Educație

FOTO: Mai mulţi angajaţi ai UBB au primit dreptul de a conduce doctorate: „Majoritatea încearcă să înece excelenţa”

Un număr de 17 angajaţi ai Universităţii Babeş-Bolyai au primit, luni, dreptul de a conduce doctorate, printr-un eveniment care a avut loc în Aula Magna. La ceremonia de decernare a diplomelor de doctor au participat zeci de cadre didactice, studenţi, profesori şi doctoranzi. Printre cei care au primit astăzi dreptul de a conduce doctorate se numărul prorectorul Radu Catană şi Florin Streteanu, decanul Facultăţii de Drept şi unul dintre candidaţii României pentru postul de judecător la CEDO.

Andrei Mărcuş, şeful Centrului de Studii Doctorale UBB, a declarat că evenimentul a ajuns la cea de-a patra ediţie. „Anul trecut am început să organizăm aceste ceremonii. Suntem la cea de-a patra ediţie. Peste 80 de postdoctoranzi au obţinut titlul de doctor. Este un moment important pentru noi şi ţinem la aceste ceremonii. O parte din doctoranzi au beneficiat de burse finanţate din fonduri europene. Astăzi 17 angajaţi ai Universităţii Babeş-Bolyai care au obţinut dreptul de a conduce doctorate, au primit câte o diplomă onorifică din partea Universităţii”, a precizat acesta.

Rectorul UBB, Ioan Aurel Pop, a declarat că în universitate se pune accent pe calitate şi nu pe cantitate.


„Această ceremonie e o tradiţie a Universităţii. Acum 432 de ani Universitatea a obţinut dreptul de a conduce doctorate. Atunci s-a spus că această Universitate, la fel ca marile universităţi din Germania sau Franţa, are dreptul să acorde toate cele trei titluri, licenţă, masterat, doctorat. De-a lungul vremii nu am fost în stare, nu am putut acorda de fiecare dată aceste grade în totalitate, dar ne-am străduit să le acordăm măcar parţial. După 10 ani de la funcţionarea Universităţii aveam 350 de studenţi, astăzi Universitatea Babeş-Bolyai are 42.000 la toate cele trei nivele de studii. Având în vedere că la toate secţiile numărul studenţilor a scăzut, am încercat să punem accent pe calitate şi nu pe cantitate. La fel, ceremonia de astăzi pune accent pe calitate”, a declarat Pop.

Profesorul Daniel David, de la Facultatea de Psihologie a declarat că în România prea puţină lume pune accent pe excelenţă.


„Ce consider eu important pentru şcoala doctorală este excelenţa. Vă voi vorbi despre excelenţa în şcolile doctorale din România. Puţină lume încearcă s-o înţeleagă şi s-o implementeze. Ce este excelenţa? Diferenţa de la nivelul general la nivelul ideal. Excelenţa atrage resurse umane, studenţi şi bani. Cred că în România lucrurile acestea sunt cu adevărat importante. Licenţa s-a prăbuşit. Deja coloratura profesională nu mai e dată de marile universităţi ale ţării. Licenţa este în această situaţie. Masteratele sunt debusolate. Atunci când masteratele vor fi corelate cu cerinţele de pe piaţa muncii va începe schimbarea. Masteratul nu e valorificat. Trebuie luată foarte în serios excelenţa în şcolile din România şi aici merg pe trei paliere, încurajarea, susţinerea şi protejarea excelenţei. Oamenii prin natura lor tind spre un nivel confortabil. Nu avem acea căutare în noi. Universităţile mari încearcă să întreţină excelenţa. În România nu se întâmplă aşa ceva. Oamenii se tem să pedepsească instituţional pentru că se întoarce împotriva ta. Majoritatea încearcă să înece excelenţa prin atacuri murdare, tupeu, calomnie. Bunul simţ este încă o problemă în mediul universitar. Cât timp nu punem bunul simţ deasupra tupeului şi a calomniei vom avea probleme mari. Ce putem face pentru a creşte excelenţa? Să creăm reţele de prestigiu, să nu devenim aroganţi, să fim necruţători în faţa tupeului şi calomniei, să facem ce trebuie făcut când trebuie făcut, indiferent de consecinţe”,  a declarat profesorul.

Nicolae Urs, asistent universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării a primit astăzi dreptul de a conduce doctorate. „Am făcut o lucrare în domeniul jurnalismului, Influenţa internetului asupra presei scrise, din 2007 de când am început studiile doctorale şitiam că voi avea mult de citit, dar nu ştiam cât. Această temă a efectului internetului asupra ziarelor m-a obsedat. Suntem doctori acum, nu scriem reţete, dar avem treabă”, a conchis Urs.


Alina Nechita, jurnalistă la Radio Cluj a susţinut, luni, teza de doctorat coordonată de profesorul Aurel Sasu, "Comunicarea digitală în contextul new-media clujeană". La susţinere au participat profesorii Aurel Sasu, Ilie Rad, Vasile Dâncu şi Tudor Vlad de la Univesitatea din Georgia, SUA.

Ultimele Stiri
abonare newsletter