Economie

Salariile celor peste 200.000 de funcţionari publici se apropie de 5.000 de lei/lună, cu 60% peste salariul mediu. „În privat, ca să câştigi acești bani, trebuie să ai ani de experienţă”

Cei peste 211.000 de angajaţi din sectorul „administraţie publică şi apărare” au ajuns la un salariu mediu net de 4.961 de lei net în luna iunie a acestui an, în creştere cu 18% faţă de perioada similară din 2018, arată datele Institutului Naţional de Statistică, citate de Ziarul FInanciar.

În iunie, salariul mediu net la nivel naţional a fost 3.142 de lei net, în creștere cu 15% faţă de perioada similară din 2018, ceea ce înseamnă că un funcţionar public câştigă, în medie, cu 58% mai mult decât angajaţii din restul economiei.

„Problema nu este că salariile funcţionarilor publici sunt prea mari, ci că sunt prea mari comparativ cu ceea ce fac şi ceea ce oferă ca servicii. Dacă ar oferi servicii bune, nu ar avea nimeni nimic de spus în legătură cu nivelul lor salarial. (...) În mediul privat, ca să câştigi 5.000 de lei net pe lună trebuie să ai ani buni de experienţă profesională sau să fii angajat în sectorul IT“, a explicat pentru ZF Cristina Săvuică, preşedinte şi director general al grupului de companii Lugera, cu activităţi de recrutare şi închiriere de forţă de muncă în regim temporar, care are în prezent peste 8.000 de salariaţi.


Cheltuielile statului pentru personalul bugetar au fost de 42,8 miliarde lei în primele cinci luni din acest an, în creștere cu aproape 25% față de aceeași perioadă din anul trecut, potrivit analistului economic Iancu Guda.

Practic, cheltuielile statului cu personalul angajat s-au dublat în ultimii patru ani, ritmul de creștere a salariilor din sectorul public fiind dublu comparativ cu mediul privat.


„În acest ritm, cheltuielile statului cu personalul public o să depășească 10% din PIB în anul 2019, reprezentând cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu al României, precum și cea mai mare pondere din PIB comparativ cu țările din UE”, avertizează Iancu Guda.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a avertizat săptămâna trecută că ponderea cheltuielilor cu salariile și pensiile a ajuns la 70% din totalul cheltuielilor și a subliniat că avem un „buget tensionat”, care nu permite câmp de manevră pentru investiții.

Ultimele Stiri
abonare newsletter