Politică

Ţin „cu dinţii“ de funcţii. Cum mai scăpăm de ei?

Mai este foarte puţin timp până la alegerile parţiale care vor avea loc odată cu europarlamentarele, iar câţiva aleşi clujeni nu ştiu încă dacă îşi păstrează mandatele.

Pe cine am trimis să ne reprezinte în Parlamentul României Pe cine am trimis să ne reprezinte în Parlamentul României

Ultimii incompatibili găsiţi de ANI în urmă cu nici două săptămâni, deputaţii Adrian Oros şi Ioan Moldovan, ar putea ataca în instanţă decizia ANI sau ar putea să se retragă din funcţiile pe care le deţin. Dacă aceştia vor fi declaraţi definitiv incompatibili, ei îşi vor pierde mandatele nemaiavând voie să ocupe timp de 3 ani de la pronunţare o funcţie similară. Pînă acum, s-a constatat că dintre cei 14 parlamentari clujeni, patru nu au respectat Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor.

Pe cine a trimis Clujul în Parlament

După alegerile din 2012, Clujul s-a ales cu un număr deloc neglijabil de parlamentari certaţi cu ANI. Astfel, Agenţia Naţională de Integritate a constatat până în prezent că nu au respectat Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi deputaţii Steluţa Cătăniciu PNL şi Máté András-Levente (UDMR)
ANI a constatat că Steluţa Cătăniciu a fost în conflict de interese în perioada în care era consilier local. Inspectorii ANI susţin că Steluţa Cătăniciu a votat o hotărîre de consiliu în favoarea unei firme pe care apoi a reprezentat-o în instanţă, ca avocat, tocmai într-un proces împotriva Primăriei Cluj-Napoca.
Steluţa Cătăniciu a explicat că a votat din greşeală hotărîrea de Consiliu Local din 2009, pentru care este acuzată. Decizia ANI a fost menţinută şi de Curtea de Apel Cluj, însă poate fi atacată, nefiind definitivă.


Deputatul UDMR de Cluj, Máté András Levente, s-a aflat în stare de conflict de interese, de asemenea, pentru că şi-a angajat soţia la cabinetul parlamentar. Decizia instanţei supreme este definitivă, acesta putând să îşi  piardă mandatul de parlamentar.

În Parlamentul României sunt vacante în momentul de faţă 10 mandate, printre care şi cel al fostului senator Dan Voiculescu, care şi-a dat demisia la puţin timp după ce a fost ales. Pentru reocuparea acestor mandate s-ar putea vota pe 25 mai, când sunt programate alegerile europarlamentare.


Un precedent?

Fostul consilier prezidenţial, şi totodată jurist şi fost senator, Peter Eckstein Kovacs, aminteşte însă de situaţia lui Mircea Diaconu, când Senatul a respins solicitarea de încetare a mandatului acestuia. Consiliul Naţional de Integritate, în calitatea sa de garant al independenţei operaţionale a Agenţiei Naţionale de Integritate, a cerut Senatului să constatate încetarea calităţii de senator a lui Mircea Diaconu, după ce instanţa supremă a hotărat că a încălcat regimul incompatibilităţilor.

„Există această lege ANI, care spune că dacă verdictul este confirmat de către instanţele judecătoreşti şi dacă acestea sunt definitive, atunci starea de incompatibilitate este văzută ca o posibilitate de a pierde mandatul. În acelaşi timp, este nevoie de votul Parlamentului în acest sens. Dar, aşa cum am văzut, sunt şi situaţii în care Parlamentul poate da un vot de respingere, aşa cum a fost situaţia domnului Diaconu. Este adevărat că ulterior acesta a demisionat, dar a existat o astfel de situaţie“, a explicat Eckstein Kovacs.

Ultimele Stiri
abonare newsletter