Politică

“Traseiștii” scapă la alegerile din acest an

La alegerile locale de anul acesta, in județul Cluj, vor candida cateva zeci de primari si consilieri locali si județeni care nu au revenit la partidele de unde au plecat, respectiv nu şi-au pierdut mandatele, deşi CCR a invalidat „Ordonanţa Dragnea”. La Cluj aproximativ 20 de aleşi locali au profitat de ordonanţa traseiştilor, trecând la alte partide. Dintre aceştia trei sunt primari, iar restul consilieri.

Aleşii locali, „maşinăria electorală” a partidelor

Probabil cel mai important moment în reconfigurarea scenei politice a fost OUG 55/2014, susţine un studiu al Expert Forum, care precizează în raportul citat că Fondul de Rezervă aflat la dispoziţia Guvernului, majorat de 15 ori, în anul 2014, potrivit Curţii de Conturi, a fost folosit ca „instrument clientelar pentru a transfera bani către primării şi consilii judeţene.

Potrivit studiului, alegerile locale sunt importante şi în perspectiva alegerilor parlamentare din toamnă, unde „maşinăria electorală a partidelor mari se bazează mult pe aleşii locali în funcţie”. 


“Traseiștii” de la Cluj

În judeţul Cluj numărul primarilor și consilierilor care au trecut în barca puterii, datorită „ordonanţei traseiştilor“ nu este deloc neglijabil. Mai exact, din vechiul PDL Cluj au plecat, în total, la PSD şi PMP 20 de consilieri judeţeni, locali dar şi primari. Astfel, şapte au plecat la PMP, 13 la PSD, iar unul a rămas independent. De asemenea, la PNL a plecat un singur consilier local, de la PPDD. Alţi trei consilieri din localitatea Gilău au plecat tot la PMP: Virgil Bâlc, Cristian Vele şi Mihai Sfârlea. Tot la PMP a plecat şi consilierul local Aurel Vlaic, din localitatea Călăţele.

Primul care a plecat de la PNL la PSD a fost primarul din Sânmartin, Ioan Fârtan, urmat de primarii localităților Bobâlna- Augustin Mureşan și Jichişu de Jos- Ioan Moncea.


De asemenea, au mai plecat consilieri locali din Turda și Jichişu de Jos: Sorin Bichiş, Vasile Pop, Zeno Deje, Ariton Pop, Alexa Prodan, Adrian Petrescu, Ambrozie Pop, Marinel Rogojan, Ioan Rusu, Ioan Jurcan.

Un singur consilier judeţean a rămas independent. Este vorba despre Andreea Morar din Turda.


Peste 5.000 de aleşi locali, între care 552 de primari, au migrat la alte partide după adoptarea OUG 55/2014, marele câştigător fiind PSD, către care s-au îndreptat 79 la sută dintre primarii care au migrat, a aratat un raport prezentat de Expert Forum.

Potrivit legii, consilierii locali județeni care au schimbat partidul în baza Ordonanței 55 își pierd mandatele, iar primarii și șefii de Consilii Județene revin la partidul de la care au plecat.

abonare newsletter