Politică

SONDAJ inedit: Ce personaj istoric ar vota românii pentru funcţia de preşedinte

O cercetare inedită relevă cu cine ar vota românii dintre domnitori, dacă aceştia ar trăi azi şi ar candida la alegerile prezidenţiale.

În studiul CSCI, publicat de infolpolitic.ro se testează profilul dezirabil de preşedinte pe care românii şi l-au format.

Câştigătorul unor alegeri prezidenţiale ipotetice, la care ar participa lideri istorici, ar fi Vlad Ţepeş, care domină clar clasamentul. Nu mai puţin de 35% dintre români l-ar alege pe Vlad Ţepeş, prin comparaţie cu 21% care l-ar vota pe Cuza, 18% care l-ar vota pe Ştefan Cel Mare şi 9% care l-ar vota pe Mihai Viteazu. După aceştia, în top se mai află, în ordine descrescătoare, Constantin Brâncoveanu, Decebal şi Tudor Vladimirescu.


Vlad Ţepeş este câştigător printre alegătorii de toate vârstele și este preferat atât de bărbaţi cât şi de femei, chiar dacă Alexandru Ioan Cuza pare să aibă mai mult succes în rândul doamnelor, decât în cel al bărbaţilor.

Cât despre scorul pe care l-ar obține Mihai Viteazu în rândul votanţilor de partide vedem că alegătorii UDMR i-ar acorda acestuia votul, mai mult decât cei ai Stângii sau Dreptei româneşti.


În ceea ce priveşte mediul urban vs mediul rural, Vlad Ţepeş se află aproape la egalitate în preferinţele românilor. Alexandru Ioan Cuza scade în procente în mediul rural, având doar 15% faţă de Ştefan cel Mare care a fost votat de un procent de 25%. Ştefan cel Mare a fost votat în special în Moldova, în timp ce Mihai Viteazu a fost susţinut mai mult de ardeleni.

Ultimele Stiri
abonare newsletter