Economie

Boom de turişti la Cluj-Napoca, în 2016

Numărul străinilor care ne-au vizitat oraşul anul trecut îl depăşeşte pe cel al locuitorilor.

Numărul de turişti din Cluj-Napoca l-a depăşit, în premieră, pe cel al locuitorilor în 2016. Creşterea semnificativă din ultimii ani a determinat şi o schimbare de statut, Clujul nu mai e oraş de tranzit, potrivit agenţilor de turism.

În 2016 au fost cu 15% mai mulţi turiști care au vizitat Cluj-Napoca decât în anul 2015, iar numărul total al celor “veniţi în vizită”, de 370.000 de persoane, a depășit locuitorii rezidenţi ai orașului, potrivit datelor primăriei.


Creşterea este confirmată şi de agenţiile de turism locale.

“Este, într-adevăr, o creştere semnificativă de vizitatori pe oraşul Cluj. Dacă până acum, oraşul era considerat a fi unul de tranzit, acum cei care doresc să stea câteva zile sau câteva nopţi în Cluj, să viziteze mai multe obiective turistice a crescut. Pe perioada de vară este vizibil şi în centru. Noi avem biroul pe Eroilor şi mereu vedem grupuri de turişti care stau în faţa statuii sau au un ghid. Eu fiind în domeniu sunt foarte atentă la ghidaj şi am auzit realizându-se în mai multe limbi, cum ar fi spaniolă, franceză sau olandeză”, explică, pentru Monitorul de Cluj, Batinas Jolanda, directorul Blue Travel.


Untold, motor al creşterii

Unul dintre motivele creşterii numărului de turişti la nivel local, este potrivit, specialistei în turism, festivalul care se desfăşoară pe Cluj Arena, din 2015.

“Atunci când s-a lansat festivalul Untold, a fost un boom pentru noi, a fost o reclamă foarte bună pentru Cluj. Clujul a devenit mai vizibil în străinătate”, conchide Batinas Jolanda.


Anul trecut, aproximativ 30.000 de cetățenii străini au participat, între 4 şi 7 august 2016, la festival, conform Inspectoratului General pentru Imigrări — Serviciul pentru Imigrări al județului Cluj.

Aproape jumătate de milion de turişti în judeţ

Datele pe judeţ indică aproximativ aceeaşi creştere.


Astfel, potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică, în 2016 au fost cazaţi 494148 turişti, din care 99131 turişti străini (reprezentând 20,1% din totalul turiştilor).

 Comparativ cu anul 2015  numărul turiştilor străini a crescut cu 12,2 %. Cei mai  mulţi turişti străini provin din: Ungaria (14903), Germania (11717), Italia (9766), Franţa (7293), Polonia (6270).

abonare newsletter