Economie

Societăţile de asigurare nu mai trebuie să contribuie la Fondul de rezoluţie

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) anunţă că, începând cu data de 1 august 2017, a fost atins plafonul de 50 de milioane de lei reprezentând contribuțiile societăților de asigurare la Fondul de rezoluție, conform prevederilor art. 1 alin. (2) din Norma nr. 3/2016.

Societăţile de asigurare nu mai trebuie să contribuie la Fondul de rezoluţie Societăţile de asigurare nu mai trebuie să contribuie la Fondul de rezoluţie

Societățile de asigurare contribuie la Fondul de rezoluție, administrat de Fondul de Garantare a Asiguraţilor, cu o cotă de 0,4% din totalul primelor brute subscrise pentru asigurările generale şi cu o cotă de 0,25% din totalul primelor brute subscrise pentru asigurările de viaţă.

„ASF a decis să sisteze plata acestor contribuţii la Fondul de rezoluţie ca o măsură de susţinere a pieţei asigurărilor, în condițiile atingerii nivelului corespunzător, măsură carese circumscrie strategiei Autorităţii în acest sens. Supravegherea prudențială a activității societăților de asigurare se concentrează în prezent pe componenta proactivă si preventivă, pentru a evita apariția unor dezechilibre în piața asigurărilor și pentru aadministra acele disfuncționalități care ar putea conduce la modificări majore alepreţurilorpoliţelor asigurărilor obligatorii.


Legea nr. 246/2015 privind redresarea și rezoluția asigurătorilor permite ASF să declanşeze din timp mecanisme de redresare în cazul în care constată, în timpul procesului de supraveghere, că o societate de asigurare se confruntă cu probleme financiareşi nu mai respectă prevederile legale în materie de capitalizare, astfel încât să fie evitat falimentul acesteia”, spun reprezentanţii ASF.

ASF este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

Etichete: asf
Ultimele Stiri
abonare newsletter