Politică

Cordoş: „Doar cei săraci vor încerca să apeleze la sistemul sanitar românesc“

Senatorul PSD de Cluj, Alexandru Cordoş, îi cere ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, să precizeze ce modalităţi de acţiune are în vedere pentru a asigura creşterea calităţii serviciilor medicale din România şi care este termenul de implementarea al acestora.

Astfel, parlamentarul clujean sublinează că odată cu intrarea in vigoare a Directivei UE nr. 24/2011, în luna octombrie a acestui an, riscăm să asistăm la fenomenul depopulării masive a sistemului medical românesc datorită faptului că este posibil ca medicii specialişti şi asistenţii bine pregătiţi să plece din ţară pentru condiţii de lucru mai bune şi pentru salarii mai mari. Mai mult, arată parlamentarul, pacienţii care au cel puţin un nivel mediu de trai vor urma medicii români în ţările de destinaţie pentru un tratament mai bun, tratamentul fiindu-le plătit de statul român.

„Deoarece directiva va obliga statul român să ramburseze contravaloarea tratamentului, procesul va căpăta amploare lipsind spitalele de potenţiali pacienţi şi golind visteria Casei Naţionale de Asigurări Sociale de Sănătate, în timp ce doar cei săraci vor încerca să apeleze la sistemul sanitar românesc. Una dintre posibilităţile de remediere urgentă a problemelor, atât în ceea ce priveşte situaţia salariaţilor cât şi cea a pacienţilor, poate fi o reformă a sistemului de finanţare a sănătăţii care să aibă drept rezultat o creştere semnificativă a resurselor financiare alocate unităţilor sanitare“, a declarat senatorul social democrat.


Vă reamintim, la sfârşitul săptămânii trecute, Federaţia Solidaritatea Sanitară atrăgea atenţia că România riscă să piardă şi pacienţii, nu doar medicii şi asistenţii, prin intrarea în vigoare a Directivei UE nr. 24/2011, ce prevede, printre altele, decontarea serviciilor medicale pentru românii care se tratează în străinătate.

Ultimele Stiri
abonare newsletter