Educație

Cine a câştigat olimpiada CuGeT?

Un număr de 52 de tineri clujeni s-au întercut sâmbătă, 2 aprilie, în finala Olimpiadei de Cultură Generală a Tinerilor Clujeni.

Holurile Facultăţii de Ştiinţe Economie şi Gestiunea Afacerilor au fost pline de tineri şi de rudele acestora veniţi la finala CuGeT. Participanţii la concurs au fost împărţiţi în trei grupe: G1 – elevii din clasele IX – X; G2 – elevii din clasele XI – XII şi G3 – tinerii cu vârste cuprinse între 18-25 de ani.

Organizatoarea evenimentului, Iulia Pop, a spus că se doreşte şi o a doua ediţie a olimpiadei, având în vedere numărul mare de participanţi de la prima ediţie.


„N-aş vrea să dau din casă, momentan, dar din moment ce acest proiect a fost atât de bine primit de elevii clujeni, bineînţeles că dorim să facem o a doua ediţie. Păstrez puţin secretul, ca să ne bucurăm de rezultatele acestei ediţii”, a declarat Iulia Pop.

Aceasta spune că tinerii care au participat au fost foarte receptivi.


„Elevii au fost extrem de receptivi, după cum am spus, 7200 s-au înscris. Aceştia au avut o probă eliminatorie pe clasă şi s-au tot înjumătăţit până au ajuns în finală. Deci, ei din noiembrie au tot tras şi au tot tras ca să ajungă aici, pe scenă. Au fost foarte receptivi şi mulţumim şcolilor şi facultăţilor care i-au impulsionat să se înscrie în acest proiect”, a spus Iulia Pop.

Elevii au fost încântaţi de eveniment

Elevii care au ajuns în finală se declară încântaţi de concurs. „Mi se pare interesant şi îmi place că e primul de genul acesta, nu se mai ţin genul acesta de concursuri. Mi se pare chiar o idee bună”, a spus Flaviu Bucur, elev în clasa a 12-a, de la Liceul Teoretic Gheorghe Şincai din Cluj-Napoca. Elevul spune că nu a fost foarte greu să ajungă în finală, dificultatea întrebărilor fiind medie. „Nu a fost foarte greu, dar a trebuit să mă străduiesc puţin la unele întrebări. Dificultatea întrebărilor aş spune că a fost medie. Cam aşa”, a concluzionat Flaviu Bucur.


Un „boboc” din clasa a 9-a de la Colegiul Naţional Emil Racoviţă Cluj – Napoca care a participat la concurs se declară încântat şi speră să se mai organizeze şi în viitor astfel de competiţii. „După părerea mea este o idee foarte bună, care permite fiecărui elev să-şi analizeze nivelul de cunoştinţe pe care le are şi sper ca pe viitor să se organizeze şi alte ediţii. La început, în primele două etape, dificultatea întrebărilor nu a fost aşa de ridicată, dar în semifinale lucrurile s-au complicat”, a menţionat Sebastian Lazia, elev în clasa a 9-a la Colegiul Naţional Emil Racoviţă Cluj – Napoca.

Un alt tânăr care a participat la competiţie spune că a fost o experienţă utilă pentru că în acest fel elevii îşi pun în valoare cunoştinţele pe care le obţin din ocupaţiile lor. „Este o oportunitate foarte bună pentru elevi să iasă din aceste graniţe ale şcolii, materiile stricte de la şcoală şi să-şi pună în valoare şi cunoştinţele pe care le dobândesc din ocupaţiile lor, citit, discuţii, activităţi extra-şcolare”, a declarat Vladian Muşat, elev în clasa a 12-a, la Liceul Teoretic Gheorghe Şincai Cluj – Napoca. „Cred că asta ar fi destul de subiectiv. Cel mai greu mi s-a părut în semifinală, pentru că a fost şi concurenţa foarte mare şi sincer, nu mă aşteptam să ajung în finală, dar etapele de pe clasă şi de pe şcoală nu mi s-au părut aşa grele. Întrebările au fost chiar ok şi m-am descurcat. Mă aşteptam să fie mai grele, dar a fost ok atâta timp cât am răspuns corect la ele şi am ajuns în etapa a doua. A fost bine”, a spus tânărul când a  fost întrebat despre dificultatea concursului.


Cei mai buni elevi au fost premiaţi

Câştigătorii concursului au fost Mihai Tătaru pentru G1, Flaviu Bucur pentru G2 şi Gabriel Uifălean pentru G3.

Olimpiada CuGeT a oferit premii însemnate în bani: câte trei premii pentru fiecare categorie (premiul I - 5.000 de lei, premiul II - 3.500 de lei, premiul III - 2.000 de lei). Toți finaliștii au fost răsplătiți cu câte 150 de lei. Fondul de premiere total are valoarea de 40.000 de lei și este asigurat integral de AFA Cluj, cu sprijinul mediului privat.


Articol scris de Ana Predescu, studentă la Departamentul de Jurnalism, FSPAC, UBB, anul I.

Ultimele Stiri
abonare newsletter