Politică

Monica Macovei expune „4 motive să ne întrebăm care sunt intențiile președintelui Iohannis privind justiția“

Europarlamentarul Monica Macovei comentează declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis de marţi referitoare la justiţie.

Macovei expune „4 motive să ne întrebăm care sunt intenţiile preşedintelui Iohannis privind justiţia“:

„1. Președintele Klaus Iohannis a spus astăzi public că are obiectivul ridicării Mecanismului de  Cooperare și Verificare până la sfârșitul lui 2016.


Reamintesc că DNA există și lucrează astăzi tocmai datorită MCV, pentru că obsesia majorității clasei politice este de ani de zile eliminarea DNA. MCV există pentru că Parlamentul și politicienii nu au voința politică de a lupta cu corupția, amână sau blochează ridicarea imunității sau încearcă grațierea colegilor de după gratii.

Soluția este ridicarea imediată și fără excepții a imunității parlamentarilor și miniștrilor cu dosare penale și oprirea ordonanțelor de urgență și a legilor de protecție a politicienilor. Până nu se elimină blocajele politice din drumul justiției, MCV trebuie să rămână pentru funcționarea dreaptă și independentă a justiției.


2. Președintele Iohannis, care este și președintele CSAT, a vorbit astăzi despre posibilitatea ca procurorul general să fie membru CSAT, iar prim-ministrul Ponta s-a grăbit să-și anunțe susținerea pentru acest lucru, fără a aduce argumente.

 O astfel de măsură, adică prezența permanentă a procurorului general în cadrul CSAT, este greșită și încălcă principiul separației puterilor în stat.


 Există riscul ca, odată așezat la aceeași masă cu atâția oameni politici (președinte, prim-ministru, miniștri), procurorul general să primească sugestii sau chiar să fie supus unor presiuni politice privind anchetele în curs sau inițierea unor dosare penale.

Legea si practica de astăzi, care permit invitarea procurorului general la unele ședințe CSAT, când se discută chestiuni din domeniul lui de activitate, sunt suficiente.


3. Președintele Iohannis a spus astăzi că justiția este “una din cele trei puteri ale statului, nu o supraputere”. Când a dat justiția semnale sau s-a comportat ca o “supraputere”, astfel încât să devină motiv de îngrijorare pentru președinte? Până acum, toate atacurile murdare au fost la adresa justiției, a unor judecători și procurori.

Este justiția o “supraputere” dacă anchetează parlamentari și miniștri, adică reprezentanții celorlalte două puteri ale statului, și atunci să o lase mai încet cu aceste anchete?  


4. Președintele Iohannis a vorbit astăzi și despre “scurgeri nepermise de informații în presă, din dosarele penale aflate în curs de instrumentare”, preluând astfel una din temele preferate de atac ale politicienilor PSD/USL cercetați în dosare penale.

Oamenii trebuie să știe dacă politicienii sunt anchetați pentru corupție, dacă sunt furați de politicieni. Iar presa trebuie să răspundă acestui interes public. Nu este vorba despre “scurgeri nepermise de informații în presă”, ci despre informarea publicului.“

abonare newsletter