Economie

Romgaz inaugurează staţia de comprimare de la Sărmăşel, o investiţie de 54 de milioane de euro

Romgaz a pus în funcţiune miercuri o nouă instalaţie de comprimare şi uscare a gazelor naturale, aferentă depozitului de înmagazinare de la Sărmăşel (Mureş). Investiţia, care însumează aproape un sfert de miliard de lei, va creşte capacitatea de înmagazinare a depozitului şi capacitatea de livrare a gazelor naturale în vârfurile de consum.

Astfel, România are acum o capacitate maximă de înmagazinare care trece pentru prima dată peste 3,3 mld. Nmc/ciclu şi o capacitate de livrare din depozite de 30 Nmc/zi.

Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz SA a pus în funcţiune, miercuri, noua instalaţie a staţiei de comprimare şi uscare a gazelor naturale de la Sărmăşel (judeţul Mureş), investiţie derulată în ultimii trei ani şi care ajunge la peste 238 milioane de lei (circa 54 milioane de euro).


Noua facilitate de comprimare şi uscare aferentă depozitului Sărmăşel va permite creşterea capacităţii de înmagazinare a depozitului, de la 800 de milioane de Nmc (normal metri cubi) la 950 de milioane de Nmc/ciclu, creşterea calităţii gazelor naturale livrate şi a capacităţii zilnice de livrare a gazelor naturale din depozit de la 6 la 9 milioane de Nmc/zi.

„Prin această staţie de uscare, care este modernă, flexibilă şi foarte versatilă putem creşte calitatea gazelor pe care le furnizăm în sistemul de transport. Prin intermediul staţiei de comprimare şi uscare am crescut creşterea capacităţii de înmagazinare a depozitului, de la 800 de milioane de Nmc (normal metri cubi) la 950 de milioane Nmc/ciclu, capacitatea de extracţie de la 6 la 9 milioane de Nmc/zi şi capacitatea de injecţie de la 3,6 la 6 milioane Nmc. Sunt nişte cifre care pot să arate că depozitul în ansamblu beneficiază de o infrastructură care să îi permită o abordare nouă şi sigură a acestui serviciu. Atât la uscare cât şi la comprimare s-au utilizat echipamente de ultimă generaţie, (...). Romgaz îşi va continua strategia de investiţii, care, până în acest moment - în afară de faptul că am realizat-o a dat şi roade, mă refer la activităţile de explorare, producţie şi înmagazinare şi, mai nou, în producţia de energie electrică”, a declarat directorul general al SNGN Romgaz, Virgil Metea, la festivitatea de inaugurare a obiectivului.


Aristotel Jude, secretar de Stat în Ministerul Energiei, a arătat la rândul său că prin investiţia de la Sărmăşel se asigură un obiectiv strategic al României, cel de securitate în aprovizionarea cu gaze naturale.

„Celebrăm un moment festiv al unei investiţii realizate de o companie românească (...) Inclusiv prin această investiţie se asigură la modul obiectiv un obiectiv strategic al României şi anume securitatea în aprovizionarea cu gaze naturale. Fără astfel de investiţii nu am reuşi în industria gazelor naturale să asigurăm acest obiectiv, securitatea în aprovizionarea cu gaze naturale. Prin această investiţie în fapt volumul util al depozitelor din România creşte în mod substanţial cu 150 milioane Nmc/zi, în fapt cu aproape 4,2% din capacitatea totală de înmagazinare a depozitelor din România”, a arătat Jude.


Prefectul judeţului Mureş, Lucian Goga, a afirmat că această investiţie nu este întâmplătoare, fiind realizată în primul loc din România în care s-a făcut exploatarea gazelor naturale în 1909, „la Sărmaş, unde acest zăcământ a fost considerat fabulos şi cel mai mare din lume”. De asemenea, conform prefectului de Mureş, Sărmaşul şi Sărmăşelul au mai înregistrat o premieră europeană, în sensul că prima conductă de transport gaze naturale de la nivel european s-a realizat în 1919 între Sărmaşu-Turda, pe 55 de kilometri, iar în 1928 aici s-a realizat primul depozit de înmagazinare a gazelor naturale.

Creşterea capacităţii depozitului se datorează în principal instalării unei noi capacităţi de comprimare care va putea asigura un debit maxim zilnic de 6 milioane Nmc. Staţia de comprimare şi uscare pentru înmagazinare gaze este dotată cu tehnologie americană de vârf, care se remarcă printr-un consum redus de energie, respectând cu stricteţe toate cerinţele europene şi naţionale în materie de protecţie a mediului.


“Punerea în funcţiune a facilităţii de la Sărmăşel reprezintă atingerea unei borne importante pentru securitatea energetică a României în privinţa capacităţii maxime de înmagazinare a tuturor depozitelor de gaze naturale. Astfel, România poate înmagazina 3,3 miliarde de Nmc/ciclu, investiţia contribuind şi la creşterea capacităţii de extracţie a gazelor naturale din depozite, debitul maxim zilnic putând ajunge la 30 milioane de Nmc. Romgaz va continua să investească în modernizarea şi construirea de noi facilităţi pentru a menţine nivelul cantitativ şi calitativ al producţiei de gaze naturale”, spun reprezentanţii Romgaz.

Potrivit SNGN Romgaz, înmagazinarea subterană reprezintă o activitate vitală în asigurarea continuităţii furnizării necesarului de gaze naturale pentru consum industrial şi casnic şi are ca scop acoperirea vârfurilor de consum cerute de piaţă, cauzate de variaţiile de temperatură, precum şi menţinerea caracteristicilor de funcţionare optimă a sistemului naţional de transport al gazelor naturale. Pe lângă funcţia de acoperire a vârfurilor de consum ale gazelor în anotimpul friguros, depozitele de gaze au şi rolul strategic de a asigura furnizarea de gaze în cazuri extraordinare (calamităţi naturale, cutremure sau alte evenimente neprevăzute, inclusiv întreruperi accidentale ale producţiei curente sau ale furnizării de gaze naturale din import).


Romgaz pregăteşte noi investiţii

Într-un interviu acordat HotNews.ro, Victor Grigorescu, ministrul Energiei a anunţat că între investiţiile viitoare ale Romgaz se numără şi un proiect de modernizare a centralei energetice Iernut.

“Romgaz va proceda la modernizarea capacităţii de producţie, este vorba de o investiţie de câteva sute de milioane de euro”, a precizat Grigorescu, care a adăugat că proiectul va fi scos la licitaţie: “Va fi scoasă la licitaţie publică execuţia, încredinţarea unui contract de antrepriză pentru execuţia lucrărilor de modernizare a centralei. Companiile de stat, cel puţin cele din energie, sunt încurajate să investească şi am avut discuţii în extenso cu conducerea din fiecare companie din energie pe parcursul acestui an, în legătură cu proiectele lor de investiţii. Şi o să vedeţi asta şi în perioada următoare”, a mai spus Grigorescu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter