Politică

Sociolog clujean: „Ceea ce se întâmplă acum pe scena politică este la fel de surprinzător ca votul din noiembrie 2014”

Scandalul în care este implicată Elena Udrea este cel mai mare de după evenimentele din 1989 în care apare un politician român.

Pentru prima dată în 25 de ani, asistăm la chemarea unui șef de serviciu secret să dea seamă pentru acuzațiile de corupție care i se aduc (Florian Coldea, director interimar al SRI, în dreapta) Pentru prima dată în 25 de ani, asistăm la chemarea unui șef de serviciu secret să dea seamă pentru acuzațiile de corupție care i se aduc (Florian Coldea, director interimar al SRI, în dreapta)

Mai mult, pentru prima dată în 25 de ani, asistăm la chemarea unui șef de serviciu secret să dea seamă pentru acuzațiile de corupție care i se aduc. Care sunt însă semnificaţiile scandalului acestui moment şi mai ales ce urmează odată cu tăvălugul ultimelor declaraţii?

Numele implicate, acuzațiile aduse la adresa unor oameni de afaceri, politicieni şi șefi de servicii secrete, toate acestea sunt „ingrediente“ care fac din acest caz unul răsunător. Analiştii subliniază că, în primul rând, autoritatea statului exercitată prin instituţiile fundamentale este zdruncinată.


Maturizarea instituţiilor şi inversarea rolurilor

Sociologul clujean Ioan Hosu subliniază că ceea ce vedem astăzi că se întâmplă pe scena politică şi mai ales în acest caz, al Elenei Udrea, reprezintă consecinţa legislaţiei actuale.

„Ceea ce se întâmplă acum este la fel de surprinzător ca votul din 16 noiembrie, pentru opinia publică românească şi europeană, pentru că în scandalurile Microsoft şi EADS, de exemplu, vorbim de două companii care nu sunt româneşti. Ceea ce vedem astăzi este, în acelaşi timp, rezultatul unor ani de lungi aşteptări în sensul maturizării unor practici şi maturizării unor instituţii.


Sunt însă şi consecinţe, pentru că auzim o singură placă – justiţia să îşi facă datoria – dar, în acelaşi timp se acuză un abuz, Elena Udrea acuză un abuz. Astfel asistăm la o inversare a rolurilor, ceea ce duce la o decredibilizare a eforturilor guvernelor de dreapta de până acum. De asemenea, se va crea desigur o instabilitate şi în zona de leadership politic local şi central“, consideră sociologul clujean.

Ce urmează?

Hosu mai atrage atenţia asupra triadei care, în opinia sa, va fi resetată odată cu evenimentele din ultimele săptămâni, de pe scena politică.


„Astfel, în acest moment vedem o triadă, oameni ai legii, funcționari înalţi –politicieni şi reprezentanţi ai media. Cred că, în perioada următoare vom asista la o resetare a triadei, în sensul că rămâne de văzut dacă în continuare acestora trei li adaugă şi alţii din zona privată şi mediul de afaceri“, a mai subliniat sociologul clujean.

Ultimele Stiri
abonare newsletter