Politică

Azi în Parlament – Cristea cere explicaţii în privinţa amânării lansării şi costului mare al portalului e-România

Deputatul PSD de Cluj, Aurelia Cristea, a adresat două întrebări miniştrilor Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu şi celui pentru Societatea Informaţională, Dan Nica.

Întrebarea adresată ministrului Finanţelor Daniel Chiţoiu a avut ca obiect punerea în vânzare a verighetelor din aur la același preț cu celelalte bijuterii în ciuda diferenței de acciză:

„Ca urmare a unei sesizări adresate cabinetului meu parlamentar, aș dori să aflu în ce măsură sunt monitorizate, controlate și sancționate bijuteriile care comercializează verighete din aur la același preț per gram ca și în cazul celorlalte produse, adică fără să țină cont de diferența de impozitare.


Menționez că, aproape fără excepție, în România, verighetele sunt puse în vânzare la același preț cu celelalte bijuterii, în ciuda faptului că celor dintâi nu li se aplică accize, taxarea fiind interzisă de Uniunea Europeană din inițiativa de a încuraja căsătoriile și creșterea demografică“.

Întrebarea adresată ministrului pentru Societatea Informaţională, Dan Nica, a avut ca obiect amânarea lansării şi costul mare al portalului e-România:


„Ideea proiectului e-România a apărut în anul 2009, fiind numit şi „poarta digitală a României” sau „portalul democraţiei participative”. Preţul iniţial uriaş (~ 500 mil.€) a fost redus la aproximativ12 mil. €, iar licitaţia a fost câştigată de o companie privată care urma să finalizeze proiectul în anul 2011. Planul original era generos, site-ul urmând a fi o interfaţă către toate insituţiile publice româneşti, precum şi un site de prezentare a ţării, adresat turiştilor şi investitorilor.

Suntem în anul 2014, site-ul nu a fost încă lansat oficial, iar versiunea de test prezentată în toamna anului trecut este considerată de experţi ca fiind de foarte proastă calitate, mult sub nivelul unei asemenea finanţări. În acest context, vă adresez, domnule ministru, următoarele întrebări:


1. Când va fi lansată versiunea finală a acestui portal online?

2. Cum răspundeţi criticilor formulate de compania executantă, care blamează ministerul condus de dvs. pentru întârziere?


3. Consideraţi oportună realizarea acestui proiect extrem de costisitor, având în vedere că aproape orice informaţie de pe acest site poate fi găsită folosind un simplu motor de căutare (ex. Google)?

4. Ce alte costuri va presupune în timp întreţinerea acestui portal şi din ce fonduri vor fi ele acoperite, luând în considerare faptul că informaţiile trebuie actualizate permanent de numeroase instituţii ale statului?“.


La cele două întrebări, Aurelia Cristea solcită răspuns în scris. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter