Politică

Marţea neagră, „ediţia de vară“

Deputaţii au pus pe ordinea de zi a şedinţei de marţi cele 22 proiecte de modificare a codurilor penale. Şefii ICCJ şi CSM au cerut amânarea discuţiilor cu 14 zile pentru studierea proiectelor. Deputaţii au acceptat doar 7. Unul dintre proiecte este cel menit să-l scape pe Victor Ponta de acuzația de conflict de interese, scrie hotnews.ro.

Concret, este vorba despre modificarea art. 301 din Codul Penal, care spune:

 (1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul sau, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani, sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică. (2) Dispoziţiile alin.(1) nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative.


Prin initiaţiva legislativă a cinci parlamentari, la alin. (2) sunt adăugate alte câteva situaţii în care nu se aplică dispoziţiile alin. (1): ocuparea de către o persoana a unei funcţii indiferent în ce modalitate şi sub ce formă se realizează aceasta şi exercitarea atribuţiilor de serviciu privind acordarea de către subalterni a drepturilor legale a acestora.

Initiatorii proiectului sunt cinci deputaţi şi senatori: deputaţii PSD Ciprian Nica şi Victor Roman, deputatul UDMR Marton Arpad-Francisc, deputatul de la Minorităţi Ion Marocico şi deputatul PC-PLR Aurelian Ionescu.


În afara premierului Victor Ponta ar putea scăpa de acuzaţia de conflict de interese şi mai mulţi parlamentari care şi-ar fi angajat rude la cabinetele de senator sau deputat.    

Ultimele Stiri
abonare newsletter