Educație

Trei elevi din Cluj vor merge la prima şcoală de vară “Oxford for Romania”

Prima școală de vară organizată la Oxford exclusiv pentru liceenii din România va avea loc între 28 august și 4 septembrie. Inițiativa aparține unui grup de cercetători români, membri ai Universității Oxford, una dintre cele mai vechi și prestigioase instituții de învăţământ din lume.

sursa foto: facebook.com/Oxford4Romania sursa foto: facebook.com/Oxford4Romania

Dr Monica Enescu, Dr Ciprian Ploștinar și Șandor Kruk (Drd) au dorit să ofere unui număr de 21 elevi de liceu cu potențial academic și mijloace materiale modeste șansa de a experimenta pentru o săptămână mediul universitar de la Oxford.

Printre cei 21 de de elevi se află şi trei clujeni: Hetea Oliviu Ioan şi Șerdean Rareș-Andrei de la Colegiul Economic Cluj şi Horhat Răzvan Cătălin de la Liceul Teoretic “Avram Iancu” Cluj. Ceilalţi elevi sunt din Craiova, Orăştie, Lupeni, Slatina, Mioveni, Baia Mare, Piatra Neamţ, Piteşti, Timişoara. Anul acesta au fost primite peste o sută de aplicații de la elevi din toată țara.


 Programul școlii de vară „Oxford for Romania” va include cursuri multidisciplinare, seminarii, ateliere și tutoriale “1 la 1” inspirate de modelul de predare folosit în mod tradițional la Oxford. Astfel, pe lângă cei trei cercetători care au inițiat proiectul, vor fi implicați în această inițiativă alți 19 membri ai comunității românești, având roluri de lectori, responsabili logistică sau lideri de activități. Toți cei implicați în organizarea acestei școli de vară își oferă cunoștințele și timpul în mod voluntar, neremunerat.

Dincolo de cunoștințele dobândite, obiectivul principal al școlii de vară este acela de a-i ajuta pe cursanți să-și definească̆ perspectivele pentru viitor și să cunoască specialiști cu un parcurs academic și carieră profesională de excepție. Nu în ultimul rând, școala va servi ca bază pentru un program de mentorat la distanță menit să-i sprijine pe foștii cursanți în deciziile educaționale și profesionale ulterioare.


În completarea cursurilor, programul școlii de vară conține o selecție de activități recreative și de educație alternativă, menite să-i ajute pe cursanți să experimenteze stilul de viață̆ al unui student la Oxford: vizite la colegii şi muzee, seri de film/teatru, activități sportive și o excursie la Londra.

 „Comunitatea românilor de la Universitatea Oxford este formată din peste 120 de studenți și 50 de cercetători. Ne propunem să mobilizăm acest potențial profesional pentru a aduce anual aici un grup de tineri talentați din medii defavorizate. România are mulți elevi excepționali ale căror aspirații profesionale sunt limitate de situația materială și de un sistem de învăţământ marcat de lipsuri și incapabil să îi inspire. Dorim ca școala de vară „Oxford for Romania” să fie un pas decisiv pentru ei spre o carieră academică de succes. De asemenea, sperăm ca printre absolvenții școlii să se regăsească viitori leaderi care să contribuie la schimbarea în bine a societății românești”, a declart dr Monica Enescu, cercetător în Imagistica Medicală.

Ultimele Stiri
abonare newsletter