Economie

Clujenii au cele mai mari depozite şi disponibilităţi la bănci din provincie

Clujul se află într-o continuă luptă cu Timişul şi Constanţa pentru supremaţia economică în majoritatea clasamentelor, nu şi la capitolul bani depuşi în conturi la bănci.

Pentru a măsura avuţia şi bunăstarea dintr-un judeţ şi inclusiv pentru a face clasamente pe ţară se folosesc tot felul de indicatori. De la salariul mediu obţinut în zonă, până la profitabilitatea firmelor sau rata şomajului gama este foarte largă.

Cel mai la îndemână indicator este, în opinia noastră, situaţia depozitelor şi a disponibilităţilor la termen pe care clujenii le au la bănci. Cu alte cuvinte ce bani au puşi pentru zile negre şi de ce bani dispun pentru cheltuirlile curente.


Potrivit celor mai recente date ale Băncii Naţionale a României (BNR), aferente lunii octombrie, Clujul contabiliza disponibilităţi la vedere în lei în contul gospodăriilor populaţiei  de peste 1.480 milioane de lei , urmat de Timiş cu 1.220 de milioane şi Constanţa 1.136 milioane. Clasamentul se schimbă puţin dacă facem referire la disponibilităţile în valută: 1. Cluj- 1.140, 2. Constanţa 1.340, 3. Timiş 1.093.

Şi la categoria depozite stăm tot cel mai bine indiferent că sunt în lei sau valută. Astfel, clujenii cumulează un total de 3.540 de milioane, la depozite lei, urmaţi de constănţeni cu 2.438 milioane lei, de prăhăveni cu 2.371 şi timişoreni cu 1.851 milioane.


La depozite în valută totalul pe judeţ al gospodăriilor este de 2.053 milioane lei. După Cluj e Constanţa cu 1.838 de milioane şi Timiş cu 1.757 milioane lei.

Creştere a depozitelor cu 50 de milioane de lei

Clujenii pun mai mulţi bani “la ciorap”, în lei, potrivit aceloraşi statistici.


Astfel, faţă de ianuarie 2016, depozitele în lei au crescut cu aproape 60 de milioane, de la 3.486 la 3.540 milioane de lei, dar cele în vaută au scăzut, de la 2.085 la 2053 de milioane de lei.  

Nici situaţia pe cap de locuitor nu ar schimba clasamentul

Afirmaţia din titlul articolului se confirmă şi dacă luăm în calcul faptul că nu avem cea mai mare populaţie din ţară pe judeţe, deci nici dacă am raporta suma totală la numărul de locuitori, rezultale nu ar influenţa foarte mult poziţia fruntaşelor.


În topul judeţelor cu cea mai mare populaţie stabilă se află Iaşi, urmat de Prahova, Constanţa, Suceava, Bacău şi Cluj în timp ce populaţia cea mai mică se află în judeţele Covasna, Sălaj şi Tulcea, potrivit datelor Institului Naţional de Statistică.

Judeţul Cluj, pe locul patru în ţară ca cifră de afaceri realizată în 2015

Clujul se menține printre cele mai puternice județe ale țării la capitolul venituri realizate de companii, însă are șanse mari să fie devansat în următoarea perioadă de județe precum Argeș și Constanța care au un ritm mai ridicat de creștere al afacerilor.


Județul nostru nu a atras nicio mare investiție în ultima perioadă spre deosebire de Timiş unde, cel puţin pe partea industrială s-au văzut creşteri spectaculoase, la fel şi la zona adiacentă Bucureştiului dar şi în cazul Argeşului, toate au beneficiat de suportul unur investitori şi interni şi de afară în special în zona industriei auto și a componentelor auto.

O creştere semnificativă a înregistrat-o și Alba unde câteva investiţii bine-susţinute şi bine-manageriate, dintre care amintim fabricile construite de Albalact, Transavia, Romaqua sau Pehart Tec, dar și fabrica de articole din porţelan Apulum, controlată de investitori italieni, au dus la o creştere extrem de consistentă, de 123%  în perioada 2008-2015. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter