Politică

Daniel Buda: „Rusia trebuie să renunţe la invocarea abuzivă a bolii vacii nebune pentru a bloca schimburile agricole!“

Preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda, europarlamentar şi membru al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European, a cerut astăzi executivului european să adopte o atitudine fermă împotriva deciziei Federației Ruse de a interzice importurile de bovine, a cărnii de vită și a produselor derivate din România, din cauza "encefalopatiei spongiforme bovine" (“boala vacii nebune”), sub pretextul acestei boli.

„Apreciez că decizia Federației Ruse este o decizie strict politică, dorind să “pedepsească” astfel România pentru susţinerea arătată Republicii Moldova şi Ucrainei în demersurile de apropiere faţă de Europa. Rusia a aderat la Organizaţia Mondială a Comerţului în octombrie 2012, după 18 ani de negocieri. Uniunea Europeană, inclusiv România, și-a exprimat atunci speranţa că Rusia va renunţa la măsurile arbitrare şi chiar ostile pe care le adoptă în domeniul comerţului agricol. Cu toate acestea, agresivitatea Rusiei pe plan comercial agricol a continuat: anul trecut, Rusia a anunţat că interzice importurile de carne din Germania, apoi a anunţat că nu mai importă cartofi din Uniunea Europeană. Exemplele ar putea continua, iar decizia privind carnea de vită din România este o nouă dovadă în acest sens. Rusia trebuie să înceteze să mai invoce abuziv motive sanitare pentru a bloca schimburile agricole, mai ales că România a primit recent din partea Organizației Internaționale pentru Epizootii (OIE) certificatul prin care i se recunoaște statutul de țară cu risc neglijabil pentru "boala vacii nebune"“, spune Daniel Buda.

Europarlamentarul mai spune că pe lângă demersul făcut astăzi, prin care a solicitat executivului european să adopte o poziţie fermă împotriva deciziei Federaţiei Ruse de a interzice importurile de bovine şi a produselor derivate din România, „în proxima şedinţă a comisiei de Agricultură din Parlamentul European, al cărui membru sunt, voi expune public acest aspect discriminatoriu al Federaţiei Ruse faţă de Europa în general şi faţă de România în special“.

Ultimele Stiri
abonare newsletter