Economie

OPINIE. Criza forţei de muncă se rezolvă prin învăţământ şi dispariţia lui “Dorel”. Extinderea programului de lucru rezolvă parţial problemele

O clarificare cu privire la conflictul semantic privind modificările timpului de lucru prevăzute în Codul muncii, venită din partea unui angajator cu aproape 1000 de angajaţi, puternic afectat de criza forţei de muncă calificate – criză care, separat fie vorba, se va rezolva cu adevărat numai în 3-5 ani, după ce se introduc pe scara largă învăţământul obligatoriu dual şi cel profesional, iar personajul cult-pop “Dorel” va dispărea din vocabularul care batjocoreşte muncitorul român.

În prezent, conform Codului muncii repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.

Stânga politică propune într-un proiect de lege un repaus săptămânal de doar 24 de ore, aşa încât, cu acordul angajatului, angajatorul poate solicita lucrul la sfârşit de săptămână (de regulă sâmbăta) astfel încât repausul săptămânal să fie doar de 24 de ore.


Dreapta politică propune acelaşi lucru dar într-o altfel de formulare, şi anume să se lucreze cu acordul angajatului sâmbăta.

De ce angajatorii şi angajaţii sunt de acord cu o astfel de modificare a Codului muncii:


-  Angajaţii sunt plătiţi dublu pentru orele suplimentare lucrate în weekend astfel încât îşi rotunjesc veniturile;

-  Angajatorii rezolvă parţial problemele crizei forţei de muncă calificate, putând să răspundă comenzilor în creştere.


Astfel că, suprinzător, angajaţii, angajatorii şi politicul se află în consens – aşa că modificarea la Codul muncii ar trebui făcută imediat.

Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj

Ultimele Stiri
abonare newsletter