Politică

Week-end „incendiar“ în centrul Clujului

Jobbik şi Noua Dreaptă s-ar putea intersecta pe traseu, la evenimentele programate să înceapă de la aceeaşi oră, în această sâmbătă.

Două evenimente importante sunt programate să aibă loc pe străzile din oraş, la sfârşitul acestei săptămâni: Marşul Noii Drepte şi Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Manifestaţiile ar putea să le dea de furcă autorităţilor cu atât mai mult cu cât şi-a anunţat participarea şi gruparea extremistă Jobbik. Reprezentanţii mişcării nu se consideră însă extremişti, condamnând chiar declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu de zilele trecute referitoare la interzicerea lor pe teritoriul României şi dau asigurări că ei nu vor genera conflicte.

„Noi nu suntem extremiști. Pur și simplu afirmațiile domnului Băsescu nu au o bază. Noi nu vrem generarea problemelor, dar dânsul, se pare, vrea generarea sentimentelor antimaghiare cu implicarea mişcării noastre, adică a Jobbik. Refuzăm afirmaţiile greşite, îndreptate către mişcarea Jobbik. Vom participa la Ziua Maghiarilor, desigur, la evenimentele organizate la Cluj. Dar vreau sa subliniez, noi nu suntem extremiști, se vede cine ar putea genera conflicte…“, a declarat Erdely Bela, liderul Jobbik Cluj.


Declaraţii tardive

De cealalată parte, şi Noua Dreaptă îi „taxează“ pe politicienii români, de data aceasta pentru că declaraţiile acestora referitoare la Jobbik sunt tardive. „Jobbik are filială la Cluj din cauza politicienilor noştri, ei le-au permis acest lucru pentru că tolerează extremismul. Declaraţiile lor vin târziu. Noi, Noua Dreaptă am fost de fiecare dată civilizaţi, în fiecare an marşul s-a desfăşurat civilizat. Din partea noastră nu vor fi conflicte“, a declarat liderul Noii Drepte Cluj, Codrin Goia.

Nu vor partid în România

Pentru cei care nu cunosc statutul Jobbik, acesta nu este un partid, ci o grupare informală, după cum explică Erdely Bela. Mai mult, Jobbik nu îşi propune să devină partid pe teritoriul României. „În Ungaria Jobbik este un partid parlamentar. în Romania nu, şi nici nu vrem să fie. Nu vrem să concuram în sistemul politic românesc. Pur şi simplu vrem să ajutăm la rezolvarea problemelor magharimii din Ardeal, fără să intrăm în conflict cu orcine din viaţa politică românească. Şi din acest fapt reiese cât de greşite sunt afirmaţiile domnului Băsescu şi grupul politicienilor. Avem reguli, desigur, dar în privinţa funcţionării legale, suntem un grup informal, nu suntem înregistraţi nici ca organizaţie, nici ca partid“, a completat liderul Jobbik Cluj.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter