că este nepotul lui Blaga, însă liderul democrat liberal dezmințea această informație.

Ultimele Stiri
abonare newsletter