Politică

Gargara extremistă de la Budapesta are miros de campanie electorală

Se apropie alegerile în Ungaria, iar extremiştii maghiari vin să strângă nişte voturi şi de pe teritoriul ţării noastre. Numai că discursurile lansate în ultimele săptămâni de diverşi oficiali ungari, aflaţi în pelerinaj în România în scop electoral creează efecte nu doar la noi, ci şi în alte ţări.

Astfel, cotidianul „Le Monde“ scrie că relaţiile diplomatice dintre România şi Ungaria sunt puse la încercare, după declaraţiile făcute la tabăra de vară a Jobbik organizată pentru tinerii maghiari din Transilvania (EMI), de Vona Gabor, liderul partidului ungar de extremă-dreapta. Mai grave vor fi probabil efectele interne, după cum arată unii sociologi clujeni, în opinia cărora un „neterminat politic“ le serveşte liderilor USL şi mai ales lui Crin Antonescu, teme pentru campania electorală.

Tensiuni în plină reformă

Cotidianul „Le Monde“ mai comentează că aceste tensiuni intervin în plină reformă administrativă a României, care intenţionează să reducă cele 41 de judeţe la un număr de opt mari regiuni.


"Or visul revenirii la o Ungarie Mare începe să încingă spiritele în Transilvania, regiune care mult timp a fost în centrul discordiei între Bucureşti şi Budapesta. Parte integrantă a Imperiului austro-ungar, Transilvania, unde locuieşte o majoritate de români, a fost integrată în România în 1918 la sfârşitul Primului Război Mondial“, scrie cotidianul.

După înlăturarea dictaturilor comuniste în Europa Centrală şi de Est, în 1989, Bucureştiul şi Budapesta au avut probleme în a se înţelege pe tema minorităţii ungare din Transilvania. Integrarea europeană a celor două ţari a calmat jocul de ambele părţi ale frontierei. Jobbik promite să schimbe datele problemei, mai notează „Le Monde“.


USL se va folosi de „gargara“ extremiştilor maghiari

În acelaşi timp, războiul declaraţiilor le serveşte mingea la fileu liderilor USL care intră în campania electorală pentru prezidenţiale. În opinia sociologului clujean, Ioan Hosu, temele lansate de extremiştii maghiari pe teritoriul ţării noastre nu sunt altceva decât „gargară“, care va genera o altă „gargară“ pe care desigur, liderii USL ne-o vor „servi“ nouă, celor de rând.

„În primul rând, acest lider al Jobbik, Vona, este neterminat politic…declaraţiile sale nici nu trebuie luate în seamă. Presa occidentală vorbeşte despre tensiuni pentru că presa de la noi comentează mult pe acest subiect. Dar povestea este simplă. Vom vedea acest gen de declaraţii şi la noi, pentru că liderul Jobbik lansează practic teme liderilor USL, care, aşa cum ştim, intră în curând în campanie electorală şi mă refer aici la Crin Antonescu care îşi lansează candidatura la sfârşitul lunii. Se va folosi de discursul extremiştilor, va vorbi despre prietenia dintre preşedintele Traian Băsescu şi Tokes, de exemplu, vor da vina pe preşedinte, aşadar va fi tot o gargară, va fi subiect de campanie. Discursul lui Vona este o gargară, gargară vor face şi liderii USL pe acest subiect…“, a comentat Ioan Hosu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter