Politică

UDMR: Să înceteze vânătoarea de vrăjitoare îndreptată împotriva comunităţii maghiare

UDMR susţine că "vânătoarea de vrăjitoare îndreptată împotriva comunităţii maghiare trebuie să înceteze", referindu-se la faptul că 84 de participanţi la un miting din Târgu Mureş au fost amendaţi de către jandarmi, precum şi la cererea Jandarmeriei de îndepărtare a unui steag "ilegal" la Cluj.

sursa foto Facebook Sabin Gherman sursa foto Facebook Sabin Gherman

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de UDMR, semnat de preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, amendarea a 84 de participanţi la un miting din Târgu Mureş este "revoltătoare".

"Restricţionarea libertăţilor comunităţii maghiare trebuie să înceteze! Considerăm inacceptabil şi revoltător faptul că, la Târgu-Mureş şi la Cluj, autorităţile restricţionează dreptul maghiarilor de a organiza adunări publice şi de a folosi simbolurile lor. UDMR protestează faţă de faptul că, la Târgu-Mureş, Jandarmeria a amendat 84 de persoane care au participat, de Ziua Libertăţii Secuieşti, la o demonstraţie paşnică, fără incidente, iar la Cluj, cu ocazia marşului paşnic din 15 martie, Jandarmeria a solicitat insistent îndepărtarea unui drapel considerat , cu toate că, în România, acel simbol este perfect legal”, se arată în comunicat.


Liderul UDMR susţine că, în urma "abuzurilor instituţionale în serie, ivite în ultima vreme, prin care se încalcă drepturile la libertatea de exprimare, comunitatea maghiară pierde tot mai mult din sentimentul de siguranţă şi aşa diminuat”.

"Cerem cu insistenţă ca în oraşele Transilvaniei să înceteze, pentru totdeauna, aceste acţiuni de tipul vânătorii de vrăjitoare îndreptate împotriva comunităţii maghiare. Este evident că, atât la Târgu-Mureş, cât şi la Cluj, angajaţii Jandarmeriei au acţionat din exces de zel împotriva oamenilor paşnici, prezenţi la sărbătoarea comunităţii maghiare. Solicităm insistent ca responsabilii pentru siguranţa ordinii publice să fie preocupaţi de atenuarea pericolelor publice reale şi nu de amendarea oamenilor paşnici, sau de îndepărtarea drapelului Transilvaniei ori, în alte cazuri, a steagului secuiesc”, adaugă Kelemen.


Pentru ambele incidente UDMR solicită o argumentare exactă din partea autorităţilor implicate şi motivarea procedurilor oficiale, considerând că sancţiunile aplicate contravin principiilor statului de drept.

"Maghiarii din România nu îşi doresc să fie intimidaţi în mod constant pe pământul lor natal”, conchide Kelemen.


Potrivit UDMR, Gruparea de Jandarmi Mobilă Târgu-Mureş a aplicat 84 de amenzi în valoare totală de peste 70.000 lei, unor participanţi la mitingul şi marşul desfăşurat în 10 martie la Târgu-Mureş, cu ocazia Zilei secuilor martiri, pentru încălcarea prevederilor legale privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi încălcarea unor norme de convieţuire socială a ordinii şi liniştii publice. La Cluj-Napoca, în 15 martie, cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, au fost legitimate de jandarmi mai multe persoane care aveau asupra lor steagul Transilvaniei şi li s-a solicitat să nu îl mai afişeze.

abonare newsletter