monitorulcj.ro Menu
ARHIVA

Se redeschide Galeria Naţională a Muzeului de Artă

Galeria Naţională a Muzeului de Artă va putea fi vizitata din nou începînd de sîmbăta aceasta, cu ocazia Zilei Porţilor Deschise organizată de Consiliul Judeţean Cluj. În ultima perioadă, în Galeria Naţională şi în alte spaţii ale muzeului au avut loc lucrări de instalare a sistemului de supraveghere video, implementat în vederea creşterii securităţii patrimoniului şi a publicului vizitator. Galeria Naţională reprezintă expoziţia permanentă a Muzeului de Artă Cluj-Napoca, deschisă în 29 de săli de la etajul clădirii.

Corpul unui bărbat accidentat mortal în Bihor a fost descoperit în Cluj

Corpul unui mopedist accidentat mortal ieri dimineaţă într-un eveniment rutier petrecut în judeţul Bihor a fost găsit, tot ieri, zăcînd pe carosabil pe drumul dintre localităţile Căpuş şi Gîrbău, din judeţul Cluj. Potrivit purtătorului de cuvînt al IPJ Cluj, Gina Pop, bărbatul de 31 de ani ar fi fost accidentat mortal în localitatea bihoreană Valea Mare de Criş, dar trupul său a a fost descoperit la cîţiva zeci de kilometri distanţă. „În jurul orei 8.40, dispeceratul IPJ Cluj a fost sesizat despre faptul că între localităţile Căpuş şi Gârbău, pe DN 1J, pe carosabil, se află cadavrul unui bărbat, cu identitate necunoscută. (…) În urma colaborării dintre Inspectoratele Judeţene de Poliţie Bihor şi Cluj, bărbatul a fost identificat ca M.N.C., de 31 de ani, din Cetea, judeţul Bihor, victima accidentului rutier produs în cursul dimineţii, în jurul orei 7.00, pe raza localităţii bihorene Valea Mare de Criş”, se arată şi într-un comunicat a IPJ Cluj. Deocamdată nu se cunosc împrejurările în care corpul bărbatului a ajuns dintr-un judeţ într-altul şi nici identitatea şoferului care ar fi produs accidentul.

S-au scumpit ţigările. Din nou.

Cei trei mari producători de tutun din România – JTI, Philip Morris şi British American Tobacco - au majorat preţul ţigărilor cu 0,3 lei pe pachet. De data aceasta, scumpirea nu are legătură cu majorarea accizei, ci cu creşterea costurilor din ultima perioadă, a declarat Gilda Lazăr, corporate affairs manager la JTI, pentru agenţia Mediafax „Principalul motiv al majorării preţului este creşterea costurilor. Vindem mai puţin şi ne costă mai mult. Şi preţul tutunului a crescut faţă de anul trecut”, a spus Lazăr.

Undă verde pentru proiectul privind managementul deşeurilor

Proiectul urmează să fie depus spre finanţare la Bruxelles. Consiliul Judeţean a primit ieri confirmarea oficială a faptului că, în urma analizei variantei finale a aplicaţiei de finanţare aferentă proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj”, aceasta nu mai necesită niciun fel de modificări sau completări suplimentare, îndeplinind astfel condiţiile necesare în vederea depunerii la Comisia Europeană. Confirmarea vine din partea Jasper (Joint Assistance to Support Projects in European Regions), care e organismul acreditat de Comisia Europeană şi Banca Europeană de Investiţii să acorde suport şi supervizare în vederea elaborării proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj”.

Caracatiţa Paul are statuie în Germania

O statuie înaltă de 1,8 metri a fost ridicată în memoria caracatiţei Paul, în faţa acvariului Sea Life Center din oraşul german Oberhausen, unde a locuit acest octopod cu abilităţi de “prezicător”. La trei luni de la moartea sa, Paul va avea şi propriul său colţ comemorativ în care va fi expusă, într-o urnă de aur, cenuşa octopodului, relatează Reuters. Caracatiţa Paul, care a dat pronosticuri corecte în cadrul Cupei Mondiale din Africa de Sud, a murit pe 26 octombrie 2010, la vîrsta de doi ani şi jumătate. Paul a avut dreptate în toate predicţiile făcute cu ocazia Cupei Mondiale, inclusiv la finală, cînd a prezis victoria naţionalei Spaniei în finala cu Olanda. Caracatiţa a prezis şi victoria Germaniei, în finala mică a Campionatului Mondial, cu Uruguay. Paul şi-a dovedit imparţialitatea şi în privinţa Germaniei în faza grupelor, cînd a prezis că naţionala antrenată de Joachim Low va fi învinsă de Serbia. Caracatiţa a mai prezis victoriile Germaniei în meciurile din grupă cu Australia şi Ghana, dar şi pe cea în faţa Angliei din optimi. În sferturile de finală, Paul a pronosticat victoria Germaniei în faţa Argentinei, apoi înfrîngerea naţionalei antrenate de Joachim Low în semifinala cu Spania. Octopodul Paul a primit o statuetă de bronz din partea unei delegaţii spaniole, fiind numit şi “cetăţean de onoare” în Carballino, un oraş din nord-estul Spaniei, pentru calităţile sale de prezicător, scrie hotnews.ro.

Sub 8 la purtare? Adio alocaţie de susţinere a familiei!

Alocaţia pentru susţinerea familiei va fi condiţionată de prezenţa copiiilor la şcoală şi de nota la purtare. Nu se ştie însă cine va verifica. Familiile sărace nu vor mai primi alocaţia pentru susţinerea familiei dacă copiii lor au mai mult de 20 de absenţe nemotivate la şcoală şi nota la purtare mai mică de 8. Legea a fost votată la ultima şedinţă de Guvern iar conducerea Ministerului Muncii spune că în acest fel susţine familiile care îşi trimit copiii la şcoală. Totuşi, deocamdată nu se ştie cum vor fi monitorizaţi elevii şi cum se va realiza comunicarea datelor referitoare la situaţia şcolară a elevilor. Horia Corcheş, purtătorul de cuvînt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, spune că în acest moment nu se cunoaşte nimic despre modul în care vor fi urmăriţi copiii la capitolul absenţe şi note la purtare. El a declarat însă că în viitorul apropiat s-ar putea să existe o contabilizare periodică a situaţiei şcolare a elevilor, iar aceste date să fie transmise primăriilor.

Germania confirmă: nu ne vrea în Schengen

Germania se opune în continuare aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, a declarat ieri ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere. El a precizat totuşi că cele două guverne au depus eforturi pentru a îndeplini condiţiile tehnice de aderare la Schengen, ceea ce merită “elogii”, dar a ţinut să aducă aminte şi de “carenţele şi criticile existente faţă de sistemul judiciar şi de corupţia din aceste ţări”. Ministrul german de Interne a reiterat poziţia comună franco-germană, care califică drept “prematură” aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, format din 25 de ţări.

Concurent pentru Dacia?

Grupul francez PSA Peugeot-Citroen ar putea reînvia marca low-cost Simca, ceea ce ar însemna o concurenţă serioasă pentru Dacia, potrivit informaţiilor apărute ieri în presa germană, preluate de Mediafax. Astfel, la fel ca şi Dacia, Simca ar urma să se adreseze cumpărătorilor „foarte atenţi la preţ”, scrie revista Auto Bild, care mai notează că primul model Simca ar urma să fie de tip berlină, asemănător Daciei Logan. Autoturismul ar putea fi bazat pe Peugeot 408, produs acum în China. Simca a fost fondată în 1934 şi iniţial a construit autoturisme sub licenţă Fiat. Ulterior, a fost preluată de Ford, devenind cel de-al treilea mare constructor de maşini din Franţa. În 1971, Simca a fost preluată de Chrysler, iar în 1978 – de grupul Peugeot, care a redenumit marca în Talbot. Aceasta din urmă a dispărut la mijlocul anilor '80, din cauza unor probleme de calitate.

Metro împlineşte 15 ani pe piaţa românească

Anul acesta, lanţul de magazine Metro Cash & Carry împlineşte 15 ani de existenţă pe piaţa din România. Primul magazin Metro a fost deschis în Bucureşti, în 1996, iar reţeaua s-a extins de atunci pînă la 30 de magazine, în 23 de oraşe. La Cluj-Napoca, Metro Cash & Carry are un singur centru, faţă de cinci în Bucureşti, respectiv cîte două în Braşov, Constanţa şi Timişoara.

Programul „Rabla“ revine din 15 februarie

Programul de înnoire a parcului auto va reîncepe din 15 februarie şi va păstra acelaşi sistem ca şi în 2010, a declarat ministrul Mediului, Laszlo Borbely, pentru Pro TV şi încont.ro. Astfel, şi în acest an, pentru cumpărarea unei maşini noi vor putea fi utilizate trei vouchere. „În jur de 15 februarie pornim din nou programul şi păstrăm aceleaşi criterii, nu le schimbăm pentru că a mers foarte bine. Sper că şi anul acesta va fi un program de succes, pentru că trebuie să dispară aceste maşini mai vechi de 10 ani care poluează”, a spus Borbely. Suma alocată iniţial pentru program va fi de 400 de milioane de lei, a mai precizat Laszlo Borbely pentru sursa citată. Potrivit ministrului, voucherele eliberate în 2010 şi încă nefolosite vor mai fi valabile pînă în 31 ianuarie.

„U“ Jolidon - din victorie în victorie!

Handbalistele de la „U“ Jolidon Cluj au cîştigat şi cea de a doua partidă din 2011, în faţa echipei clasate pe locul 3 în Liga Naţională, CSM Bucureşti, cu 36-26. Vicecampioanele au început anul 2011 cu dreptul, învingînd în primele etape pe HC Dunărea Brăila şi CSM Bucureşti. Elevele lui Gheorghe Covaciu au avut o evoluţie foarte bună şi au tranşat rapid soarta partidei, reuşind să se desprindă pe tabela de marcaj încă din primele minute. Jocul colectiv a fost cheia succesului pentru handbalistele alb-negre. Acest lucru s-a evidenţiat şi prin faptul că trei jucătoare au reuşit să înscrie cîte 7 goluri: Mihaela Ani-Senocico, Simona Vintilă şi Elena Dincă.

Două explozii au zguduit oraşul ucrainean Makeevka

Autorităţile ucrainene iau în calcul mai multe piste, inclusiv varianta unui posibil atac terorist, deşi varianta criminală pare la prima vedere cea mai plauzibilă. Două puternice explozii au zguduit ieri între orele 04.37 şi 05, centrul oraşului Makeevka din estul carbonifer al Ucrainei. În apropierea exploziilor a fost găsit un plic în care autorii exploziei cer 4milioane de euro, în caz contrar urmînd să producă alte 5 deflagraţii în instituţii publice.

RATUC a mai cumpărat 10 autobuze din Paris

Preţul unui autobuz a fost de 19.800 de euro. Autobuzele respectă standardul de poluare Euro 3 şi producătorii garantează că vor mai fi funcţionale încă zece ani. Parcul auto al Regiei Autonome de Transport Urban Călători (RATUC) Cluj-Napoca a crescut cu încă 10 autobuze second-hand marca Renault R 312, achiziţionate de la regia autonomă de profil din Paris. Preţul unui autobuz a fost de 19.814 euro, cele 10 noi achiziţii urmînd să circule pe străzile Clujului încă zece ani de acum încolo. „Am cumpărat zece noi autobuze. Acestea sînt cam ultimele din parcul francez scoase la vînzare. Le-am achiziţionat pentru că sînt autobuze Euro 3 şi vor mai fi funcţionale, conform producătorului, încă zece ani de aici încolo. Sînt autobuze care au costat 19.000 de euro bucata, în condiţiile în care unul nou ar costa 190.000 de euro. Acestea sînt dotate cu suspensie hidraulică, au schimbător automat pentru străzile în pantă, motoare cu un consum redus şi sînt programate pentru traficul aglomerat din oraş”, a declarat primarul Sorin Apostu.

Drum asfaltat în Suatu şi pod nou în Unguraş

Preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, a eliberat o serie de autorizaţii de construire pentru lucrări în trei comune clujene. Un prim astfel de document vizează executarea lucrărilor de modernizare a drumului comunal DC 48 din comuna Suatu. Tronsonul de drum comunal ce urmează să fie asfaltat are 1,4 kilometri, şi deocamdată este doar pietruit. „Importanţa acestui proiect (...) este dată de faptul că în acest fel urmează a fi facilitat în mod considerabil accesul locuitorilor comunei la drumul naţional DN 16, care face legătura cu municipiul Cluj-Napoca şi la obiectivele de interes social şi cultural din localitate (şcoală, cămin cultural, biserică, etc.)”, se arată într-un comunicat remis de Consiliul Judeţean.

Spectacol folcloric la Turda

Luni, 24 februarie, la Turda va avea loc un spectacol folcloric dedicat unirii principatelor române, organizat de Primăria şi Consiliul Local Turda, alături de Casa de Cultură. Spectacolul va începe la ora 15, în Parcul Teilor din zona Materna. Vor evolua ansamblurile Datina, Crăşorii şi Comori Ardelene, precum şi soliştii Cristina Chiper şi Aurel Şuteu. Dirijor va fi Nelu Kersedi iar instructori vor fi Ioan Cuc şi Emil Moldovan. În încheiere, cei prezenţi vor fi invitaţi să joace „Hora Unirii”.     D. D.

Întîlnire la Finanţe pentru lămuriri privind D112

Direcţia Generală a Finanţelor Publice Cluj organizează întîlniri cu contribuabilii pentru prezentarea şi discutarea pe tema completării şi depunerii Declaraţiei unice D112 privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate. Astfel, miercuri, 26 ianuarie, o astfel de întîlnire va avea loc la sediul Administraţiei Finanţelor Publice (AFP) Dej, pentru contribuabilii care aparţin de AFP Dej şi AFP Gherla, iar luni (31 ianuarie) va fi rîndul celor de la AFP Cîmpia Turzii să dea mai multe informaţii contribuabililor care aparţin de AFP Cîmpia Turzii şi Turda. Ulterior, în 2 februarie, va avea loc o altă întîlnire de informare privind D112, de data aceasta la AFP Huedin. Înscrierile pentru participare se fac la sediile organelor fiscale teritoriale. „Odată cu înscrierea rugăm contribuabilii să formuleze şi întrebări pentru clarificarea punctuală a problemelor acestora”, menţionează reprezentanţii DGFP Cluj.

Tişe, o nouă audienţă pe Facebook

Preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, a ţinut ieri o nouă audienţă online, pe canalul de socializare Facebook. De data aceasta a fost rezolvată problema sonorului iar preşedintele de la Judeţ a răspuns punctual, timp de o oră, fiecărei întrebări pe care a primit-o. Tişe a fost ieri urmărit de aproximativ 20 de persoane, faţă de 50, cîte l-au urmărit la prima sa audienţă online. Clujenii au fost interesaţi acum de termenele pentru asfaltarea unor drumuri, de stadiul proiectului pentru pista aeroportului ori de numele pe care îl va primi noul stadion. „Intenţionăm să începem lucrările la noua pistă în maxim două luni. După cum probabil ştiţi, am avut o tentativă eşuată de a găsi un investitor.

Cazul Mădălinei Manole a fost închis

Procurorii care au anchetat cazul Mădălinei Manole, care s-a sinucis la 14 iulie 2010, au dat ieri verdictul: nimeni nu este vinovat de moartea cîntăreţei. Procurorii Parchetului de pe lîngă Tribunalul Bucureşti au dispus neînceperea urmăririi penale împotriva vreunei persoane în dosarul privind decesul artistei Mădălina Manole. „Prin rezoluţia din data de 19 ianuarie a Parchetului de pe lîngă Tribunalul Bucureşti s-a dispus neînceperea urmăririi penale pentru infracţiunea de omor, prevăzută de art. 174 din Codul Penal, întrucît decesul numitei Magdalena Anca Mircea nu a fost consecinţa vreunei fapte prevăzute de legea penală”, se arată într-un comunicat al Parchetului, transmis ieri.

Dinozauri în mărime naturală, expuşi în premieră la Cluj

„Lumea Dinozaurilor” a ajuns în sfîrşit la Cluj, cu o întîrziere de cîteva săptămîni. Pînă pe 27 februarie, clujenii pot admira la Expo Transilvania 60 de exponate reprezentînd dinozauri în mărime naturală. Pe lîngă exponate, mai există şi un “Dino Cinema” şi multe activităţi interactive pentru cei mici. Expoziţia Lumea Dinozaurilor trebuia să înceapă pe 29 decembrie, dar a fost amînată mai multe săptămîni din cauză că exponatele au întîrziat să sosească. Chiar şi aşa, expoziţia a fost primită foarte bine de clujeni, încă din prima zi. “De dimineaţă au venit foarte multe grupuri de copii, dar şi părinţi şi persoane adulte. Expoziţia este una atractivă pentru un public larg şi ne aşteptăm la mulţi vizitatori”, au spus reprezentanţii Expo Transilvania.

Venit minim garantat doar pentru cei care muncesc

Venitul minim garantat va fi acordat doar acelor persoane care vor presta muncă în folosul comunităţii. Legea a fost votată miercuri, în ultima şedinţă de Guvern. Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat că, de acum încolo, vor primi acest tip de ajutor social doar acele persoane care muncesc în folosul comunităţii. În acest context, toate primăriile sînt obligate să gîndească un plan de dezvoltare a comunităţii, pe baza căruia se vor întocmi situaţii lunare referitoare la lucrările făcute de cei care primesc venitul minim garantat. Aceste situaţii se vor depune la agenţiile judeţene de prestaţii sociale.

Hitler, pictat într-o biserică din Franţa

Un vitraliu, vechi de 70 de ani, dintr-o biserică din orăşelul Montgeron a provocat un scandal naţional: Adolf Hitler este pictat în timp ce îl omoară pe Sf. Iacob, unul dintre cei 12 apostoli ai lui Isus, cel care simbolizează poporul evreu. Autorităţile speră ca biserica să devină un punct de atracţie turistică. Vitraliul, aflat într-o biserică din apropierea Parisului a fost realizat în 1941 de fraţii Maumejean şi reprezintă un portret al lui Adolf Hitler, prezentat drept regele Irod, în timp ce-l execută pe sfîntul Iacob, care simbolizează poporul evreu.

Spitalele vor fi evaluate lunar de Ministerul Sănătăţii

Spitalele de stat vor fi monitorizate lunar şi trimestrial de un departament al Ministerului Sănătăţii. Toţi şefii de spitale vor trimite în fiecare lună rapoarte despre activitatea unităţii sanitare. Modul în care sînt conduse spitalele, dar şi modul în care sînt cheltuiţi banii sînt doar două aspecte care vor fi monitorizate în permanenţă de Ministerul Sănătăţii. „Activitatea spitalelor publice din reţeaua Ministerului Sănătăţii va fi monitorizată astfel: lunar şi trimestrial de către Direcţia generală economică din cadrul Ministerul Sănătăţii, semestrial de către Consiliile de Administraţie ale spitalelor şi anual prin Comisiile de evaluare ale  Ministerului Sănătăţii”, se arată într-un proiect de lege.

600 de lei pentru copiii făcuţi „pe bandă rulantă“. Mamele nu sînt interesate

Mamele care nasc al doilea copil în timpul concediului de maternitate – acordat pentru creşterea primului copil – vor primi lunar, pe lîngă indemnizaţie, încă 600 de lei. Guvernul a hotărît în şedinţa de miercuri ca toate mamele care nasc al doilea copil în perioada în care se află în concediu pentru creşterea primului copil să primească un stimulent financiar de 600 lei, în fiecare lună. Aceşti bani se vor adăuga indemnizaţiei lunare şi se vor da pînă la sfîrşitul duratei concediului de creştere a copilului. Conducerea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale apreciază acordarea stimulentului ca fiind un lucru pozitiv, mai ales că pe vechea lege nu era prevăzut acest aspect. „Aş menţiona un lucru pozitiv. Deşi pe legea veche nu s-a acordat acel stimulent de 600 de lei pentru al doilea copil, noi am venit şi am spus că, începînd cu 1 ianuarie 2011, odată cu intrarea în vigoare a legii, al doilea copil născut după această dată are acel stimulent”, a declarat ministrul Muncii, Ioan Botiş. El a mai spus că mama primeşte acei bani pînă la finalul concediului de creştere a primului copil.

Tempestini, pe locul 25 după prima zi la Raliul Monte Carlo

Echipajul de la Napoca Rally Academy, format din Marco Tempestini şi Dorin Pulpea, a încheiat prima zi a Raliului Monte Carlo pe locul 25, o poziţie onorantă, avînd în vedere compania selectă în care concurează şi numărul mare de concurenţi, 121. Tempesta a început bine, nu a forţat şi a stabilit al 27-lea timp în prima probă specială, Le Moulinon - Antraigues. A mers apoi ceva mai slab, terminînd pe locul 34 cea de-a doua probă, Burzet - St.Martial, dar a crescut din nou ritmul pe prima trecere pe St.Bonnet Le Froid, pe care a terminat-o pe locul 23, în vreme ce timpul cumulat îl situa pe poziţia a 24-a în clasamentul general.

Primul amical pentru CFR din 2011

Fotbaliştii de la CFR Cluj, aflaţi într-un stagiu de pregătire în Antalya, vor juca mîine prima partidă amicală din acest an. Elevii lui Alin Minteuan vor juca împotriva formaţiei olandeze FC Horst. Tehnicianul din Gruia este mulţumit de cum au decurs pregătirile în primele zile ale cantonamentului din Turcia. „Ne simţim foarte bine, sînt mulţumit de cum am intrat ca şi grup în ritmul pregătirilor. Sînt foarte mulţumit de condiţile din cantonament. Am auzit ce vreme capricioasă este acum în ţară şi sînt fericit că pot face pregătirea într-un loc unde clima este mai generoasă cu noi“, a declarat Minteuan.

Sărbătoriţi în „alb-negru“

Ieri, 20 ianuarie, a fost ziua de naştere a doi sportivi reprezentativi ai Universităţii Cluj. E vorba de Mihai Silvăşan, căpitanul vicecampionilor de la echipa de baschet „U“ Mobitelco BT Cluj, care a împlinit 26 de ani, şi de Alex Păcurar, de la FC Universitatea, care a împlinit ieri 29 de ani. Silvăşan este, alături de Paul Chetreanu, unul din cei mai reprezentativi baschetbalişti clujeni, cei doi cîştigînd cu echipa de juniori de la „U“ 8 titluri de campioni naţionali. În ceea ce-l priveşte pe mijlocaşul ofensiv Alex Păcurar, acesta a revenit în toamnă la echipa „şepcilor roşii“, după un periplu pe la Dinamo, Gloria Bistriţa, Pandurii şi Steaua.

Gală de box la Cîmpia Turzii

Sîmbătă, 22 ianuarie, în sala de sport „Ioan Stanatiev“ din Cîmpia Turzii va avea loc o gală de box, invitata specială a competiţiei fiind selecţionata Regiunii Chişinău. Un eveniment similar a avut loc la Cîmpia Turzii şi în decembrie 2010, cînd a fost organizată prima ediţie a turneului de box „Cupa Municipiului Cîmpia Turzii“. Scopul turneului l-a reprezentat popularizarea boxului în municipiu şi descoperirea de noi talente, dar şi menţinerea colaborării cu asociaţiile şi cluburile din ţară şi străinătate.          D.D.

Băieţii primesc Sibiul, fetele merg la Oradea

Baschetbaliştii de la „U“ Mobitelco vor avea o misiune dificilă în acest weekend, urmînd să joace pe teren propriu împotriva rivalei tradiţionale, CSU Atlassib Sibiu. Meciul se va disputa sîmbătă, de la ora 18, la Sala Sporturilor „Horia Demian“. La rîndul său, echipa de baschet feminin a Universităţii va juca în deplasare cu CSM Oradea. Partida se va disputa sîmbătă, de la ora 12.30, la Sala „Antonio Alexe“ din Oradea.         L.B.

Chivu a marcat golul victoriei!

 Fundasul Cristian Chivu a marcat golul victoriei în partida pe care echipa Internazionale Milano a cistigat-o, miercuri, pe teren propriu, cu scorul de 3-2 (3-2), în fata formatiei Cesena, într-o restanta din etapa a XVI-a a campionatului Italiei, informeaza Gazzetta dello Sport. Chivu, care a evoluat tot meciul, a înscris golul de 3-2 în minutul 45^1, reluind cu capul din 6 metri un balon centrat de Maicon. Internationalul român se afla la primul gol în acest sezon si la al doilea de cind evolueaza la Inter Milano. Imediat dupa ce a înscris, Chivu si-a scos casca de protectie, s-a îndreptat catre o camera a televiziunii si i-a dedicat reusita sotiei sale, Adelina. Celelate goluri ale învingatorilor au fost marcate de Eto’o ‘14 si Milito ‘15, în timp ce pentru oaspeti au înscris Bogdani ‘23 si Giaccherini ‘29. Aceasta partida a fost aminata, deoarece la data disputarii etapei Internazionale Milano participa la Campionatul Mondial al cluburilor, competitie pe care a si cistigat-o. În clasament conduce AC Milan, cu 41 de puncte, fiind urmata de SSC Napoli si Lazio Roma, ambele cu cite 37 de puncte, dar departajate de golaveraj. Inter Milano a urcat pe locul patru, cu 35 de puncte si un meci mai putin disputat.

?In 3 ani voi ajunge titular la Juve!?

 Portarul român Laurentiu Branescu, în virsta de 16 ani, care a semnat un contract cu Juventus Torino, a declarat, miercuri, la Aeroportul Otopeni, la revenirea în România, ca este încrezator ca va deveni titular al formatiei italiene în trei ani. “Este un pas foarte important pentru cariera mea. Juventus este un club foarte mare, iar faptul ca am ajuns acolo reprezinta un vis împlinit pentru mine. Am fost primit foarte bine. M-a impresionat foarte mult valoarea jucatorilor si deja i-am vazut pe Del Piero, pe Buffon si pe Quagliarella. Cred ca în trei ani de zile voi ajunge titular. Simt ca pot ajunge un portar mare”, a spus Branescu, supranumit de presa din România <<Noul Buffon>>. El a afirmat ca îl are drept model pe portarul olandez Edwin Van der Sar. “Idolul meu este Edwin Van der Sar, în primul rind pentru jocul lui de picior”, a mai spus Branescu. Portarul echipei CSM Rimnicu Vilcea, Laurentiu Branescu, a semnat miercuri un contract cu formatia italiana Juventus Torino, gruparea vilceana urmind sa primeasca în schimbul românului 450.000 de euro. În contractul dintre Juventus Torino si CSM Rimnicu Vilcea sint stipulate bonusuri financiare pentru gruparea româna care pot ajunge la 850.000 de euro.Laurentiu Branescu este nascut în 30 martie 1994, la Rimnicu Vilcea, el evoluind pentru formatia locala CSM din 2004. A debutat în Liga a II-a pe 10 noiembrie 2009 (la virsta de 15 ani) într-un meci cu Ariesul Turda, scor 5-1. În ianuarie 2009, el a debutat pentru nationala României Under 15, într-un meci cu SUA, iar în acest an a jucat citeva meciuri amicale si cu nationala Under 17.

Prima victorie la CM din Suedia

 Echipa nationala de handbal masculin a României a obtinut, miercuri, la Lund, prima victorie din grupa C preliminara de la CM din Suedia, în fata ultimei clasate Australia, scor 29-14 (14-6), dar aceasta nu mai conteaza, tricolorii ratind deja calificarea în faza urmatoare a competitiei. România a acumulat astfel primele doua puncte în grupa C, dar nu mai conteaza, nici daca învinge Serbia joi, pentru ca sirbii au remizat cu Croatia, 24-24, scotind reprezentativa noastra din calculele pentru locul trei. Sirbii au adunat 5 puncte, iar România are doar 2, înaintea meciului direct. Dupa încheierea fazei preliminare, cel mai probabil pe locul 5, reprezentativa tarii noastre va juca pentru locurile 13-24, urmind a-si afla prima adversara dupa încheierea fazei preliminare de joi.

Bogdan Borza a ajuns in semifinale!

 Cugireanul Bogdan Alexandru Borza se descurca de minune la Internationalele de tenis de cimp ale României Under 14, competitie ce se desfasoara în aceasta perioada la Centrul National de Tenis din Bucuresti si care face parte din circuitul Tennis Europe Junior Tour. Astfel, conjudeteanul nostru, favoritul numarul 1, a trecut în turul secund al probei de simplu cu 6-0,6-1 de elvetianul Luka Panic, iar ieri a întilnit în sferurile de finala pe Valentin Vanta (favoritul numarul 5). De asemenea, în proba de dublu perechea Bogdan Alexandru Borza si Ion Efrim (favoriti numarul 1) a defilat în sferturile de finala, scor 6-0,6-0, în disputa cu Mihnea Bira si Mihnea Turcu si ieri dupa amiaza s-au duelat în semifinala cu Alexandru Grigorescu si Valentin Vanta (favoriti numarul 4).         

Steaua va primi 5,6 milioane de euro pentru transferul lui Stancu

 Atacantul Bogdan Stancu a fost transferat ieri de Steaua la formatia Galatasaray Istanbul pentru suma de 5,6 milioane de euro, jucatorul urmind sa primeasca un salariu total de 7 milioane de euro pentru contractul pe trei ani si jumatate, informeaza cotidianul turc Fanatik. Sursa citata noteaza ca la negocierile ce au avut loc miercuri seara reprezentantii Stelei au cerut 6 milioane de euro pentru Stancu, însa în urma insistentelor directorului sportiv Adnan Sezgin au acceptat ca suma sa fie redusa la 5,6 milioane de euro. Sezgin a negociat apoi cu impresarul lui Stancu si l-a convins pe fotbalist sa accepte un contract de 7 milioane de euro pe trei ani si jumatate. Finantatorul FC Steaua, Gigi Becali, a lasat sa se înteleaga ca transferul atacantului Bogdan Stancu la gruparea Galatasaray Istanbul este perfectat, urmind a fi anuntat oficial în citeva ore de catre reprezentanti ai clubului turc într-o conferinta de presa. Becali a mentionat ca lui îi vor reveni 3.5 milioane de euro pentru transferul lui Stancu. În ultima perioada, Becali a insistat ca nu-l va transfera pe Bogdan Stancu de la Steaua macar pina la sfirsitul sezonului. El considera ca nu are nici o motivatie sa-l transfere acum pe atacant si doar verii sai insista pentru un transfer din aceasta iarna al lui Stancu. Joi dupa-amiaza, Bogdan Stancu si-a luat la revedere de la coechipieri si a parasit cantonamentul Stelei din Antalya pentru a merge la Istanbul. Bogdan Stancu, 23 de ani, a fost transferat de Steaua la începutul sezonului 2008/2009 de la Unirea Urziceni. El a fost detinut în coproprietate de clubul din Bulevardul Ghencea împreuna cu verii Ioan si Victor Becali, fiecare parte avind 50 la suta din drepturile federative ale jucatorului. Atacantul a mai evoluat la formatiile Dacia Mioveni si FC Arges.În cupele europene, Stancu a strins 22 de prezente si noua goluri. Acesta a debutat pentru nationala Romaniei în 2010, avind cinci aparitii sub tricoul “tricolor” si un gol marcat.128 de meciuri a evoluat Stancu în Liga I, reusind sa marcheze de 43 de ori

Albaiuliencele vor victoria in Moldova

 Baschetbalistele iesence au pierdut etapa trecuta meciul cu Universitatea Cluj si ocupa pozitia a 3-a in ierarhie. Echipa din Alba isi propune maximum din acest joc, chiar daca gazdele vor incerca sa repare esecul din runda inaugurala. “Atmosfera la echipa este buna, fetele au un moral bun dupa succesul categoric din prima etapa. Adversarele au o echipa buna, au facut un joc bun cu U Cluj si au fost foarte aproape de a invinge. Ne va fi greu la Iasi, dar speram sa cistigam. Am mai spus, nici un meci nu va fi usor”, a spus George Lancranjan, antrenor la CSU LPS Alba Iulia. Tehnicianul gruparii din Cetatea Marii Uniri are tot lotul valid pentru duelul cu echipa din Dealul Copoului. Directorul executiv Nicusor Marcu, ce le-a spionat etapa trecuta jocul iesencelor de la Cluj, spune ca arbitrajul ii da emotii. “Iasul nu e o echipa rea, “U” a cistigat pe final, poate si din cauza ca le lipsesc jucatoarele cu experienta. Mergem la Iasi sa prestam un joc bun, vrem sa invingem, chiar daca in majoritatea meciurilor disputate acolo arbitrajul a fost <<pro>> echipei din Moldova”, a precizat oficialul ardelencelor. In primul meci oficial din 2011, CSU LPS Alba Iulia a invins Galactica Brasov, in fata propriilor suporteri cu scorul de 81-42.Clasament 2010-2011 - Divizia A Grupa A2- Feminin1. CSU LPS Alba Iulia        1    1    0    0    81:42    22. Universitatea Cluj-Napoca        1    1    0    0    77:64    23. Politehnica National Iasi        1    0    1    0    64:77    14. BC Galactica Olimpia Brasov    1    0    1    0    42:81    15. Sportul Studentesc Omnilogic    0    0    0    0    0:0    06. CSM U Oradea            0    0    0    0    0:0    0

Au furat gardul stadionului

 Politistii Formatiunii de Investigatii Criminale din cadrul Politiei orasului Teius au reusit identificarea principalilor suspecti de comiterea unei infractiuni de furt savirsita in cursul zilei de luni. Acestia sint Z.G.I., de 38 de ani din în Ocna Mures si s.A.A. de 18 ani din Teius, din primele cercetari rezultând faptul ca acestia au sustras patru sine uzate de cale ferata folosite pentru sustinerea gardului de împrejmuire a stadionului din Teius, bunuri în valoare de 1000 lei.Cercetarile sint continuate sub aspectul comiterii infractiunii de furt calificat, iar fata de Z.G.I. a fost luata masura retinerii pentru 24 ore, urmind ca în cursul zilei de azi sa fie prezentat Parchetului de pe linga Judecatoria Aiud cu propunere de punere în miscare a actiunii penale si arestare preventiva.      

Cercetat pentru furt

 Agentii de siguranta publica din cadrul Politiei Municipiului Sebes în timp ce executau serviciul de patrulare pe raza municipiului, au identificat in cursul zilei de miercuri pe strada Dorin Pavel, o autoutilitara care transporta mai multe componente din fier vechi pentru care conducatorul auto, V.A., de 40 de ani, din comuna Cut, nu a putut prezenta documente legale de provenienta. Din primele cercetari efectuate de politisti a rezultat ca fierul vechi, în valoare de 3.000 lei a fost sustras în noaptea precedenta de catre V.A. împreuna cu C.A., de 26 de ani, din Cut, din incinta unei societati comerciale din Sebes. Cercetarile sint continuate sub aspectul savirsirii infractiunii de furt calificat.  

Modificari

 Programul “Prima Casa” va continua si in acest an. Executivul a alocat 200 milioane euro ca fond de garantii de stat si daca banii vor fi cheltuiti pina in iulie, suma va fi suplimentata. Intre timp, insa, programul a suferit citeva modificari. De exemplu, pentru constructia ansamblurilor de locuinte, nu va mai fi nevoie de 7 asociati ca pina acum, ci doar de doi. Sase sute de persoane si-au depus dosarele la sfirsitul anului trecut si asteapta inca un raspuns.    

Mai putini

 Numarul angajatilor Muzeului National al Unirii din Alba Iulia a scazut la 78, dupa ce mai multi salariati s-au pensionat in cursul anului trecut. Din actualii salariati, trei sint in concediu de maternitate, trei se vor pensiona in curind si alti trei vor pleca, dupa cum a precizat directorul institutiei, Gabriel Rustoiu. El a apreciat ca, la sfirsitul anului vor mai fi circa 70 de angajati, in timp ce muzeele din Transilvania au, in medie, catre 90 de angajati. Cu toate acestea, dupa cum a mentionat Gabriel Rustoiu, ca numar de evenimente, muzeul albaiulian este in top, doar muzeele din Bucuresti, Brukental si Peles putindu-se lauda cu mai multe evenimente.

Grajd in flacari la Boz

 Detasamentul de pompieri Alba Iulia a fost solicitat sa intervina miercuri la ora 10.40 în satul Boz, comuna Dostat, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un adapost de animale. Pompierii militari au intervenit pentru stingere cu 2 autospeciale de lucru cu apa si spuma, în cooperare cu Serviciul Voluntar Pentru Situatii de Urgenta Dostat, salvind bunuri în valoare de aproximativ 15.000 de lei. În incendiu au ars: acoperisul adapostului de animale si al locuintei pe o suprafata de aproximativ 100 mp si s-au distrus magazia de cereale, mobilierul dintr-o camera si 1 mc de cherestea, producind pagube în valoare de circa 8.000 de lei. Cauza probabila a acestui incendiu o reprezinta un foc deschis în spatii deschise.Recomandari ...n Este interzisa folosirea afumatoarelor improvizate ori amplasarea acestora în magazii, suri, remize, sub soproane sau linga materiale combustibile. Afumatorile se confectioneaza din zidarii de caramida si materiale incombustibile si se vor amplasa independent de celelalte constructii din gospodarie.n Este interzisa folosirea afumatorilor improvizate în podurile cladirilor prin scoaterea unor caramizi din cos sau neridicarea zidariei cosurilor deasupra acoperisului ori lasarea deschisa a usitelor de curatare.n Este interzisa depozitarea de materiale lemnoase, furaje sau alte materiale combustibile sau inflamabile (butelii, bidoane cu produse petroliere,) în podurile cladirilor.              

Si detinutii muncesc

 Detinutii din penitenciarele din Aiud si Gherla vor avea o sansa in plus atunci cind vor fi eliberati din arest. Asta in urma unui proiect derulat de catre Asociatia AS 2001 Alba Iulia in parteneriat cu institutiile de detentie. In ceea ce priveste activitatile proiectului si felul in care detinutii vor beneficia de acestea, responsabilii programului au apreciat ca este vorba despre directii sociale de urmat in intreaga tara. Proiectul “Integrarea pe piata fortei de munca a grupurilor vulnerabile” va fi derulat pe parcursul urmatoarelor 36 luni, iar obiectivele sale sint extrem de indraznete. De adaugat ca Asociatia AS 2001 Alba Iulia are o indelunga experienta a unor astfel de proiecte derulate din fonduri europene, implementind solutii similare atit in judet, cit si in restul tarii. Responsabilii proiectului mai spun ca pina la finalul perioadei de derulare peste 500 de detinuti vor fi consiliati si 100 de persoane private de libertate isi vor putea gasi un loc de munca. Initiative sociale potrivite pentru comunitatePe linga sprijinul real oferit pietei muncii de acest proiect, nu sint de neglijat efectele benefice pe care le poate avea asupra sigurantei din comunitate. “Nu sintem la primul astfel de proiect si remarcam faptul ca efectele sint cu adevarat benefice. Detinutii sint consiliati, dar pe linga asta posibilitatea de a se incadra in munca sau macar de a dobindi o pregatire ii face sa se simta utili”, a explicat Domnica Nazarea, ofiter de fonduri europene in cadrul penitenciarului din Aiud. “Avem o experienta de 8 ani in derularea unor astfel de proiecte. Desi numele nostru aduce in discutie anul 2001, noi functionam din 2002. Acest proiect este unul extrem de important atit pentru noi, cit si pentru institutia penitenciarului si mai ales pentru persoanele private de libertate care sint in apropierea termenului de eliberare. Ei pot sa se specializeze, sa aiba o sansa la eliberare, sa se poata integra mai usor in piata muncii si in comunitate”, a declarat si Adriana Todorean, presedintele Asociatiei AS 2001.Detalii tehniceProiectul ofera o subventie de 90 % din cheltuilelile cu salariatii si contributiile aferente acestora. Este vorba despre o suma de maxim 1.200 de lei pentru cel mult sase luni de zile. O simulare a calcului de salariu pentru o astfel de persoana ofera un salariu de 1334 de lei brut pe luna, din care beneficiarul proiectului poate primi 1.200 de lei lunar. Un alt obiectiv specific al proiectului este cresterea nivelului de calificare a unui numar minim de 500 de persoane aflate in prezent in penitenciare pe parcursul a 36 de luni. De adaugat ca in cadrul sesiunii de finantare proiectul prezentat ieri de Asociatia AS 2001 a solicitat o finantare nerambursabila de 11.081.950 de lei, in conditiile in care contributia partenerilor va fi de 230.000 de lei, marea majoritate a banilor urmind sa fie asigurati de catre partenerul principal, asociatia AS 2001.                   

Ticaie ceasul alegerilor

 Dupa ce liberalii si conservatorii si-au anuntat oficial “mariajul” si obiectivele electorale pe care si le-au propus, democrat-liberalii au anuntat si ei ca vor mai mult decit au deja la nivel de judet, dar si ca nu se tem de adversar. “Nu vom mai avea 40 si ceva de primari, vom avea cel putin 50. Si cind spun lucrul acesta stiu pe ce ma bazez, stiu rezultatele si stiu situatia optiunilor alegatorilor din orasele si comunele din judetul Alba. Nu am vrut sa intru in discutii politicianiste, insa am vazut ca unii reprezentanti ai partidelor de opozitie au inceput sa faca trimitere la persoana mea (...) Performanta noastra ca administratie judeteana si locala se va vedea in 2012. Si vreau sa va spun ca pot sa se adune toti si citi vor ei. Eu sint convins ca locuitorii judetului Alba, pentru care noi lucram, vor vedea ca n-am facut altceva decit, indiferent de culoarea politica, sa le aducem si noi ceva mai bun in localitatile in care traiesc: de la drumuri, alimentari cu apa, proiecte culturale, proiecte pentru tineret si tot ceea ce am facut. Si vreau ca eu si contracandidatii mei sa ne punem la masa si sa vedem ce am facut fiecare pentru judetul Alba. De aceea, nu mi-e teama de nimeni si ii voi bate pe toti. Pot sa fie zece de Atanasiu ca nu-i nici o problema. El nici macar nu cunoaste judetul, n-au cum sa-l cunoasca oamenii sa-l voteze”, a declarat “combatantul” Ion Dumitrel, presedintele Consiliului Judetean Alba. LaudeIon Dumitrel nu a uitat nici sa ii laude pe primarii PDL despre care este convins ca au folosit banii mult mai eficient decit altii. “Diferenta e ce faci cu banul, cum il cheltuiesti. Va rog sa comparati Aiudul cu Blajul. Bugetele sint aproximativ egale. Uitati-va ce a facut un primar serios si ce a facut altul, adica nimic (...) Cind am vazut scrisoarea trimisa de administratia locala in Aiud, mi-a fost rusine ca om de administratie. O pagina intreaga in care spunea ca a inchiriat nu stiu ce serviciu la nu stiu cine si inca unul la nu stiu cine. Aia nu-i adminstratie locala. De aceea sint convins ca vom cistiga, pot sa se alieze cu cine vor, pentru ca am facut ceva pentru oameni. Mergeti in Aiud. Cind iesiti sint drumuri asfaltate. Astea sint drumurile judetene. Cind intri sint pline de gropi. Nu acelasi lucru se intimpla la Blaj”, a declarat Ion Dumitrel. “Convingerea mea este ca va cistiga echipa PDL in Alba, primarii pe care ii stiti vor fi tot de la PDL si vor fi tot primari. Plus altii”, a mai spus acesta. “Se face”Singura veste cu adevarat buna este ca in acest an “se face”. Adica in acest an vom vedea cu adevarat ca se fac niste investitii, practic, nu doar “din vorbe” ca in anii precedenti. In interiorul PDL se vorbeste chiar despre “deadline-ul politic 2012”, candidatii trebuind sa aiba cu ce sa se laude in campania electorala. De aceea, este foarte probabil sa vedem cu adevarat inceputa ocolitoarea Sebesului sau alte proiecte importante pentru judet, care in 2010 au fost doar subiect de discutii. De aceea se si agita politicienii atit de mult, lucrul bun pentru comunitatile locale, fiindca in acest an si anul viitor se va misca ceva, iar guvernul va aloca sume consistente pentru investitii si nu pentru alte cheltuieli fara nici o finalitate. Pina la urma, poate ca alegerile de anul viitor ne vor scoate din criza, pentru ca se va intimpla in acest an ceea ce trebuia sa se intimple inca de anul trecut. Totusi, nu toti reprezentantii PDL sint atit de optimisti in declaratii, fiind constienti ca daca nu se vor vedea lucruri palpabile le va “fugi presul de sub picioare”. “Ce este foarte important din punctul de vedere al guvernarii, ma refer in primul rind la problema locala, avem citeva obiective sau citeva proiecte pe care judetul va trebui sa le puna in practica anul acesta. Daca aceste lucruri vor fi uitate undeva in sertare, pe hirtie, asta va anunta intr-un fel o slabiciune a guvernului si atunci vom avea probleme serioase. Este o parere personala si eu cred ca acum PDL, prin guvernul pe care il sustine, trebuie sa dovedeasca ca ne-am aliniat pe drumul cel bun, ca vom scoate Romania din criza. Din punct de vedere politic, va trebui sa incepem trendul ascendent. Daca nu se va intimpla lucrul acesta, in opinia mea, pina in luna iunie, vom avea probleme serioase din punct de vedere politic”, a declarat deputatul Clement Negrut.

Politistii din Alba, laudati ?din toate partile?

 Miercuri începind cu ora 13,00, la sediul Inspectoratului de Politie Judetean Alba, sub conducerea subsecretarului de stat, adjunct al sefului Departamentului Ordine si Siguranta Publica din M.A.I., chestor principal de politie Ioan Nicolae Cabulea, a avut loc evaluarea activitatii si a rezultatelor obtinute în anul 2010 de Inspectoratul de Politie Judetean Alba. Chestorul principal de politie Ioan Nicolae Cabulea a apreciat pozitiv rezultatele înregistrate în anul 2010 de Inspectoratul de Politie Judetean Alba si a solicitat continuarea pregatirii profesionale si aplicarea cu responsabilitate si fermitate de catre politisti a prevederilor legale. Un accent deosebit a fost pus pe importanta asigurarii prezentei politistilor în strada si continuarea activitatilor de prevenire ce trebuie desfasurate pentru cresterea gradului de siguranta a cetatenilor si reducerea riscului rutier. În continuare, chestorul principal Ioan Nicolae Cabulea a pus accent pe necesitatea eficientizarii activitatilor de prevenire si combatere a criminalitatii economico-financiare în contextul aplicarii noilor reglementari de abordare a fenomenului evaziunii fiscale si pentru asigurarea unui climat economic sanatos bazat pe concurenta loiala. În interventia sa, Stefan Bardan, prefectul Judetului Alba a evidentiat foarte buna cooperare cu reprezentantii Inspectoratului de Politie Judetean Alba si a propus întarirea colaborarii dintre politie si administratie locala, la nivelul tuturor comunelor judetului.Ion Dumitrel, presedintele Consiliului Judetean Alba si ceilalti doi invitati mai sus mentionati, s-au declarat multumiti de buna colaborare si rezultatele activitatilor desfasurate de politisti pe parcursul anului 2010. Reprezentantii celor doua parchete si-au exprimat convingerea ca în anul 2011 politistii vor depune eforturile necesare pentru îndeplinirea cu operativitate si la un nivel calitativ ridicat a lucrarilor pentru care sint delegati.                

La inceput de drum...

 Mai stiti cum arata un copil care invata sa mearga?. Mai corect ar fi sa va imaginati un pui de cal. In acest caz, nou-nascutul se ridica de jos aproape imediat, dupa ce mama a terminat procesul fizic al nasterii si incearca sa se ridice in picioare. Nu prea reuseste, dar eforturile sint vizibile, incurajatoare si in 99 % dintre cazuri se termina cu bine. Adica, in citeva ore, puiul pleaca pe picioarele sale dupa parinti. La fel mi se pare ca am plecat si noi, romanii, in noul an. Dupa ce ne-am nascut a mia oara, am pornit cu pasi nesiguri spre viata de adult. Ne-am trezit la inceputul anului 2011, nu numai dupa o lunga perioada de criza, ci si dupa 20 de ani de democratie prost inteleasa, dupa o gramada de ani in care ne-am mintit ca totul merge bine si dupa socul pe care ni l-a adus momentul in care am aflat ca ne-am furat singuri caciula. Tot la fel ca si nou-nascutii pasim nesigur, dar hotariti rau. Pina la urma vom invata sa mergem. Vom intelege ca avem nevoie de echilibru. Ca pentru asta trebuie sa renuntam putin la incapatinare. Ca trebuie sa si mincam pentru a avea destula energie, dar ca este nevoie si de munca. Eu asta inteleg din anul pe care tocmai l-am inceput. Zilele trecute, cineva se intreba daca avem motive de optimism. Am incercat sa ma intreb si eu, dar n-am mai apucat pentru ca am primit cel mai bun raspuns inca inainte de a-mi pune intrebarea. Are rost sa fim optimisti. Sa va explic de ce. Am doua motive. Cele mai bune. 1. Miercuri, oamenii Consiliului judetean Alba au plecat la Bucuresti cu 300 de kilograme de dosare ca sa se intoarca cu 100 de milioane de euro. Bani care sa produca locuri de munca, conditii mai bune de viata si valoare pentru judetul Alba. Nu sint atit de incintat de suma cit de volum. S-a demonstrat ca se poate. Chiar i-am spus unui prieten care mi-a reprosat ca reduc eforturile la “un maldar de hirtii”, ca nu le reduc si “le ridic valoarea”. Este extrem de tonic sa intelegi ca se poate si ca poporul roman nu a murit atunci cind i s-a cintat prohodul. 2. Ieri am aflat ca Guvernul a emis o norma legislativa care spune, in rezumat, ca oamenii saraci trebuie sa munceasca in fiecare luna pentru dezvoltarea comunitatii din care provin pentru a-si merita ajutorul de la stat. Super! In sfirsit, exista un semn de egalitate, normal intre cei care muncesc pentru bani si cei care primesc bani ca sa munceasca. Sincer as mai avea o gramada de motive pentru care sa fiu optimist, dar cred ca astea doua ajung. Pentru cine nu ajung am in schimb un sfat. Mergeti dumneavoastra in tunelul din proverbul cu luminita, uitati-va bine spre capatul opus, poate veti vedea o luminita. In cazul in care o vedeti, analizati-o bine si daca mai puteti spuneti-ne si noua ce ati vazut. Nu de alta, dar poate... in spatele luminitei vine si trenul.

Oamenii cer masuri urgente pentru strada Marasesti

 Consiliul local Alba Iulia este solicitat sa reglementeze urgent situatia traficului rutier din zona strazii Marasesti din resedinta de judet. Oamenii din zona s-au adresat in acest sens consilierului democrat liberal Horea Bardas, cel care la rindul sau a transmis solicitarea colegilor sai din legislativul local.Bardas a venit chiar si cu o propunere - sicane din beton, care sa oblige soferii sa reduca viteza de circulatie. Solutia nu este insa posibila, din cauza problemelor care ar putea sa apara la structura drumului sau chiar a locuintelor din zona tocmai din cauza acelor sicane. Astfel, s-a luat decizia discutarii problemei cu reprezentantii politiei rutiere, amplasarea de radare sau gasirea altor solutii practice pentru zona respectiva. Solutiile vor fi apoi prezentate in fata consilierilor locali care urmeaza sa ia o decizie la urmatoarea sedinta.Trebuie rezolvataNu este pentru prima data cind aceasta problema se discuta in Consiliul local. Initial, oamenii din zona au ridicat problema traficului greu care incomoda vadit atit circulatia masinilor mici, cit si traiul linistit al oamenilor. Acum, viteza cu care se circula pe strada a readus problema in fata consilierilor locali. “Trebuie sa rezolvam cumva situatia de acolo. Am mai vorbit despre strada aceea si despre ce au de suferit oamenii din cauza traficului si am reusit sa rezolvam in parte problema cu traficul greu. Nu s-a intimplat insa nimic cu viteza. Se circula in continuare cu viteza foarte mare, iar oamenii ne solicita sa punem sicane din beton. Nu stiu daca este bine sau nu, dar asta vor oamenii. Oricum, trebuie sa luam o masura urgenta pentru ca oamenii se pling ca nu mai au pic de liniste, iar casele li se crapa din cauza traficului”, a adaugat Horea Bardas.

Activitate sustinuta la Serviciul Judetean Anticoruptie

 Principalele obiective ale Serviciului Judetean Anticoruptie Alba au fost in cursul anului trecut prevenirea, combaterea si cercetarea faptelor de coruptie în rindul personalului din unitatile Ministerului Administratiei si Internelor de pe raza judetului Alba. În cadrul activitatii de prevenire a coruptiei, au fost realizate 48 de întilniri si instruiri cu caracter preventiv la care au participat un numar de 509 lucratori M.A.I., atit cu functii de conducere, cit si cu functii de executie. În anul 2010, au fost cercetate 43 persoane din care pentru fapte de coruptie 19 persoane. Dintre cele 43 persoane, 25 sint cadre M.A.I., 5 cu functii de conducere si 20 functii de executie. Au fost puse sub învinuire 20 persoane, dintre care 9 functionari M.A.I. si au fost inculpate un numar de 14 persoane (5 persoane pentru fapte de coruptie) dintre care 5 cadre M.A.I.. Unitatile de parchet au emis 4 rechizitorii, dintre care 3 de la D.N.A.. Instantele de judecata au dispus condamnarea a 4 persoane: una la pedeapsa închisorii cu executare si 3 la pedeapsa închisorii cu suspendare.

Primaria Ocna Mures este buna de plata!

 Seful Inspectoratului Teritorial în Constructii Alba, Sorin Sabadus a declarat, ieri, ca Primaria era obligata sa ceara prin certificatul de urbanism anumite avize si acorduri, mai exact cel al Institutului de Proiectare Miniera Cluj Napoca. “Sint niste cerinte specifice unor zone cu restrictii stabilite prin reglementari speciale”, a subliniat Sabadus.Autorizatie “cu cintec”Potrivit sefului Biroului Urbanism, Nicolae Sanislav, dupa ce reprezentantii supermarketului au solicitat aviz de urbanism, Primaria le-a cerut avizele necesare, iar acestia au prezentat documentatia necesara, fiindu-le întocmita autorizatia de construire în 5 iunie 2009. “În momentul în care s-au prezentat sa solicite autorizatia, le-am solicitat si un aviz de la Institutul Minier din Cluj Napoca, avind în vedere ca magazinul urma sa se amplaseze în zona B, unde se produc mici deformatii ale terenului din cauza cimpului de sonde. Au refuzat în prima faza, iar apoi au adus de la Institutul Minier un aviz în care li se recomanda sa nu construiasca în zona respectiva pentru ca se produc deformatii ale terenului”a declarat Nicolae Sanislav. Acesta a adaugat ca Primaria le-a solicitat o declaratie pe proprie raspundere ca nu au pretentii daca se produc deformatii ale terenului. Angajatul Primariei Ocna Mures spune ca, într-adevar, autorizatia de construire a fost întocmita în 5 iunie 2009, dar ca aceasta ar fi fost transmisa doar în 26 iunie, iar o angajata ar fi uitat sa stearga prima data.RememberÎn dimineata zilei de 22 decembrie 2010, în orasul Ocna Mures s-a produs un con de surpare plin cu apa, în “Cimpul de sonde” al societatii Salina, avind un diametru de aproximativ 7-8 metri. În doar citeva ore, suprafata craterului a ajuns la aproximativ 10.500 de metri patrati si cu un diametru de 100-150 de metri.Un supermarket a fost distrus în întregime, cu tot cu marfa, paguba fiind stabilita la aproape 3,2 milioane lei. Au fost afectate si trei case de locuit, din care una a fost distrusa, iar doua prezinta pericol de prabusire. Au mai fost distruse sau avariate sediul Administratiei Financiare, cladirea vechiului dispensar medical si trei societati comerciale. Potrivit autoritatilor, fenomenul a fost provocat de apa sub presiune provenita de la o sonda apartinând Salinei si care a ajuns la suprafata. Peste 6,6 milioane de lei reprezinta valoarea totala a pagubelor produse în urma aparitiei acestui crater.Autoritatile judetene au solicitat acordarea unui sprijin financiar din fondul de interventie la dispozitia Guvernului în valoare totala de peste 13,6 milioane de lei, din care cea mai mare suma, peste 6,5 milioane de lei, ar fi necesara pentru a acoperi cheltuielile legate de umplerea craterului creat cu aproximativ 170.000 de tone de piatra. Guvernul a alocat deocamdata suma de 2 milioane de lei în bugetul Consiliului Local Ocna Mures.                                                                                                                                    A. P.

Cafetarie in Muzeul National al Unirii

 La parterul Muzeului National al Unirii din Alba Iulia va fi amenajata, in cursul acestui an, o cafetarie. Scopul declarat este de a asigura turistilor un loc de odihna si de relaxare, mai ales daca petrec doua-trei ore vizitind toate expozitiile. Caietul de sarcini va fi gata in aceasta luna, dupa care se va face licitatie pentru a alege firma care va amenaja cafetaria. “Cafetaria va fi in aripa de nord a muzeului, spre universitate. Va fi intrare si separata, dar si din muzeu, la terminarea circuitului de vizitare. In 31 ianuarie terminam caietul de sarcini. Sper ca se vor prezenta doritori la licitatie (...) In caietul de sarcini vom trece si refacerea spatiului”, a declarat Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului National al Unirii din Alba Iulia. Tot pe termen scurt, acesta a anuntat ca in cel mult o luna va fi gata si noul site al muzeului, care va avea inclusiv magazin on-line.               

Termen aminat pentru solicitarea subventiilor la lapte

 Termenul limita pentru depunerea documentelor necesare primirii subventiei pentru vaci de lapte, cit si pentru agricultura ecologica a fost prelungit. Daca initial data limita pentru depunerea acestor solicitari expira astazi, fermierii le vor putea depune pina in data de 15 februarie. Termenul a fost prelungit la solicitarea prefectului de Alba, Stefan Bardan in urma unei convorbiri cu ministrul agriculturii Valeriu Tabara. Hotarirea a fost luata in cadrul sedintei de Guvern de ieri. Prelungirea termenului vizeaza doua categorii de solicitanti, pentru animale la fermele cu 2-15 vaci cu lapte din zonele defavorizate si pentru lapte la fermele care au trecut in sistem de producere a laptelui ecologic. La mai multe sedii APIA din tara, printre care si Alba, se inregistreaza, in ultimele zile, cozi de sute de persoane pentru depunerea cererilor de obtinere a subventiei pe cap de vaca de lapte. „Multi fermieri sustin ca nu au reusit din diverse motive sa intocmeasca documentatia aferenta cererilor pentru a fi depusa la APIA, asa ca am solicitat acest lucru”, a afirmat Stefan Bardan, prefectul judetului Alba.   

Sindicalistii incep razboiul

 “Am hotarit sa declansam conflictul de munca la nivel national intre Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA), respectiv noi, care avem sindicate din primarii si consilii judetene de pe intreg teritoriul tarii, precum si din institutii subordonate acestora, cu aproximativ 50.000 de membri de sindicat, si cu Guvernul, pe de alta parte, pentru situatia deosebit de dificila in care se afla salariatii din administratia locala la acest moment. In fapt, noi am transmis Guvernului o lista de nemultumiri ale noastre si revendicarile pentru rezolvarea acestora. Guvernul a raspuns, in parte, dar raspunsul acestora este nefavorabil, deci nu solutioneaza in nici un fel revendicarile noastre’’, a sustinut Valer Suciu, presedintele FNSA, intr-o conferinta de presa organizata la finalul intilnirii sindicale. Suciu a adaugat ca principalele nemultumiri ale sindicalistilor din administratie sint legate de faptul ca noile reglementari prevad in continuare diminuari salariale, “amputind” totodata anumite drepturi. FNSA militeaza si pentru depolitizarea functiei publice, pina la cea de prefect si pentru neamestecul oamenilor politici in miscarea sindicala.      ‘’Pe 24 ianuarie vom notifica Guvernul ca am declansat conflictul de munca la nivel national. In acelasi timp, in data de 27 ianuarie, la o sedinta care va avea loc la Cartel Alfa, confederatie la care sintem afiliati, vom solicita ca si Cartel Alfa sa declanseze conflictul de munca la nivel national, pentru nesemnarea contractului colectiv unic la nivel de tara”a precizat Valer Suciu. A. P.

Se redeschide Galeria Nationala a Muzeului de Arta

Galeria Nationala a Muzeului de Arta va putea fi vizitata din nou începînd de sîmbata aceasta, cu ocazia Zilei Portilor Deschise organizata de Consiliul Judetean Cluj. În ultima perioada, în Galeria Nationala si în alte spatii ale muzeului au avut loc lucrari de instalare a sistemului de supraveghere video, implementat în vederea cresterii securitatii patrimoniului si a publicului vizitator. Galeria Nationala reprezinta expozitia permanenta a Muzeului de Arta Cluj-Napoca, deschisa în 29 de sali de la etajul cladirii. Actuala paginatie a Galeriei Nationale etaleaza 271 de piese de pictura si 42 de piese de sculptura selectate riguros din patrimoniul Muzeului, printre care lucrari de Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, Stefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady si ale altor artisti de prestigiu. Sîmbata, intrarea la Galeria Nationala va fi gratuita, iar grupurile de vizitatori vor beneficia gratuit si de ghidaj de specialitate. De asemenea, intrarea va fi gratuita sîmbata aceasta, între orele 9 si 17, si la Muzeul Etnografic al Transilvaniei si la Muzeul Memorial “Octavian Goga” din Ciucea, ambele aflate în subordinea Consiliului Judetean.

Horoscop familiei

 Mamica LeuIn familie. Superba si generoasa ca orice Leu, va place tot ce reprezinta grandoare si putere. Aveti de altfel aceeasi viziune si cu privire la familie, ea trebuie sa aiba clasa, deoarece va intereseaza modul in care va “vad” ceilalti si nu trebuie cu nici un pret sa aiba ceva de comentat. Deci sotul dumneavoastra, copiii trebuie sa fie la inaltime si sa va faca cinste. Nu va dati inapoi de la nici un sacrificiu financiar pentru fericirea micutilor. Veti face ca educatia lor sa fie perfecta, deoarece ambitia dumneavoastra este ca ei sa aiba o viata superba. Ei vor trebui sa fie primii, cei mai buni, cei mai frumosi, cei mai mari, “cei mai” in orice ar face. Relatia cu fiica dumneavoastra Pentru ea va fi dificil, deoarece va trebui sa suporte greutatea de a va calca pe urme. In rezumat, fiica dumneavoastra va trebui sa fie eleganta, chiar daca prefera o tinuta cu Jeans desirati, ceea ce pentru dumneavoastra ar fi o “oroare” si o “aberatie”. Veti incerca sa-i inoculati bunele maniere, sa-i explicati secretele dumneavoastra de seductie. Veti fi tot timpul in spatele ei pentru a o ajuta sa-si realizeze ambitiile, deoarece reusita sa va fi si a dumneavoastra in aceeasi masura. Relatia cu fiul dumneavoastra. Fiul dumneavoastra va trebui sa-si asume responsabilitati importante si cum nu vrea sa va dezamageasca, va face tot posibilul pentru a reusi. Totusi este posibil ca uneori sa-i fie de ajuns si sa se revolte.Nu trebuie sa-i purtati pica, deoarece prea multe responsabilitati risca sa apese greu pe umerii sai. Prezenta dumneavoastra, autoritatea ar putea sa-l sufoce si sa reprezinte obstacole de netrecut, care sa-i blocheze evolutia. Atunci cind fiul dumneavoastra va va prezenta viitoarea sa partenera, nu o luati prea tare, ea nu este o rivala, ci o posibila complice in viitor. In cazul contrar, riscati sa regretati pentru mult timp.Mamica FecioaraIn familie Aveti un simt puternic al responsabilitatilor si realitatilor vietii. Mercur fiind planeta dumneavoastra dominanta, ginditi mult inainte de a da un raspuns la o intrebare. Deci, inainte sa va decideti sa deveniti mama, v-ati gindit indelung la aceasta, la rolul dumneavoastra de mama, deoarece este cel mai important rol al vietii dumneavoastra, cel mai minunat, cel mai acaparator si cel mai grav. Sinteti o mama foarte atenta, care isi inconjoara copiii cu multa afectiune si dragoste, devotata total viitorului lor (uitind adesea sa traiasca pentru ea insasi), le acordati tot timpul dumneavoastra si chiar mai mult.Relatia cu fiica dumneavoastra Ea va trebui sa fie la inaltimea sperantelor pe care vi le-ati pus in ea, deoarece veti fi tot timpul in spatele ei, iar pe perioada scolii o veti ajuta la teme si va avea note excelente. Totusi rigoarea si lipsa dumneavoastra de fantezie risca sa devina apasatoare pentru fiica dumneavoastra. Este de dorit sa deveniti mai flexibila. Cind va ajunge la virsta adulta, o veti vedea mereu ca pe un copil, dar este o tendinta normala a mamelor, in inima lor copilul raminind tot “bebelusul lor”. Relatia cu fiul dumneavoastra Pentru dumneavoastra el trebuie sa devina un om deasupra tuturor, un model pentru altii.Il veti ajuta, il veti sustine si veti fi intotdeauna prezenta pentru ca el sa poata urca pe treptele reusitei. Veti face tot posibilul ca sa devina un om bun, respectabil si respectat. Va trebui sa devina un tata de familie.

Cind avem nevoie de adeverinta de asigurat?

 Nu de putine ori, ghiseele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) sint supraaglomerate din pricina faptului ca albaiulienii solicita in mod repetat adeverinte de asigurat la sfatul medicului curant. Pentru a se evita astfel de situatii, va spunem cind aveti nevoie de adeverintele de asigurat. Asiguratul trebuie sa îi prezinte adeverinta de asigurat medicului de familie la fiecare 3 luni. Este nevoie de adeverinta atunci cind pacientul merge la medicul specialist în regim de urgenta. Legea spune ca atunci cind ajungem la spital fara trimitere de la medicul de familie, avem dreptul, gratuit, doar la asistenta medicala de urgenta. Pentru a avea parte gratuit de alte servicii medicale, trebuie sa facem dovada ca sintem asigurati. Daca, însa, medicul de familie îi completeaza pacientului trimitere catre medicul specialist, acesta din urma ar trebui sa primeasca trimiterea respectiva ca pe dovada a faptului ca pacientul e asigurat. În caz contrar, medicul de familie n-ar mai fi completat trimiterea. Daca pacientul a prezentat la timp medicului de familie adeverinta de asigurat, nu este obligat sa vina cu o a doua adeverinta de acest tip la medicul specialist catre care are deja trimitere.

Situatie incerta

 Situatia a avut darul de a-l enerva la culme pe primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava. Acesta a reactionat dur la sesizarea unui localnic, care solicita blocarea proiectului si a cerut rabdare, promitind ca la nivel local, factorii de decizie se vor intilni si vor gasi solutii. Proiectul seminarului ortodox a prins contur in urma cu aproximativ 3 ani, atunci cind terenul pe care va fi construit a fost cedat cu titlu gratuit de catre Ministerul Apararii prin Liceul Militar, iar fondurile au fost asigurate de catre Ministerul Culturii in cadrul unui program national. Cine are dreptateIn urma cu aproximativ trei ani, ceremonia de punere a pietrei de temnelie a seminarului a fost una extrem de pompoasa, cu participarea unor personalitati de la nivel central si local. Intre timp, lucrarile au cam batut pasul pe loc, proiectul fiind contestat in mai multe rinduri in consiliul local. Pina la urma se parea ca totul a intrat in normalitate, iar lucrarile trebuiau sa inceapa. “Avem o solicitare din partea unei doamne care spune ca drumul care este prevazut in acel proiect nu poate fi realizat pentru ca este pe terenul dinsei. Se cere revocarea sau modificarea proiectului”, au explicat oamenii primariei. “Nu inteleg exact care este situatia acolo, dar din cite am inteles este vorba despre acea bretea rutiera pe care am cerut-o noi in cursul anului trecut pentru a crea o simetrie in zona de acolo”, a explicat si Pavel Cimpoies. NerviSituatia a avut insa darul de a-l enerva la culme pe primarul Mircea Hava. “Ce bretea dom’ne? Acum este simetric? E bine? Poate ar fi bine sa rupem toate proiectele”, a tunat edilul. El a continuat insa pe un ton impaciuitor. “De trei ani de cind toata lumea se agita cu acel proiect nimeni nu a zis nimic. Acum, cind totul este aproape pus la punct, se trezeste nu stiu cine ca este terenul nu stiu cui. Mi se pare ca am inceput sa dezvoltam orasul acesta dupa ureche. Nu este nici o problema. Ne intilnim in comisie. Eu va promit ca imi fac timp si vin in comisie ca sa vedem exact care este situatia, cum putem rezolva si ce putem face. Haideti sa incercam sa trecem peste lucruri din astea marunte si sa discutam ceea ce avem de facut”, a indemnat primarul Mircea Hava, deter-minindu-i pe alesi sa amine discutiile pina la urmatoarea sedinta.

S-au scumpit tigarile. Din nou

Cei trei mari producatori de tutun din România – JTI, Philip Morris si British American Tobacco - au majorat pretul tigarilor cu 0,3 lei pe pachet. De data aceasta, scumpirea nu are legatura cu majorarea accizei, ci cu cresterea costurilor din ultima perioada, a declarat Gilda Lazar, corporate affairs manager la JTI, pentru agentia Mediafax „Principalul motiv al majorarii pretului este cresterea costurilor. Vindem mai putin si ne costa mai mult. Si pretul tutunului a crescut fata de anul trecut”, a spus Lazar. În urma cu putin timp, respectiv la începutul lunii decembrie, ea declara ca pretul tigarilor va ramîne neschimbat de la 1 ianuarie, urmatoarea scumpire urmînd sa aiba loc în luna iulie, odata cu cresterea accizei. Astfel, e de asteptat ca pretul unui pachet de tigari sa mai „sara” cu 0,2-0,6 lei în vara. JTI a operat actuala majorare începînd de miercurea aceasta, în timp ce Philip Morris va introduce noile preturi doar din 26 ianuarie. Potrivit lui Andrei Vasilescu, director Corporate Affairs la Philip Morris, în prezent circa 80% din pretul tigaretelor în România este reprezentat de valoarea combinata a accizei la tutun si a TVA-ului. În acest context, nu e de mirare ca studiile arata ca contrabanda cu tigari a ajuns în luna septembrie 2010 la 24,4% din totalul pietei.

Unda verde pentru proiectul privind managementul deseurilor

 Consiliul Judetean a primit ieri confirmarea oficiala a faptului ca, în urma analizei variantei finale a aplicatiei de finantare aferenta proiectului „Sistem de Management Integrat al Deseurilor în judetul Cluj”, aceasta nu mai necesita niciun fel de modificari sau completari suplimentare, îndeplinind astfel conditiile necesare în vederea depunerii la Comisia Europeana.     Confirmarea vine din partea Jasper (Joint Assistance to Support Projects in European Regions), care e organismul acreditat de Comisia Europeana si Banca Europeana de Investitii sa acorde suport si supervizare în vederea elaborarii proiectului „Sistem de Management Integrat al Deseurilor în judetul Cluj”.     „Confirmarea primita astazi (ieri – n.r.) reprezinta un pas extrem de important în procesul de realizare în judetul Cluj a acestui proiect referitor la implementarea unui sistem integrat de management al deseurilor. Semnificatia acestei confirmari o reprezinta faptul ca, în urma unei analize extrem de riguroase, aplicatia Consiliului Judetean Cluj a fost apreciata ca fiind completa si întrunind conditiile necesare în vederea depunerii spre finantare la Bruxelles. Ca urmare a acestui fapt, pîna cel tîrziu la sfîrsitul lunii ianuarie proiectul privind sistemul de management integrat al deseurilor urmeaza a fi transmis Comisiei Europene. Am marcat astfel o noua etapa în demersul de realizare la standarde europene a unui sistem integrat de colectare, tratare si eliminare a deseurilor menajere din întreg judetul Cluj” a declarat vicepresedintele Consiliului Judetean, Radu Bica.    76,4 mil. euro, valoarea proiectuluiÎn acest sens, în urmatoarea sedinta a Consiliului Judetean, care va avea loc la finalul lunii ianuarie, va fi supus aprobarii deliberativului judetean studiul de fezabilitate cuprinzînd indicatorii tehnico-economici, precum si cuantumul cofinantarii de catre Consiliul Judetean a proiectului, urmînd ca aceasta etapa sa fie îndeplinita si de catre toate cele 81 de unitati administrativ-teritoriale din judet.     Valoarea totala a proiectului este de 76,4 milioane de euro, din care finantarea Fondului European de Dezvoltare Regionala reprezinta 38,7 milioane de euro iar finantarea de la bugetul de stat al României va fi de 8.7 milioane de euro. Diferenta de 28,9 milioane de euro va fi asigurata de judetul Cluj.

Spinii trandafirilor PSD in locul sagetii liberale!

"Ce e aia paritate? Asta ar fi gindire mecanica, care nu raspunde unor realitati date. Asta e problema delicata acum: cum anume se vor combina aceste lucruri ca sa fie intr-adevar eficient si pentru unii si pentru altii si pentru gruparea unificata. Daca se merge dupa chestii aritmetice, riscam sa pierdem", a tras un semnal de alarma Ion IliescuLiberalii si social democratii au inceput deja numaratoarea trandafirilor si a sagetilor de pe sigla viitoarei aliante “ACD-PSD”.      Chiar daca nu stiu inca sub ce forma vor merge la alegerile din 2012, social democratii si liberalii sustin ca spiritul acestui protocol este “jumi-juma”. Liderii celor doua partide se vor intilni in 6 februarie, pentru a lua o decizie in privinta protocolului aliantei pe care urmeaza  sa o incheie.    Iliescu pune conditiiPotrivit presei centrale, PSD ar fi propus PNL-ului ca in viitoarea alianta cu ACD sa apara pe sigla cei trei trandafiri “social democrati”. Astfel, pesedistii considera prezenta celor trei trandafiri o conditie obligatorie in stabilirea termenilor noii aliante cu PNL-PC. De asemenea, Ion Iliescu a mai precizat ca nu este de acord ca PSD si PNL sa aiba acelasi numar de candidati pe listele comune. “Ce e aia paritate? Asta ar fi gindire mecanica, care nu raspunde unor realitati date. Asta e problema delicata acum: cum anume se vor combina aceste lucruri ca sa fie intr-adevar eficient si pentru unii si pentru altii si pentru gruparea unificata. Daca se merge dupa chestii aritmetice, riscam sa pierdem”, a tras un semnal de alarma Ion Iliescu, miercuri seara, la sedinta Biroului Permanent National al PSD.     Ieri, presedintele PNL Crin Antonescu a facut apel catre liberali si social-democrati deopotriva sa accepte principiul paritatii, mai exact PSD si ACD sa aiba candidati comuni in mod egal la alegerile locale si parlamentare.     Cordos vrea si la Primarie, si la Consiliul JudeteanLa Cluj, senatorul social democrat Alexandru Cordos ar vrea ca PSD sa aiba la localele de anul viitor candidat atit la Primarie, cit si la Consiliul Judetean. “Fiind un partid mare, as sustine varianta de a avea candidat si la Primarie, si la Consiliul Judetean, dar trebuie sa fim maturi si sa analizam toate variantele posibile. Pentru ca Alianta isi propune de fapt sa scoata Romania din dezastrul actual si atunci vom incerca sa alegem varianta cea mai buna. Se vor face si sondaje in acest sens. De asemenea, si la parlamentare va trebui ca Alianta sa obtina peste 50%”, a declarat Cordos pentru monitorul.      Senatorul PSD este unul dintre posibilii candidati ce se vor inscrie in cursa pentru Primaria Cluj-Napoca sau pentru presedintia Consiliului Judetean Cluj.     Cit despre sigla viitoarei Aliante, el arata ca “este firesc ca trandafirii sa apara pe sigla electorala, atita timp cit PSD este cel mai mare partid din Romania”.    Uioreanu vrea sa candideze sub trei trandafiri si… cinci sageti Adept al variantei listelor comune si a candidatilor comuni, deputatul PNL Horea Uioreanu va candida pentru presedintia Consiliului Judetean. “Va fi o negociere la Cluj in privinta felului in care se va merge la alegeri. Un lucru este cert: spiritul protocolului este «jumi-juma», 21 de locuri pentru PSD si 20 pentru PNL. Variantele in dezbatere sint candidati comuni si liste separate sau candidati comuni si liste comune. In data de 6 februarie ne vom intilni - PSD si PNL - si vom hotari asupra acestui protocol”, a declarat el pentru monitorul.     Uioreanu a facut si o gluma pe tema siglei viitoarei aliante: “Propun si eu cinci sageti… Sigur vor fi si trandafiri, si sageti pe sigla. Este, in definitiv, doar o chestiune de design”.     Presedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoara, sustine varianta candidaturilor separate la cele doua functii, la Primarie si Consiliul Judetean. “Cred ca trebuie sa mergem singuri la locale, am mai spus-o, iar la parlamentare sa avem candidati unici. Dar ma voi incolona si eu daca partidul va decide altceva”, a declarat Nicoara pentru monitorul. Marius Nicoara este unul dintre posibilii candidati pentru Primaria Cluj-Napoca.

Caracatita Paul are statuie in Germania

Foto ReutersLa trei luni de la moartea sa, Paul va avea si propriul sau colt comemorativ in care va fi expusa, intr-o urna de aur, cenusa octopodului, relateaza Reuters. Caracatita Paul, care a dat pronosticuri corecte in cadrul Cupei Mondiale din Africa de Sud, a murit pe 26 octombrie 2010, la virsta de doi ani si jumatate. Paul a avut dreptate in toate predictiile facute cu ocazia Cupei Mondiale, inclusiv la finala, cind a prezis victoria nationalei Spaniei in finala cu Olanda. Caracatita a prezis si victoria Germaniei, in finala mica a Campionatului Mondial, cu Uruguay. Paul si-a dovedit impartialitatea si in privinta Germaniei in faza grupelor, cind a prezis ca nationala antrenata de Joachim Low va fi invinsa de Serbia. Caracatita a mai prezis victoriile Germaniei in meciurile din grupa cu Australia si Ghana, dar si pe cea in fata Angliei din optimi. In sferturile de finala, Paul a pronosticat victoria Germaniei in fata Argentinei, apoi infringerea nationalei antrenate de Joachim Low in semifinala cu Spania.     Octopodul Paul a primit o statueta de bronz din partea unei delegatii spaniole, fiind numit si “cetatean de onoare” in Carballino, un oras din nord-estul Spaniei, pentru calitatile sale de prezicator, scrie hotnews.ro.

Elev-robot, la o scoala din Rusia

Robotul Stepan participa la ore in locul unui copil de 12 ani bolnav de leucemieEchipat cu camera video si microfon, robotul Stepan retransmite in timp real ceea ce se intimpla in clasa unui calculator din camera adevaratului Stepan, un baiat de 12 ani care nu are voie sa-si paraseasca locuinta, din cauza sistemului imunitar foarte slabit. „Pe robot il cheama tot Stepan. Cind lectia incepe, munceste ca un elev normal si participa la ore intr-o maniera foarte activa”, a explicat profesoara Alla Ghevak, citata de hotnews.ro. Adevaratul Stepan poate sa intervina in orice moment al lectiei pentru a pune intrebari sau a raspunde.    O viata aproape normalaBolnav de leucemie de la doi ani, Stepan Supin urmareste, inca din septembrie, orele de istorie, geografie, engleza si franceza cu ajutorul acestui robot, iar restul materiilor ii sint predate acasa. Stepan spune ca se simte prezent in clasa, pentru ca el este cel care dirijeaza robotul. „Pot schimba viteza robotului, ii pot roti capul pentru a privi la dreapta sau la stinga. In acest fel, am impresia ca sint intr-adevar in clasa”, a explicat baiatul, foarte mindru de prietenul sau credincios. „La inceput era un pic ciudat, dar ne-am obisnuit. In timpul pauzelor, dar si la ore, Stepan comunica intr-o maniera foarte activa cu ceilalti elevi. Il tratam ca si cum ar fi prezent aici, alaturi de noi”, a povestit profesoara baiatului. Mama baiatului, Nina Supin, spune ca tocmai aceasta „prezenta” conteaza. „Copii din clasa se distreaza, fac prostioare, comunica. Asa, Stepan poate participa si el. Asta ii lipsea: viata normala a unui baietel”, a spus ea.    Un robot foarte capabilRealizat in 2008 de un institut din Moscova, robotul, in valoare de 3.000 de dolari, poate primi ordine de la distanta prin intermediului internetului, din orice loc din lume. „Il putem folosi in mai multe domenii ale vietii. Pentru inceput, avem in vedere dezvoltarea in sfera sociala, respectiv in educatie, sanatate si munca la distanta cu persoanele handicapate”, a explicat coordonatorul proiectului, Viaceslav Kravtov. Scoala moscovita unde studiaza Stepan a primit gratuit acest robot, in cadrul unui proiect experimental.

Sub 8 la purtare? Adio alocatie de sustinere a familiei!

Familiile sarace nu vor mai primi alocatia pentru sustinerea familiei daca copiii lor au mai mult de 20 de absente nemotivate la scoala si nota la purtare mai mica de 8.     Legea a fost votata la ultima sedinta de Guvern iar conducerea Ministerului Muncii spune ca în acest fel sustine familiile care îsi trimit copiii la scoala. Totusi, deocamdata nu se stie cum vor fi monitorizati elevii si cum se va realiza comunicarea datelor referitoare la situatia scolara a elevilor. Horia Corches, purtatorul de cuvînt al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Cluj, spune ca în acest moment nu se cunoaste nimic despre modul în care vor fi urmariti copiii la capitolul absente si note la purtare. El a declarat însa ca în viitorul apropiat s-ar putea sa existe o contabilizare periodica a situatiei scolare a elevilor, iar aceste date sa fie transmise primariilor.    Ministerul Muncii încurajeaza scolarizareaIoan Botis, ministrul Muncii a declarat la finalul sedintei de Guvern ca acest sprijin financiar va fi acordat familiilor care încurajeaza participarea copiilor la scoala. „Mesajul meu este foarte clar: trimiteti copiii la scoala! Am prevazut ca orice venit de sustinere a familiei va fi corelat cu participarea copiilor la scoala”, a declarat Botis. Astfel, în cazul în care copiii au mai mult de 20 de absente nemotivate, familia nu mai primeste alocatia de sprijin. În plus, si nota la purtare conditioneaza acordarea alocatiei. „Am propus ca în cazul în care exista nota la purtare sub 8, alocatia sa fie sistata pîna la sfîrsitul anului. Deci sustinem, la modul cel mai corect, familia care îsi trimite copiii la scoala”, a mai declarat ministrul Muncii.      Valoarea alocatiei: între 30 lei si 200 leiAcest tip de alocatie se acorda familiilor cu venituri modeste care au copii în întretinere. Potrivit legii, în cazul unei familii cu doi parinti, al carei venit net mediu lunar pe membru de familie se situeaza pîna la 200 lei, valoarea lunara a alocatiei este stabilita astfel: 30 lei pentru familia cu un copil, 60 lei pentru familia cu doi copii, 90 lei pentru familia cu trei copii si 120 lei pentru familia cu 4 copii si mai multi. Cea mai mare valoare a alocatiei este de 200 lei si se acorda familiilor monoparentale care au patru copii sau mai multi si al caror venit net mediu lunar pe membru de familie este de pîna la 200 lei.

Germania confirma: nu ne vrea in Schengen

Germania se opune în continuare aderarii României si Bulgariei la spatiul Schengen, a declarat ieri ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere. El a precizat totusi ca cele doua guverne au depus eforturi pentru a îndeplini conditiile tehnice de aderare la Schengen, ceea ce merita “elogii”, dar a tinut sa aduca aminte si de “carentele si criticile existente fata de sistemul judiciar si de coruptia din aceste tari”. Ministrul german de Interne a reiterat pozitia comuna franco-germana, care califica drept “prematura” aderarea Bulgariei si României la spatiul Schengen, format din 25 de tari.

Concurent pentru Dacia?

Grupul francez PSA Peugeot-Citroen ar putea reînvia marca low-cost Simca, ceea ce ar însemna o concurenta serioasa pentru Dacia, potrivit informatiilor aparute ieri în presa germana, preluate de Mediafax. Astfel, la fel ca si Dacia, Simca ar urma sa se adreseze cumparatorilor „foarte atenti la pret”, scrie revista Auto Bild, care mai noteaza ca primul model Simca ar urma sa fie de tip berlina, asemanator Daciei Logan. Autoturismul ar putea fi bazat pe Peugeot 408, produs acum în China. Simca a fost fondata în 1934 si initial a construit autoturisme sub licenta Fiat. Ulterior, a fost preluata de Ford, devenind cel de-al treilea mare constructor de masini din Franta. În 1971, Simca a fost preluata de Chrysler, iar în 1978 – de grupul Peugeot, care a redenumit marca în Talbot. Aceasta din urma a disparut la mijlocul anilor '80, din cauza unor probleme de calitate.

Metro implineste 15 ani pe piata romaneasca

Anul acesta, lantul de magazine Metro Cash & Carry împlineste 15 ani de existenta pe piata din România. Primul magazin Metro a fost deschis în Bucuresti, în 1996, iar reteaua s-a extins de atunci pîna la 30 de magazine, în 23 de orase. La Cluj-Napoca, Metro Cash & Carry are un singur centru, fata de cinci în Bucuresti, respectiv cîte doua în Brasov, Constanta si Timisoara.

Programul ?Rabla? revine din 15 februarie

Programul de înnoire a parcului auto va reîncepe din 15 februarie si va pastra acelasi sistem ca si în 2010, a declarat ministrul Mediului, Laszlo Borbely, pentru Pro TV si încont.ro. Astfel, si în acest an, pentru cumpararea unei masini noi vor putea fi utilizate trei vouchere. „În jur de 15 februarie pornim din nou programul si pastram aceleasi criterii, nu le schimbam pentru ca a mers foarte bine. Sper ca si anul acesta va fi un program de succes, pentru ca trebuie sa dispara aceste masini mai vechi de 10 ani care polueaza”, a spus Borbely. Suma alocata initial pentru program va fi de 400 de milioane de lei, a mai precizat Laszlo Borbely pentru sursa citata. Potrivit ministrului, voucherele eliberate în 2010 si înca nefolosite vor mai fi valabile pîna în 31 ianuarie.

?U? Jolidon - din victorie in victorie!

Foto Radu PadureanElena Dinca, marcind unul din cele 7 goluriVicecampioanele au inceput anul 2011 cu dreptul, invingind in primele etape pe HC Dunarea Braila si CSM Bucuresti.      Elevele lui Gheorghe Covaciu au avut o evolutie foarte buna si au transat rapid soarta partidei, reusind sa se desprinda pe tabela de marcaj inca din primele minute. Jocul colectiv a fost cheia succesului pentru handbalistele alb-negre. Acest lucru s-a evidentiat si prin faptul ca trei jucatoare au reusit sa inscrie cite 7 goluri: Mihaela Ani-Senocico, Simona Vintila si Elena Dinca. Si cele trei hanbaliste clujence medaliate cu bronz la Campionatul European din Danemarca si Norvegia au avut evolutii foarte bune. Mihaela Tivadar a inscris 6 goluri si a avut o evolutie remarcabila in aparare, iar Magda Paraschiv si Florina Chintoan au marcat patru, respectiv trei goluri, aparindu-se deasemenea excelent. Pentru „U“ Jolidon a mai inscris doua goluri si Daniela Brinzan.      De la formatia bucuresteana s-a remarcat Alina Dobrin, fosta componenta a echipei nationale reusind 6 goluri. Pentru CSM Bucuresti au mai inscris: Popa 5 g, Doica 4 g, Avadanii 3 g, Geana, Dinu si Niculae cite 2 g, Chitulescu si Strat cite un gol.    Covaciu: „A fost un meci spectaculos“„A fost un meci frumos, spectaculos, cu multe goluri. In orice meci intram pe teren cu gindul la victorie, ma bucur ca trecem printr-o perioada foarte buna si victoriile se leaga una de alta“, a declarat dupa meciu tehnicianul Gheorghe Covaciu.     Prin aceasta victorie, elevele lui Gheorhge Covaciu si-au consolidat locul doi in clasamentul Ligii Nationale, pozitie pe care au ocupat-o si la finalul sezonului trecut.     „U“ Jolidon are 21 de puncte, cu patru mai mult decit fosta adversara, CSM Bucuresti, ocupanta locului trei.     Urmeaza partida cu HC ZalauVicecampioanele de la „U“ Jolidon vor avea o misiune dificila in ultima etapa a turului. Clujencele se vor deplasa la Zalau, pentru a infrunta echipa pregatita de fostul selectioner Gheorghe Tadici. Zalauancele se afla doar pe locul cinci in clasament, cu 14 puncte. Anul trecut, partidele dintre cele doua formatii au fost foarte incinse, iar in meciul de la Cluj antrenorul salajencelor a fost trimis in tribuna pentru proteste.      Partida dintre HC Zalau si „U“ Jolidon Cluj se va disputa duminica, 23 ianuarie, de la ora 11, la Sala Sporturilor din Zalau si va fi arbitrata de cuplul Bejenariu-Cirligeanu.

Clujul, blocat de ninsoare!

Foto Radu PadureanUtilajele Brantner, in actiune pe strazile orasului. "Noi consideram ca ne-am facut treaba si de aceea o sa contestam amenda (aplicata de Primarie - n.r.)", a declarat pentru monitorul directorul companiei, Eugen VeresTraficul a fost paralizat ieri dimineata in intreg orasul, ca urmare a ninsorii cazute, firmele de deszapezire facind cu greu fata situatiei create.     Rosal Grup si Brantner Servicii Ecologice SA, titulari ai contractelor de concesiune a serviciilor de deszapezire din municipiul Cluj-Napoca, au fost amendate fiecare cu cite 50.000 de lei, amenda maxima prevazuta in Legea 51/2006 privind nerespectarea parametrilor cantitativi si calitativi prevazuti in contractele de deszapezire.    Sanctiuni si pentru angajatii PrimarieiDe asemenea, angajatii Primariei care erau de serviciu in cadrul Comandamentul de deszapezire si care ar fi trebuit sa se asigure ca firmele incep interventiile in cel mai scurt timp de la inceperea ninsorii, vor fi sanctionati pe linie administrativa pentru nerespectarea obligatiilor de serviciu, au informat reprezentantii municipalitatii.      Cele doua firme responsabile cu deszapezirea in municipiu au actionat ieri de la ora 06.45 pe strazile cuprinse in urgenta I, iar de la ora 9 au inceput a doua interventie pe strazile de urgenta I.      Rosal Grup a intervenit cu 80 de angajati si a folosit 800 de tone de material antiderapant (nisip cu sare) si 15 tone de clorura de calciu, iar Brantner Servicii Ecologice cu 42 de angajati, utilizind 500 de tone de antiderapant si 22 tone de clorura de magneziu.    Sustin ca au intervenit la timpReprezentantii celor doua firme s-au aratat nemultumiti de decizia municipalitatii de a-i amenda si se pregatesc sa conteste sanctiunile aplicate de Primarie.      „Noi am intervenit la timp, imediat dupa ce a inceput ninsoarea. Problema a fost ca a inceput sa ninga tocmai cind traficul a fost mai intens, iar interventia autospecialelor noastre a fost ingreunata. Au fost unele probleme pe strada Liviu Rebreanu, chiar daca noi am iesit pe strazi cu toate utilajele. Intotdeauna este loc de mai bine. Eu am vorbit si la RATUC si la Politia rutiera ca sa vedem daca au fost probleme majore. Mi s-a spus ca nu au fost”, a declarat pentru monitorul directorul Brantner, Eugen Veres. El s-a declarat nemultumit si de amenda primita de la Primarie, dar si de activitatea din sectorul coordonat de Rosal. „Este dreptul Primariei sa dea amenzi. Noi consideram ca ne-am facut treaba si de aceea o sa contestam amenda. Cei de la Primarie s-au suparat pentru ca au fost probleme in sectorul Rosal si de aceea ne-au amendat si pe noi”, a mai spus Veres.     Utilajele Rosal, blocate in ManasturLa rindul sau, directorul Rosal Grup, Sergiu Hossu, considera ca amenda Primariei este neintemeiata. „A inceput sa ninga la ora 6.30, iar la 6.45 utilajele noastre erau deja pe strazi. Nu este usor nici pentru noi, utilajele noastre nu au o banda speciala, ci se deplaseaza pe aceleasi strazi aglomerate. Am fost blocati 45 de minute in Manastur, iar apoi am avut alte probleme pe Frunzisului din cauza unui accident. Nu aveam cum sa intervenim in alt fel. Si noi circulam tot pe strazi, nu avem avioane. Probabil ca o sa contestam amenda primita”, a explicat Hossu pentru monitorul.     Planul de interventie cuprinde 310 straziMunicipiul Cluj-Napoca este impartit in doua sectoare de deszapezire. Contractul pentru sectorul I este detinut de Rosal Grup si acopera cartierele Manastur, Zorilor, Grigorescu, Gruia, Dimbu Rotund si circa 80% din zona centrala. In sectorul II - cartierele Gheorgheni, Marasti, Intre Lacuri, Bulgaria, A. Muresanu, Someseni si circa 20% din zona centrala - intervine Brantner Servicii Ecologice.      In total deszapezirea se face pe 310 strazi, dintre care 85 de urgenta I, 120 de urgenta II si 105 de urgenta III. 15 strazi noi au fost introduse in programul sectorului II in acest an.    Fara drumuri blocate in judetIn cursul diminetii zilei de ieri, la nivelul judetului Cluj nu se inregistrau drumuri judetene inchise sau blocate, insa circulatia s-a desfasurat in conditii de iarna pe majoritatea sectoarelor de drumuri judetene. In vederea asigurarii unor conditii optime de circulatie, s-a actionat pentru deszapezire pe 32 de sectoare de drumuri judetene, cu 16 utilaje auto.

Doua explozii au zguduit orasul ucrainean Makeevka

Doua puternice explozii au zguduit ieri intre orele 04.37 si 05, centrul orasului Makeevka din estul carbonifer al Ucrainei.      In apropierea exploziilor a fost gasit un plic in care autorii exploziei cer 4milioane de euro, in caz contrar urmind sa produca alte 5 deflagratii in institutii publice.     Prima explozie a avut loc in afara birourilor companiei de stat pentru exploatarea carbunelui, Makeevugol, iar cea de a doua explozie s-a produs linga mall-ul Golden Plaza. Din fericire nici o persoana nu a fost ranita in deflagratii si s-au inregistrat doar pagube materiale. La locul exploziilor, produse la o distanta de 600 de metri una de alta, politia impreuna cu Ministerului pentru Situatii de Urgenta de la Kiev au inceput cercetarile. Ministrul ucrainean adjunct de interne Vasili Farinik a declarat presei ca in apropiere de locul deflagratiilor a fost gasit un plic cu un biletel in care autorul sau autorii actului criminal pretind o suma mare de bani pina joi la ora 17, amenintind ca, in caz contrar, vor comite alte cinci deflagratii, inclusiv in sediul Consiliului municipal. Sumele au fost pretinse unor persoane cunoscute in oras, dar nu se stie daca acestea fac parte din lumea interlopa. “Ne-am saturat pina in git de actualul regim. Cerem 4 milioane de euro. Dispozitive explozive au fost amplasate in interiorul a doua cladiri oficiale”, scrie in biletul cu revendicari, potrivit Interfax-Ukraina, potrivit Agerpres.      La locul deflagratiilor a fost trimisa o echipa de genisti si specialisti in explozibili pentru a preveni posibile alte deflagratii, a adaugat ministrul adjunct de interne.      Plicul cu biletelul continind revendicarile autorilor a fost descoperit, potrivit politiei ucrainene, linga sediul Consiliului municipal, situat la 50 de metri de sediul companiei de extractie a carbunelui Makeevugol. Zacamintele de carbune ale companiei in fata careia s-a produs una din explozii se ridica la 400 de milioane de tone, inclusiv 285 de milioane de tone de carbune de cocs.

RATUC a mai cumparat 10 autobuze din Paris

Foto Radu PadureanParcul auto al Regiei Autonome de Transport Urban Calatori (RATUC) Cluj-Napoca a crescut cu inca 10 autobuze second-hand marca Renault R 312, achizitionate de la regia autonoma de profil din Paris.      Pretul unui autobuz a fost de 19.814 euro, cele 10 noi achizitii urmind sa circule pe strazile Clujului inca zece ani de acum incolo.      „Am cumparat zece noi autobuze. Acestea sint cam ultimele din parcul francez scoase la vinzare. Le-am achizitionat pentru ca sint autobuze Euro 3 si vor mai fi functionale, conform producatorului, inca zece ani de aici incolo. Sint autobuze care au costat 19.000 de euro bucata, in conditiile in care unul nou ar costa 190.000 de euro. Acestea sint dotate cu suspensie hidraulica, au schimbator automat pentru strazile in panta, motoare cu un consum redus si sint programate pentru traficul aglomerat din oras”, a declarat primarul Sorin Apostu.     Autobuzele vor fi introduse in circulatie pe liniile care au punct final zona industriala a orasului. „Dorinta noastra este ca aceste autobuze sa circule pe liniile care fac legatura dintre cartiere spre zona industriala si ma refer la liniile 26, 27, 41, 48 sau 23. Aceste linii sint folosite de catre navetisti, cei care fac naveta de acasa inspre locul de munca”, a precizat directorul RATUC, Liviu Neag.     Capacitate de 95 de calatoriFiecare autobuz are o capacitate de transport de 95 de calatori, dintre care 29 de locuri pe scaune. De asemenea, sint prevazute cu loc pentru carucior de transport copii. Din punct de vedere al dotarilor de confort, noile autobuze au incalzire la baza geamurilor in salonul calatorilor, in partea de jos in zona caruciorului pentru copii si in cabina conducatorului auto, precum si ventilatie naturala cu geamuri culisante si ventilatie fortata cu ajutorul unor ventilatoare pentru sezonul cald. Noile achizitii vor inlocui alte zece autobuze a caror durata de functionare a expirat si care vor fi casate.     Linia de tramvai, prioritate in 2011 Liviu Neag * director RATUC„Dorinta noastra este ca aceste autobuze sa circule pe liniile care fac legatura dintre cartiere spre zona industriala - 26, 27, 41, 48 sau 23 - linii folosite de cei care fac naveta de acasa inspre locul de munca.”Primarul Sorin Apostu a explicat ca, pentru anul acesta, prioritatea municipalitatii in privinta transportului in comun este reabilitarea liniei de tramvai pe doua tronsoane: Manastur – Piata Garii si Piata Garii – Bulevardul Muncii. „Dorinta noastra este sa realizam proiectul reabilitarii liniei de tramvai. Daca se va incepe lucrul la linia de tramvai in acest an, undeva la sfirsitul primaverii – inceputul verii, primul tronson ar urma sa fie gata pina in vara lui 2012. Imediat ce vom termina primul tronson vom achizitiona prima garnitura de tramvai. Nu stiu daca vor fi noi sau second hand. Ne vom adapta la piata de atunci. Daca vreun oras care a folosit tramvaiele cinci ani de zile renunta la ele si acestea sint bune, vom fi primii care le vom cumpara”, a spus Apostu.

Drum asfaltat in Suatu si pod nou in Unguras

Un prim astfel de document vizeaza executarea lucrarilor de modernizare a drumului comunal DC 48 din comuna Suatu. Tronsonul de drum comunal ce urmeaza sa fie asfaltat are 1,4 kilometri, si deocamdata este doar pietruit. „Importanta acestui proiect (...) este data de faptul ca in acest fel urmeaza a fi facilitat in mod considerabil accesul locuitorilor comunei la drumul national DN 16, care face legatura cu municipiul Cluj-Napoca si la obiectivele de interes social si cultural din localitate (scoala, camin cultural, biserica, etc.)”, se arata intr-un comunicat remis de Consiliul Judetean.     De asemenea, Alin Tise a eliberat si autorizatia de construire necesara pentru executarea lucrarilor de extindere a retelei de alimentare cu apa si bransamente in Piglisa, comuna Dabica, in contextul in care in momentul de fata localitatea nu beneficiaza de un sistem de alimentare cu apa centralizat.     Pentru comuna Unguras a fost eliberata autorizatia de construire a unui pod rutier peste Valea Bandaului. Latimea platformei drumului va fi de 9,5 m, iar lungimea de 12 m. Astfel, se vor lua toate masurile necesare pentru prevenirea inundatiilor, stabilizarea malurilor din vecinatatea podului si amenajarea albiei.     „Prin eliberarea acestor autorizatii de construire facem un pas inainte in demersul nostru de dezvoltarea integrata si unitara a intregului judet. Consideram ca locuitorii din mediul rural sint pe deplin indreptatiti sa beneficieze de toate aceste elemente care definesc modernitatea si conditiile civilizate de viata cum sint alimentare cu apa curenta si canalizarea, drumurile de calitate care sa faciliteze accesul la servicii al cetatenilor, poduri modernizate si sigure, dar si cursuri de apa amenajate care sa confere un plus de siguranta”, a precizat presedintele Consiliului Judetean, Alin Tise.

Spectacol folcloric la Turda

Luni, 24 februarie, la Turda va avea loc un spectacol folcloric dedicat unirii principatelor române, organizat de Primaria si Consiliul Local Turda, alaturi de Casa de Cultura. Spectacolul va începe la ora 15, în Parcul Teilor din zona Materna. Vor evolua ansamblurile Datina, Crasorii si Comori Ardelene, precum si solistii Cristina Chiper si Aurel Suteu. Dirijor va fi Nelu Kersedi iar instructori vor fi Ioan Cuc si Emil Moldovan. În încheiere, cei prezenti vor fi invitati sa joace „Hora Unirii”.     D. D.

Intilnire la Finante pentru lamuriri privind D112

Directia Generala a Finantelor Publice Cluj organizeaza întîlniri cu contribuabilii pentru prezentarea si discutarea pe tema completarii si depunerii Declaratiei unice D112 privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate. Astfel, miercuri, 26 ianuarie, o astfel de întîlnire va avea loc la sediul Administratiei Finantelor Publice (AFP) Dej, pentru contribuabilii care apartin de AFP Dej si AFP Gherla, iar luni (31 ianuarie) va fi rîndul celor de la AFP Cîmpia Turzii sa dea mai multe informatii contribuabililor care apartin de AFP Cîmpia Turzii si Turda. Ulterior, în 2 februarie, va avea loc o alta întîlnire de informare privind D112, de data aceasta la AFP Huedin. Înscrierile pentru participare se fac la sediile organelor fiscale teritoriale. „Odata cu înscrierea rugam contribuabilii sa formuleze si întrebari pentru clarificarea punctuala a problemelor acestora”, mentioneaza reprezentantii DGFP Cluj.

Tise, o noua audienta pe Facebook

Presedintele Consiliului Judetean, Alin Tise, a tinut ieri o noua audienta online, pe canalul de socializare Facebook. De data aceasta a fost rezolvata problema sonorului iar presedintele de la Judet a raspuns punctual, timp de o ora, fiecarei întrebari pe care a primit-o. Tise a fost ieri urmarit de aproximativ 20 de persoane, fata de 50, cîte l-au urmarit la prima sa audienta online. Clujenii au fost interesati acum de termenele pentru asfaltarea unor drumuri, de stadiul proiectului pentru pista aeroportului ori de numele pe care îl va primi noul stadion. „Intentionam sa începem lucrarile la noua pista în maxim doua luni. Dupa cum probabil stiti, am avut o tentativa esuata de a gasi un investitor. În ceea ce priveste expropierile, anul acesta intentionam sa expropiem terenurile pentru prima parte a pistei, care se afla în zona dinspre municipiul Cluj-Napoca. Abia în anul 2012 vom face expropierile si în zona dinspre Apahida”, a raspuns Tise unuia dintre cetatenii interesati de proiectele judetului. Legat de numele stadionului, presedintele CJ a admis ca nu ar prefera varianta „Ursus Arena” avînd în vedere ca producatorul de bere a renuntat la fabrica din Cluj. Alin Tise a primit si întrebari inedite, legate de numele viitorului sau copil sau de meseria pe care o prefera pentru acesta. „Trebuie sa discut cu sotia mea despre numele copilului. În ceea ce priveste meseria, mi-ar placea sa fie medic”, a spus Tise.     M. O.

Cazul Madalinei Manole a fost inchis

Procurorii Parchetului de pe lînga Tribunalul Bucuresti au dispus neînceperea urmaririi penale împotriva vreunei persoane în dosarul privind decesul artistei Madalina Manole.     „Prin rezolutia din data de 19 ianuarie a Parchetului de pe lînga Tribunalul Bucuresti s-a dispus neînceperea urmaririi penale pentru infractiunea de omor, prevazuta de art. 174 din Codul Penal, întrucît decesul numitei Magdalena Anca Mircea nu a fost consecinta vreunei fapte prevazute de legea penala”, se arata într-un comunicat al Parchetului, transmis ieri.     Potrivit raportului de autopsie medico-legala, întocmit de Serviciul de Medicina Legala Ilfov, moartea artistei a fost violenta si s-a datorat insuficientei cardio-respiratorii acute consecutiva intoxicatiei cu carbofuran. „Calea de patrundere a toxicului a fost digestiva (orala). La autopsie s-a constatat o leziune traumatica (plaga contuza parietala stînga, cu infiltrat sanguin epicranian subiacent), care s-a putut produce, cel mai probabil, prin lovire de plan dur în cadrul starii de rau care a premers decesului, nu are legatura cu mecanismul de producere a mortii si pentru care susnumita ar fi necesitat 8 - 9 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare în caz de supravietuire”, se arata în raportul de autopsie medico-legala. Procurorii au mai precizat ca una dintre amprentele ridicate de pe flaconul cu Furadan, gasit în apropierea cadavrului, este a artistei.     În ceea ce-l priveste pe Cristian Urziceanu, cel de la care, prin intermediari, Madalina Manole a cumparat Furadan-ul, parchetul a dispus continuarea cercetarilor pentru infractiunea de trafic de substante toxice. Conform Codexului produselor de uz fitosanitar omologate pentru a fi utilizate în România, carbofuranul face parte din grupa I de toxicitate.     Agerpres

Dinozauri in marime naturala, expusi in premiera la Cluj

Expozitia Lumea Dinozaurilor trebuia sa inceapa pe 29 decembrie, dar a fost aminata mai multe saptamini din cauza ca exponatele au intirziat sa soseasca. Chiar si asa, expozitia a fost primita foarte bine de clujeni, inca din prima zi. “De dimineata au venit foarte multe grupuri de copii, dar si parinti si persoane adulte. Expozitia este una atractiva pentru un public larg si ne asteptam la multi vizitatori”, au spus reprezentantii Expo Transilvania.    Un dinozaur de 2 tone...Vedeta expozitiei ce cuprinde 60 de dinozauri o reprezinta macheta unui dinozaur urias, inalta de patru metri si lunga de 17, realizata din fibra de sticla.      “Expozitia este una educativa, avem aici zeci de machete de dinozauri realizate in Germania, din fibra de sticla, dupa o reteta japoneza secreta. Cel mai mare exponat este un Tyrannosaurus Rex de 4,2 metri inaltime, 17 metri lungime, care are o greutate de doua tone”, a declarat Kozak Zoltan, reprezentantul unei firme austriece, care detine cinci asemenea serii de machete, identice, cu care organizeaza expozitii itinerante.    ... si alte animale preistoriceTyrannosaurus Rex nu este insa singurul urias din expozitie. Copiii mai pot vedea in cadrul “Lumii dinozaurilor” si exemplare de mamut, dar si pui abia iesiti din gaoace sau dinozauri mici cit niste catei. Printre exponate se mai afla, reconstruite sub indrumarea unor oameni de stiinta, machetele unor animale precum lenesul, calul preistoric sau tigrul cu sabie.      Organizatorii expozitiei au incheiat si parteneriate cu primaria si Inspectoratul Scolar Judetean, pentru a-i aduce pe copii sa vada exponatele. Tot pentru amuzamentul celor mici, in expozitie a fost instalata o groapa mare cu nisip, in care au fost ascunse oase de dinozaur confectionate din plastic. „Le-am pus copiilor la dispozitie pensule si lopatele cu care pot dezgropa oasele de dinozaur, care sint, fireste, false, dar ei se distreaza copios. Vom organiza si un concurs de desene pentru cei mici, iar pentru cele mai reusite desene vor primi premii. Cel care obtine premiul intii va putea merge la Disneyland cu familia”, a mai spus Kozak, citat de Agerpres.      Pentru cei mai mari, in cealalta parte a salii, a fost deschis un “Dino Cinema”, unde, pe un ecran, ruleaza filme documentare. Pretul de intrare la expozitie este de15 lei pentru copii, 30 pentru adulti sau 70 de lei pentru un bilet de familie (parinti si copii).

Venit minim garantat doar pentru cei care muncesc

Ministrul Muncii, Ioan Botis, a declarat ca, de acum incolo, vor primi acest tip de ajutor social doar acele persoane care muncesc in folosul comunitatii. In acest context, toate primariile sint obligate sa gindeasca un plan de dezvoltare a comunitatii, pe baza caruia se vor intocmi situatii lunare referitoare la lucrarile facute de cei care primesc venitul minim garantat. Aceste situatii se vor depune la agentiile judetene de prestatii sociale. „Doar in baza acestor situatii de lucrari se pot face decontarile pentru venitul minim garantat”, a explicat Ioan Botis. Potrivit ministrului, in acest fel va fi stimulata dezvoltarea comunitatilor care sint interesate sa plateasca ajutoare sociale numai celor care participa la munca.      In plus, cei care primesc ajutorul social vor fi obligati sa participe lunar la cursurile de formare profesionala organizate de agentiile judetene de ocupare a fortei de munca. “Daca pina in 2010 aceste persoane trebuiau sa se prezinte o data la trei luni pentru a beneficia de aceste masuri active, incepind cu luna ianuarie 2011 aceste persoane beneficiaza de tot pachetul de masuri active pe care il presupune participarea la ceea ce inseamna Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca din fiecare judet”, a mai spus Ioan Botis.

Maghiarii cauta solutii pentru alegerile din 2012

Îmbatrînirea populatiei maghiare si absenteismul la alegeri au devenit o problema pentru liderii maghiarilor. Tot mai multi vorbesc despre o criza morala si politica.      O alternativa la UDMR, mai exact o colaborare a CNS, CNMT cu PCM, la alegerile din 2012 ar putea diviza si mai mult electoratul maghiar, sustin liderii de la Cluj.    Civicii maghiari ar vrea cu TokesLiderul Partidului Civic Maghiar, Szasz Jeno, crede ca o cooperare între partidul sau, Consiliul National la Maghiarilor din Transilvania (CNMT) si Consiliul National Secuiesc (CNS) ar putea constitui o alternativa politica maghiara la UDMR.     “Eu spun ca o colaborare între CNMT, CNS si PCM ar fi o solutie, ca alternativa la UDMR, mult mai viabila decît intrarea sau participarea domnului Tokes pe listele UDMR la alegerile europarlamentare”, a declarat Szasz Jeno la Tîrgu Mures.     Szasz considera ca este necesar un dialog între organizatiile de centru-dreapta maghiare si ca orice alta solutie ar însemna destramarea sau adîncirea crizei politice si morale a comunitatii maghiare.     Si vicepresedintele PCM Simon Csaba sustine ca o colaborare între formatiunile politice maghiare este absolut necesara: “Cred ca trebuie sa facem ceva în acest sens pentru ca nu va intra nimeni în Parlament, nici macar UDMR. Eu cred ca nici Uniunea nu va mai intra în Legislativ daca nu gaseste o formula de colaborare”.     Eckstein se lipseste de asa alternativeCandidatul clujean la sefia UDMR Eckstein Kovacs Peter este de parere ca „fiecare îsi cauta loc sub soare”. Pe de alta parte, sustine el, „chiar nu ne lipseste un al treilea partid. Eu cred ca CNMT si CNS pot colabora la fel de bine cu UDMR”.      “Nu cred ca se poate vorbi de o criza politica sau morala la nivelul comunitatii maghiare din România. Fiecare îsi cauta loc sub soare, dar cred ca doua formatiuni politice sînt suficiente pentru maghiari”, a declarat pentru monitorul politicianul maghiar.    Szasz Jeno e un  „bagator de seama” La rîndul sau, liderul UDMR Cluj, Laszlo Attila, considera ca declaratiile lui Szasz, „bombastice ca de fiecare data”, nu fac altceva decît sa zdruncine electoratul maghiar.     „El (Szasz Jeno – n.r.) doar îsi consolideaza pozitia de bagator de seama. Dar comunitatea maghiara a gasit întotdeauna solutiile de colaborare. S-a vazut asta întotdeauna. Nu se poate vorbi de o criza în rîndul maghiarilor. Comunitatea noastra a fost întotdeauna prgmatica si a înteles necesitatea pluralismului în democratie”, a declarat Laszlo Attila pentru monitorul.

Hitler, pictat intr-o biserica din Franta

Vitraliul, aflat într-o biserica din apropierea Parisului a fost realizat în 1941 de fratii Maumejean si reprezinta un portret al lui Adolf Hitler, prezentat drept regele Irod, în timp ce-l executa pe sfîntul Iacob, care simbolizeaza poporul evreu.     In imaginatia populara, rezistenta franceza împotriva ocupatiei naziste din Franta este asociata cu actiuni eroice de gherila, precum aruncarea în aer a podurilor sau deraierea trenurilor. Dar, într-un orasel mic de lînga Paris, doi frati artisti si-au manifestat rezistenta împotriva ocupatiei în propriul lor fel, tacut, printr-un vitraliu, scrie Der Spiegel.     Istoricii locali ai orasului Montgeron au redescoperit un vitraliu care critica ocupatia nazista prin înfatisarea lui Hitler ca un calau. Dictatorul este pictat în timp ce îl omoara pe Sf. Iacob, unul dintre cei 12 apostoli ai lui Isus, cel care simbolizeaza poporul evreu. Desi freza lui Hitler poate fi foarte usor recunoscuta, din vitraliu lipseste totusi celebra mustata a dictatorului. ”Artistii au ascuns mustata dupa bratul lui Hitler, ca sa nu aiba probleme”, a spus preotul Dominique Guérin pentru ziarul francez Le Parisien.     Vitraliile bisericii au fost inaugurate în iulie 1941, în timpul ocupatiei naziste. Localnicii din acest orasel cred ca cei doi artisti care le-au creat, fratii Mauméjean, l-au pictat intentionat pe Hitler ca si un calau al sfîntului Iacob, ca o actiune artistica si religioasa de rezistenta.     În 1941 credinciosii parohiei cunosteau mesajul vitraliului. Cu timpul însa, acesta a fost dat uitarii. Potrivit presedintelui Asociatiei de istorie locala, Renaud Arpin, „multi oameni au trecut pe aici fara a observa aceste lucruri. O ignoranta de înteles, mai ales daca nu cunosti momentul cînd acest vitraliu a fost realizat”. Der Spiegel mai scrie ca Arpin a spus ca si alte vitralii create de cei doi frati în alte biserici combina de asemenea mesaje politice cu cele religioase. Poate de aceea, re-descoperirea vitraliului a socat oamenii din zona care abia acum si-au dat seama ca s-au rugat, timp de sapte decenii, sub privirea lui Hitler. Autoritatile oraselului Montgeron spera ca biserica lor sa devina un punct de atractie turistica.

Spitalele vor fi evaluate lunar de Ministerul Sanatatii

Foto Radu PadureanModul in care sint conduse spitalele, dar si modul in care sint cheltuiti banii sint doar doua aspecte care vor fi monitorizate in permanenta de Ministerul Sanatatii. „Activitatea spitalelor publice din reteaua Ministerului Sanatatii va fi monitorizata astfel: lunar si trimestrial de catre Directia generala economica din cadrul Ministerul Sanatatii, semestrial de catre Consiliile de Administratie ale spitalelor si anual prin Comisiile de evaluare ale  Ministerului Sanatatii”, se arata intr-un proiect de lege.     Pentru monitorizarea activitatii, sefii spitalelor vor trimite lunar rapoarte despre venituri si cheltuieli, inclusiv cheltuielile cu personalul. Dupa ce vor fi analizate aceste date de catre un departament special al Ministerului, informatiile vor fi transmise catre conducerea Ministerului Sanatatii, cu deficientele semnalate, dupa caz.     In fiecare semestru, directorul spitalului va face si un raport referitor la activitatea spitalului, conform indicatorilor de performanta care sint stabiliti prin contractul de management.  De asemenea, managerul spitalului va fi evaluat anual de catre o comisie de specialitate desemnata de Ministerul Sanatatii.

600 de lei pentru copiii facuti ?pe banda rulanta?. Mamele nu sint interesate

Mamele spun ca e greu sa cresti un singur copil, daramite doi, si ca stimulentul de 600 de lei pe luna nu le convinge sa faca copii unul dupa altulGuvernul a hotarit in sedinta de miercuri ca toate mamele care nasc al doilea copil in perioada in care se afla in concediu pentru cresterea primului copil sa primeasca un stimulent financiar de 600 lei, in fiecare luna.     Acesti bani se vor adauga indemnizatiei lunare si se vor da pina la sfirsitul duratei concediului de crestere a copilului. Conducerea Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale apreciaza acordarea stimulentului ca fiind un lucru pozitiv, mai ales ca pe vechea lege nu era prevazut acest aspect. „As mentiona un lucru pozitiv. Desi pe legea veche nu s-a acordat acel stimulent de 600 de lei pentru al doilea copil, noi am venit si am spus ca, incepind cu 1 ianuarie 2011, odata cu intrarea in vigoare a legii, al doilea copil nascut dupa aceasta data are acel stimulent”, a declarat ministrul Muncii, Ioan Botis. El a mai spus ca mama primeste acei bani pina la finalul concediului de crestere a primului copil.    Stimulentul nu le incinta pe mameDaniela S., o mamica de 30 de ani din Cluj-Napoca, are un copil de virsta scolara si spune ca face parte dintre acele mame care se gindesc cu groaza sa mai faca un al doilea copil, iar asta din cauza conditiilor economice dificile. „Daca ies din sistemul de lucru, nu stiu daca mi-ar ajunge banii sa stau in concediu de maternitate, dar sa ma mai si gindesc sa fac inca un copil in concediu de maternitate?!”, se intreaba Daniela. Ea mai spune ca sotul ei lucreaza in sistemul bugetar iar venitul familiei este unul prea mic pentru a-si permite cresterea mai multor copii.    Mamele cu un copil nu mai vor inca unulCorina R., o alta mamica din Cluj-Napoca, in virsta de 33 de ani, care are un copil de aproape doi ani, spune ca abia s-a hotarit sa aduca pe lume un copil, tot din cauza problemelor economice, a instabilitatii locurilor de munca si a reducerii salariilor. „In conditiile astea, nu stiu cine si-ar mai dori sa faca un copil la un interval de timp asa scurt fata de primul. Pe mine nu ma incurajeaza absolut deloc cei 600 lei, pentru ca e o suma mica. Nu poti creste doi copii cu o indemnizatie, cei 600 lei si salariul de 1.000 lei al sotului”, este de parere Corina. Tinara mai subliniaza ca pentru cresterea a doi copii de virsta apropiata, o mama ar avea nevoie si de o bona, iar cei 600 lei nu ar acoperi salariul lunar al bonei.    Ministrul Muncii vrea mame activeIoan Botis a declarat la finalul ultimei sedinte de Guvern ca se doreste incurajarea natalitatii si a mamelor active. „Intentia noastra, a Guvernului, a fost foarte clara: stimulam pentru viitor cresterea natalitatii si stimulam participarea pe piata fortei de munca a mamicilor care doresc sa faca acest lucru. O stimulam foarte clar”, a afirmat Botis. El a facut referire la stimulentul de 500 lei pentru mamicile care se intorc la locul de munca inainte de terminarea concediului de un an si la cei 600 lei acordati ca stimulent mamelor care mai fac un copil in timpul concediului de crestere a copilului.

Tempestini, pe locul 25 dupa prima zi la Raliul Monte Carlo

Tempesta a început bine, nu a fortat si a stabilit al 27-lea timp în prima proba speciala, Le Moulinon - Antraigues. A mers apoi ceva mai slab, terminînd pe locul 34 cea de-a doua proba, Burzet - St.Martial, dar a crescut din nou ritmul pe prima trecere pe St.Bonnet Le Froid, pe care a terminat-o pe locul 23, în vreme ce timpul cumulat îl situa pe pozitia a 24-a în clasamentul general. Din pacate, setarile încercate pe a doua trecere pe St.Bonnet nu au fost cele mai fericite, astfel ca pilotul clujean a pierdut pe ultima proba speciala o jumatate de minut si o pozitie în clasament.     „A fost foarte greu! Interesant, incitant, dar foarte, foarte greu! Am pierdut un loc pe ultima proba, dar a fost greseala noastra. La ultimul parc de service am facut masina mai soft si am fost mai lent cu 30 de secunde fata de prima trecere. Dar nu conteaza foarte mult, deocamdata totul e bine, sa vedem ce se va întîmpla mîine si vineri“, a declarat Tempestini la capatul celor 128,37 km din prima zi a raliului.      În prima zi s-a concurat pe asfalt uscat, dar totul se poate schimba peste noapte. Ninsoarea prognozata în zona nu a început înca, dar se poate porni în orele urmatoare, situatie în care conditiile de concurs se vor modifica dramatic. „Nu ninge înca, dar miroase clar a zapada. Daca va ninge, totul va fi de zece ori mai dificil si mai riscant“, a punctat pilotul de la Napoca Rally Academy.

Primul amical pentru CFR din 2011

Elevii lui Alin Minteuan vor juca impotriva formatiei olandeze FC Horst. Tehnicianul din Gruia este multumit de cum au decurs pregatirile in primele zile ale cantonamentului din Turcia. „Ne simtim foarte bine, sint multumit de cum am intrat ca si grup in ritmul pregatirilor. Sint foarte multumit de conditile din cantonament. Am auzit ce vreme capricioasa este acum in tara si sint fericit ca pot face pregatirea intr-un loc unde clima este mai generoasa cu noi“, a declarat Minteuan.     Antrenorul campionilor a mai spus ca este impresionat de daruirea la antrenamente a lui Flavien Tamou, fotbalistul sosit recent de la juniorii lui FC Nantes. Minteuan este bucuros si pentru Gabi Muresan, care se pregateste normal alaturi de colegii sai, dupa ce a lipsit mult timp in urma accidentarii suferite in meciul cu „U“ Cluj din etapa a 9-a a Ligii 1. „Toata lumea a raspuns pozitiv la ritmul pregatirii. Gabi Muresan se antreneaza cot la cot cu echipa si abia asteapta sa revina pe teren. In cantonament il am si pe Flavien Tamou, care ne-a impresionat pe toti cu daruirea si ambitia de care a dat dovada, incercind sa demonstreze ca este o alegere la fel de buna ca si Traore“, a mai spus tehnicianul „feroviarilor“.     Partida dintre CFR si FC Horst se va juca simbata, 22 ianuarie, de la ora 15. „Feroviarii“ vor mai juca luni un amical cu Metalurk Donetsk, iar marti vor veni pentru trei zile la Cluj, dupa care vor efectua un alt stagiu de pregatire, tot in Antalya.

Sarbatoriti in ?alb-negru?

Ieri, 20 ianuarie, a fost ziua de nastere a doi sportivi reprezentativi ai Universitatii Cluj. E vorba de Mihai Silvasan, capitanul vicecampionilor de la echipa de baschet „U“ Mobitelco BT Cluj, care a împlinit 26 de ani, si de Alex Pacurar, de la FC Universitatea, care a împlinit ieri 29 de ani. Silvasan este, alaturi de Paul Chetreanu, unul din cei mai reprezentativi baschetbalisti clujeni, cei doi cîstigînd cu echipa de juniori de la „U“ 8 titluri de campioni nationali. În ceea ce-l priveste pe mijlocasul ofensiv Alex Pacurar, acesta a revenit în toamna la echipa „sepcilor rosii“, dupa un periplu pe la Dinamo, Gloria Bistrita, Pandurii si Steaua.

Gala de box la Cimpia Turzii

Sîmbata, 22 ianuarie, în sala de sport „Ioan Stanatiev“ din Cîmpia Turzii va avea loc o gala de box, invitata speciala a competitiei fiind selectionata Regiunii Chisinau. Un eveniment similar a avut loc la Cîmpia Turzii si în decembrie 2010, cînd a fost organizata prima editie a turneului de box „Cupa Municipiului Cîmpia Turzii“. Scopul turneului l-a reprezentat popularizarea boxului în municipiu si descoperirea de noi talente, dar si mentinerea colaborarii cu asociatiile si cluburile din tara si strainatate.    D. D.

Baietii primesc Sibiul, fetele merg la Oradea

Baschetbalistii de la „U“ Mobitelco vor avea o misiune dificila în acest weekend, urmînd sa joace pe teren propriu împotriva rivalei traditionale, CSU Atlassib Sibiu. Meciul se va disputa sîmbata, de la ora 18, la Sala Sporturilor „Horia Demian“. La rîndul sau, echipa de baschet feminin a Universitatii va juca în deplasare cu CSM Oradea. Partida se va disputa sîmbata, de la ora 12.30, la Sala „Antonio Alexe“ din Oradea.    L. B.

Pro si contra discoteci

Dezbatere tensionata pe tema orarului localurilor de alimentatie publica din zona istorica a municipiului de pe Târnava Mare. Pe de o parte, mediesenii prezenti au cerut interzicerea functionarii acestora, în timp ce, în replica, patronii au explicat ca exista legi care reglementeaza nivelul de zgomot, pe care ei îl respecta. Locatarii de pe mai multe strazi din centrul Mediasului au explicat ca linistea lor este afectata de aceste localuri si clientii lor. Oamenii au cerut municipalitatii sa ia masuri ferme, astfel încât situatia sa se reglementeze. În replica, proprietarii de localuri au explicat ca exista legi cu privire la zgomotul maxim admis, legi pe care ei le respecta.     Spre final dezbaterea s-a aprins, iar un mediesean a amenintat chiar cu greva foamei, daca situația nu va fi  rezolvata. „Au fost o serie de discutii tensionate în unele momente, si asta pentru ca sunt oameni nemultumiti de o anumita stare de lucruri. Tocmai de aceea am si organizat aceasta dezbatere publica. Totul s-a înregistrat, toate parerile vor fi analizate, iar ulterior va fi trasa o concluzie care va fi pusa pe masa de lucru a Consiliului Local, pentru a se lua o hotarâre” a explicat primarul Teodor Neamtu. În urma desfasurarii dezbaterii publice, Primaria Medias va formula un punct de vedere pe care îl va supune atentiei Consiliului Local. O decizie în acest caz va fi luata de alesii locali în cadrul sedintei ordinare care se va desfasura la sfârsitul acestei luni.     A. P.

Boicot la pompa

Soferii din Copsa Mica s-au aliat cu alte mii de romani si au boicotat pretul la combustibilTimp de doua zile consecutiv șoferii din Copșa Mica au alimentat cu o cantitate foarte mica de carburant, pentru care au platit doar cu monede. Conducatorii auto din Copsa Mica sustin ca si pe parcursul acestei saptamani vor mai organiza astfel de actiuni.    Benzinarie blocataSoferii au facut tot posibilul pentru a petrece cat mai mult timp la pompe. Pe rand, acestia si-au spalat geamurile, si-au pus aer in roti, iar apoi au alimentat cu unul sau maxim doi litri de carburant, pentru care au platit exclusiv cu monede. „Am decis impreuna cu mai multi prieteni sa organizam aceasta actiune, in speranta ca preturile vor scadea putin. Am adunat niste monede, astfel incat din acestea sa putem si noi alimenta cu un litru, doi de benzina, sa mai circulam prin oras” a explicat unul dintre soferii care au participat la protest.    Au vrut sa atraga atentiaPentru a atrage atentia asupra actiunii lor, conducatorii auto din Copsa Mica au blocat benzinaria doua zile consecutiv. Acestia au explicat ca isi doresc ca gestul lor, cumulat cu cel al altor mii de soferi din tara sa duca la o scadere a preturilor. „In conditiile in care salariile noastre sunt tot mai mici, pur si simplu nu ne mai permitem sa cumparam benzina. Nu este o cale de protest ilegala, noi am venit sa alimentam cu tot ce ne-a mai ramas. Am ajuns la fundul sacului, priviti aici. Este tot ce mai avem. Speram ca acest fel de actiuni care s-au desfasurat si se desfasoara in mai multe orase din tara sa ii sensibilizeze pe cei in drept, si sa ia masuri” a spus un alt participant la protest.    Protest pe FacebookDe la inceputul acestei saptamani, soferi din toata tara boicoteaza benzinariile Petrom, Rompetrol si Lukoil, nemultumiti de preturile ridicate la carburanti, care s-au scumpit anul trecut cu peste 30%. Protestul s-a extins chiar si reteaua de socializare Facebook. „17,18 sI 19 Ianuarie 2011 sa nu intre nimeni in nici o benzinarie”, acesta este numele unei pagini pe Facebook, un eveniment la care au aderat peste 22.000 de utilizatori romani, pentru a protesta impotriva scumpirii carburantilor.

Strazi reparate cu bani de la BERD

41 de strazi vor fi reparate cu bani de la BERDO delegatie de patru specialiști din partea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare s-a intalnit saptamana aceasta cu edilul-sef al Mediasului, ca sa discute conditiile in care se va lua acest credit. Negocierile au durat mai multe ore, timp in care a fost pus la punct un calendar de actiuni concrete.    La jumatatea anuluiPrimarul Teodor Neamtu spune ca intalnirea a fost una foarte buna. Municipalitatea medieseana trebuie sa obtina un aviz de la Ministerul Finantelor Publice, iar ulterior in ultima faza se va semna contractul. „Pot sa va spun ca a fost o intalnire fructuoasa. S-a stabilit o foaie de parcurs in vederea obtinerii imprumutului pe care noi o vom urma” a explicat Teodor Neamtu. Imprumutul va fi disponibil cel mai probabil la jumatatea acestui an.    Lucrari de investitiiMunicipalitatea doreste sa imprumute bani pentru investitii in proiecte de apa-canal si reabilitare infrastructura rutiera. Practic, prin intermediul acestui credit se doreste reabilitarea tuturor strazilor din municipiul Medias si Ighisul Nou, care nu au avut parte de lucrari pana in momentul de fata. Anul trecut au fost demarate lucrari de reabilitare si modernizare pe sapte strazi din municipiu. Conducerea Primariei Medias a decis sa apeleze la fondul de rulment, de unde a luat suma de 500.000 lei. Cele sapte strazi pe care se intervine sunt Mosnei pana la iesirea din municipiu, Barsei, Piscului, Amurgului, Socului, Magheranului si Lalelor.     Proiecte pentru 41 straziIn municipiul Medias mai sunt 41 de strazi care nu au proiecte de modernizare a infrastructurii de apa-canal si sistem rutier. Lungimea totala  a acestor strazi este de 10,5 kilometri. Municipalitatea a facut demersurile pentru a intocmi proiectele cu o firma specializata,  pentru ca in timp scurt sa se treaca la etapa de executie. Achizitia pentru acest contract s-a realizat prin Sistemul Electronic de Achizitii Publice. Strazile au fost grupate pe loturi in functie de zona, rezultand astfel un numar de sapte loturi. Licitatia a fost castigata de doua societati comerciale din Cluj si Alba Iulia. Valoarea contractului este de 118.000 lei.    334 strazi in MediasMunicipiul Medias are la ora actuala un numar de 334 strazi, cu un total de 123 kilometri de drum. Dintre acestea, pe 11 strazi se desfasoara in prezent lucrari. Totodata, exista un numar de 20 strazi care au deja intocmit proiectul tehnic in Medias si satul apartinator Ighisul Nou.    Pe 11 aniCreditul pe care municipiul Medias il va imprumuta de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare este de 7 milioane de Euro, echivalentul a circa 33 milioane de lei. Imprumutul va fi contractat pe o perioada de 11 ani. El va avea totodata o perioada de gratie de un an de zile.

Afise pentru pace

Elevii medieseni au fost premiati de membrii Lions pentru afisele pentru paceElevii grupelor de arte plastice de la Scoala Mihai Eminescu, au avut ocazia de a prezenta o viziune artistica proprie asupra pacii, iar cei mai buni au fost premiati de catre membrii Clubului Lions. Concursul se desfasoara la nivel international din 1988. In fiecare an, elevi din intreaga lume se intrec in desene pe o anumita tematica.    Bani si diplome26 de elevi de la Scoala Mihai Eminescu au participat la editia din acest an a Concursului „Afise pentru pace”. Cea de-a cincea editie a concursului de desen organizat de Clubul Lions Medias a avut ca tema in acest an spiritul pacii. Cele mai bune desene au fost premiate la Centrul Cultural Casa Schuller, acolo unde a fost organizata o expozitie cu toate desenele participante la concurs. Marele premiu a fost castigat anul acesta de Andrei Cimpean. „Au participat 26 elevi cu un numar de 50 desene. Dintre acestea au fost premiate 7 desene. Noi ii felicitam pe toti si le dorim succes mai departe. Practic este a cincea editie a acestui concurs pe care o organizam” a explicat Elena Tomos, presedintele Clubului Lions Medias.    Sub deviza „Noi servim!”Asociatia Internationala a Cluburilor Lions este cea mai mare organizatie internationala, reunind cluburile „service”. Alaturi de cluburile Rotary, Ordinul Cavalerilor de Malta si alte asemenea organizatii, asociatia reuneste institutii de binefacere din intreaga lume. LIONS este abrevierea cuvintelor „Liberty, Intelligence, Our Nations Safety” – Libertatea si inteligenta reprezinta siguranta natiunilor noastre, aceasta reprezentand sigla asociatiei, a carei deviza este „We serve!” - „Noi servim !”. Organizatia a luat nastere in 1917, in S.U.A., din initiativa omului de afaceri Melvin Jones, cel care a constituit primul club LIONS. Ulterior, au aparut numeroase cluburi, in intreaga lume. In Romania fiinteaza, incepind din 1990, cluburi Lions, care formeaza Districtul 124 - Romania.

Blocurile groazei

Locatarii de pe strada Tineretului sunt disperati din cauza gunoaielor de la blocurile 3 si 5In jurul celor doua blocuri de pe strada Tineretului, peisajul este unul dezolant, desprins parca dintr-un film de groaza. Mormane de deseuri inconjoara cele doua imobile, ca o centura urat mirositoare. Sunt aruncate chiar de locatari, care nu se mai obosesc sa coboare pana in fata blocului. Le dau drumul pur si simplu pe geam.    Mizerie si mirosuriLocatarii blocurilor vecine din cartier spun ca se viata lor e un adevarat calvar din cauza gunoaielor si a mirosurilor. Oamenii spun ca nu mai pot nici macar sa isi deschida geamurile din cauza mirosurilor pestinentiale, copiii lor sunt bolnavi, iar situatia este imposibil de remediat. „Am ajuns sa imi fie rusine sa spun ca locuiesc pe strada Tineretului. A venit cineva la mine in vizita si mi-a spus aici stai ? In secolul 21, mai sunt oameni care isi fac nevoile in pungi iar apoi le arunca pur si simplu pe geam, daca va vine sa credeti asa ceva”, spune unul dintre locatarii unui bloc vecin.     Se curata degeabaAngajatii operatorului de salubritate ecologizeaza constant zona celor doua imobile. Cu toate acestea curatenia dureaza foarte putin, iar in doar doua-trei zile mormanele reapar. „Pe strada Tineretului numerel 3 si 5 din cartierul Gura-Campului se intampla frecvent ca locuitorii sa nu respecte normele de curatenia. Noi am intervenit de nenumarate ori pe aceasta strada. Angajatii ECO-SAL au curatat zona, insa in scurt timp, locul igienizat se transforma din nou intr-unul insalubru” explica Anca Bara, responsabil relatii in cadrul societatii ECO-SAL.    Reclamații peste reclamațiiSatui de aceasta situatie, locatarii blocurilor vecine celor doua imobile cu probleme au facut reclamatii peste reclamatii la Primaria Medias, Politia Locala, dar si la operatorul de salubritate. Interventia autoritatilor s-a lovit insa de fiecare data de nepasarea si lipsa bunului simt a celor care au continuat sa arunce gunoaiele la intamplare. „In urma sesizarilor facute la sediul ECO-SAL si in urma constatarilor facute pe teren, se observa ca tomberoanele sunt mai tot timpul goale, insa in jurul lor sunt mormane de gunoaie. Locatarii celor doua imobile arunca orice, oriunde, astfel creandu-se un aspect foarte murdar al zonei, fapt de care locuitorii din blocurile alaturate sunt deranjati. Noi nu putem face decat ceea ce tine de noi”, mai spune Anca Bara.     Situatie complicataAcum mai multi ani, administratia publica locala a demarat lucrari de reabilitare a instalatiilor sanitare din cele doua blocuri, pentru ca locatarii sa beneficieze de conditii minime de trai. Ulterior a fost constituita o asociatie de proprietari. In cele doua imobile, aproape 70% dintre garsoniere sunt proprietate privata, in timp ce restul apartin municipalitatii. Din acest motiv interventia municipalitatii in zona este una limitata.

Romgaz, afacere buna pentru stat

Dupa listarea la bursa a Romgazului, Guvernul vrea sa scoata la vanzare un pachet de 15 la suta din actiuniGuvernul va lua in calcul vanzarea altor pachete de actiuni minoritare la Romgaz dupa listarea la BVB a 15% din titluri, operatiune care va fi derulata pe piata de capital interna si/sau internationala, pastrand insa pachetul majoritar de actiuni. Vanzarea de catre stat a unui numar suplimentar de actiuni minoritare din pachetul detinut la compania Romgaz este prevazuta, ca varianta de analiza, intr-un document oficial obtinut de Mediafax. "La Societatea Nationala de Gaze Naturale Romgaz Medias se va avea in vedere realizarea de investitii in scopul cresterii capacitatii de inmagazinare subterana a gazelor. Avand in vedere importanta strategica pe care societatea o detine in economia romaneasca, ulterior derularii actiunii de valorificare a pachetului de actiuni reprezentand 15% din capitalul social prin mecanisme ale pietei de capital, se va analiza oportunitatea valorificarii de pachete minoritare de actiuni pe piata reglementata de capital interna si/sau internationala, cu pastrarea pachetului majoritar de actiuni in proprietatea statului", este anuntat in document.    Companie de statProfitabilitate120De milioane de euro este profitul Romgaz pe anul 2010 Romgaz este una dintre cele doua mari companii producatoare de gaze din Romania, alaturi de OMV Petrom (SNP), si este controlata de stat, prin Ministerul Economiei, care detine 85,01% din actiuni. Restul actiunilor se afla in portofoliul Fondului Proprietatea.     Un document obtinut si prezentat de MEDIAFAX in aprilie 2010 prezenta intentia Guvernului de a lista la bursa pachete de actiuni la mai multe companii controlate de stat, printre care si Romgaz. Executivul estima atunci ca, pentru 15% din actiunile producatorului de gaze naturale, va obtine 57,4 milioane lei. Decizia de vanzare la bursa a 15% din actiunile detinute la Romgaz a fost luata de Guvern in august 2010.    Din decembrieUn document redactat de Ministerul Economiei, prezentat saptamana trecuta de MEDIAFAX, releva ca Romgaz va intra la tranzactionare pe bursa in decembrie 2011. Listarea la Bursa a Romgaz, precum si a altor companii controlate de stat prin Ministerul Economiei, este o intentie anuntata de catre ministrii de resort inca din 2006, care deocamdata nu a avut niciun rezultat. Romgaz Medias a avut anul trecut o cifra de afaceri de 3,39 miliarde lei (aproape 800 milioane euro), in crestere cu 6,2% fata de valoarea de 3,19 miliarde lei din 2009, si un profit net de 508,5 milioane lei (120 milioane euro), in scadere cu 3,7%.

Dezinteres fata de buget

Interes zero pentru modul în care se vor cheltui banii publici în 2011. Nici macar un singur mediesean nu a participat la dezbaterea organizata luni dupa-amiaza de catre Primaria Medias. Dezbaterea publica a bugetului local pe anul în curs s-a facut cu o sala aproape goala. Primarul Teodor Neamtu a prezentat proiectul de buget pentru doar sapte consilieri locali si mai multi directori din cadrul Primariei Medias. Societatea civila din municipiu nu a avut niciun reprezentant. „Personal sunt foarte multumit de aceasta dezbatere. Au participat mai multi consilieri locali, au fost o serie de întrebari, practic a fost un preambul la sedintele pe comisii ale Consiliului Local în care se va discuta despre buget” a spus primarul Teodor Neamtu. Edilul-sef al Mediasului a gasit si o explicatie pentru lipsa de interes a mediesenilor pentru dezbaterea publica. „Anul trecut au fost mai multe persoane, poate ca a fost si mai mult interes. Eu consider ca mediesenii au încredere în alesii lor, care vor vota asa cum dicteaza interesele Mediasului, bugetul pentru anul 2011” a mai spus Neamtu. Bugetul Mediasului pe anul 2011 se ridica la ceva mai mult de 103 milioane de lei, mai mare cu 1 milion de lei fata de anul 2010. Conform municipalitatii, bugetul este unul de dezvoltare, si va asigura în bune conditii functionarea administratiei publice locale. Cheltuielile social-culturale vor reprezenta peste jumatate din propunerea de buget. Valoarea acestora este de aproape 56 milioane de lei.     A. P.

Constructii in crestere

Domeniul imobiliar nu a avut de suferit din cauza crizei economice – cel puțin asta reiese din statistica facuta de administrația de la Mediaș. Anul 2010 a înregistrat o crestere a constructiilor la nivelul municipiului, fata de anul 2009. Directia de Urbanism din cadrul Primariei Medias a eliberat anul trecut 341 autorizatii de constructie, fata de 320 cu un an în urma. „În 2010, au fost eliberate la Medias un numar de 341 autorizatii de constructie, cu 21 mai multe fata de anul 2009. În ceea ce priveste certificatele de urbanism, în 2010 au fost eliberate 667 astfel de documente, cu 6 mai putine decât în aceeasi perioada a anului 2009” a explicat Alina Stefan, purtatorul de cuvânt al Primariei Medias. Pe parcursul anului trecut au fost aplicate 17 amenzi pentru constructii fara autorizatie sau pentru nerespectarea autorizatiei de constructie, fata de 13 sanctiuni în  anul 2009. Valoarea totala a amenzilor a fost de 24.500 lei. „Cea mai mare parte a amenzilor aplicate de inspectorii de specialitate din cadrul Compartimentului Disciplina în Constructii, au fost pentru construirea fara autorizatie de constructie, si aici ma refer la executare mansarda, modificari interioare de genul recompartimentarii spatiului sau închidere balcon, dar si modificari ale fatadei, o amenda pentru nerespectarea autorizatiei si o amenda pentru lipsa autorizatiei de demolare” mai spune Alina Stefan. Persoanele care construiesc fara autorizatie risca amenzi de la 1.000 la 100.000 lei, în timp ce persoanele care nu respecta autorizatia de constructie risca amenzi de la 3.000 la 10.000 lei.     A. P.

Diplome pentru impadurire

Elevii din Tarnava au fost receptivi la campania de impadurireZilele trecute elevii Scolii de Arte si Meserii din Tarnava au avut parte de o festivitate mai putin obisnuita. Au fost premiati de mebrii fundatiei Mihai eminescu Trust pentru sprijinul oferit in Campania de plantare a arborilor demarata in anul trecut. IEra normal sa facem acest gest de multumire pentru minunatii elevi pe care i-am gasit aici. Au venit si ne-au oferit un sprijin la care nu ma asteptam. De fiecare data au fost foarte activi la Campania noastra, iar acum am vrut sa le facem un cadou oferindu-le aceste diploma copiilor. A fost oarecum si un moment de bilant pentru anul trecut si un punct de pornire pentru anul 2011I, spune Mihai Halpert, reprezentantul fundatiei prezent la festivitate.     Campania continuaCampania demarata de fundatia Mihai Eminescu Trust se refera la plantarea unui numar total de 10.000 de arbori in yona localitatii Tarnava, acolo unde spatiul o recomanda. De fapt, aceasta actiune este una mai ampla de impadurire a intregii yone a podisului Tarnavei. In localitatea sibiana pana acum s-au plantat un numar total de 6.600 de arbori. IAcesti arbori i-am plantat in toamna. Acum, restul de 3.400 o sa-I plantam in primavara. Proiectul este unul amplu, de ajutorare a comunitatilor. Vrem sa restauram yone degradate si sa umplem golul. Credem ca este o campanile bine venitaI, spune Halpert.     Comunitate inactivaProiectul de fata se refera in primul rand la implicarea comunitatii. Daca in ceea ce priveste sprijinul acordat de administratia locala, in frunte cu primarul Nicolae Gaban Helpert spune ca a fost neconditionat, in ceea ce priveste comunitatea, reprezentantul fundatiei este dezamagit. IDin pacate, lumea nu a venit in sprijinul nostrum. Elevii au fost exemplari, dar din pacate oamenii maturi ne-au dezamagit. Oricum, noi avem speranta ca poate in partea a doua a proiectului vor fi mai receptiviI, mai spune Halpert.      Campanie sponsorizataCampania de la Tarnava este sponsorizata de lantul hotelier Accor, dar la Medias si-a gasit si un alt partener, prin Forstarbeiten srl, care a sprijinit neconditionat plantarea.

Infrastructura pentru Motis

Canalizare la Motiș - aceasta este prioritatea din 2011 a primariei din comuna Valea Viilor. Mai bine de jumatate din sistemul de alimentare cu apa, dar si canalizarea din Valea Viilor au fost deja realizate, astfel încât sperantele edililor ca lucrarile de la Motiș vor demara sunt foarte mari. Societatea care se ocupa de aceasta investitie la nivelul comunei se misca foarte bine, astfel încât peste doar câteva luni va demara acelasi tip de lucrari si în satul apartinator Motis. „Pot sa va spun ca atât reteaua de alimentare cu apa cât si noul sistem de canalizare au fost realizate în proportie de 70%. Este un procent bun si daca se va lucra în acelasi ritm, putem începe în acest an lucrarile la apa si canal si în satul apartinator Motis”, a declarat primarul din Valea Viilor, Avram Pinte.      Reprezentantii Primariei din Valea Viilor au decis deja sa studieze toate oportunitatile în vederea accesarii unui proiect în privinta realizarii bransamentelor, dupa ce lucrarile la sistemele de apa si canalizare vor fi finalizate. „Speram sa identificam o oportunitate sa realizam si bransamentele dupa ce terminam lucrarile de realizare a alimentarii cu apa si la canalizarile din Valea Viilor si Motis”, a mai spus Pinte.

Drepti! A crescut pretul la benzina

Scumpirea carburantilor din prima zi a noului an a starnit un val de nemultumiri, iar in alt context, ne-a facut peste noapte egali cu vecinii nostri de Uniune Europeana.  Daca mai aveam vreun dubiu in privinta integrarii in absolutul european, acesta s-a spulberat odata cu aducerea preturilor la carburanti mai aproape de adevarul practicat in tarile UE. S-au scumpit benzina si motorina, acum le-avem pe toate. Efectul de domino al scumpirii va face pagube insemnate in bugetul si asa zdruncinat de criza al romanilor, care vor fluiera din nou a paguba. Creste pretul benzinei, se scumpesc automat ouale, painea si toate cele. A cata oara? Nu stie nimeni, pentru ca obisnuiti in pozitie de drepti romanii au uitat sa mai contabilizeze esecurile si croseele combinate de stanga-dreapta, pe care le incaseaza periodic. Va vine a crede ca romanul e frate cu austriacul, neamtul, italianul? Platim aproape aceiasi bani pe litrul de benzina la pompa ca si fratii nostri europeni, in contextul in care salariul mediu in tarile lor trece binisor de o mie si vreo doua-trei sute de euro, iar la noi se zbate undeva la trei-patru sute de euro. Clasamentele europene ne baga la coada, cand vine vorba de prosperitate, dar noi musai sa ne incordam muschii, cand vine vorba de pretul benzinei. Pana la urma, cine se joaca asa frumos cu nervii romanilor? Statul? Ei as, cica n-are nicio treaba si politicienii arunca mata moarta peste gard. Petrolistii? Hmm, si ei se scuza si spun ca pretul e corect, dictat de realitatile economiei mondiale. Chiar daca n-are treaba, statul incaseaza bani frumosi la tona de benzina din accize, taxa de drum si taxa de solidaritate, in vreme ce companiile sunt si ele fericite, pentru ca nu le ia nimeni la bani marunti sa le verifice profitul. Toata lumea e fericita, iar romanii platesc fara sa clipeasca acoperind toate gaurile negre. Pe de o parte, statul s-ar deda la controale la profitul companiilor instituind taxe pentru cresterea nejustificata a preturilor, dar in acelasi timp petrolistii si-ar scoate parleala de pe pielea romanilor, la pompa. Pe de alta parte, statul ar putea diminua din taxele care cresc pretul carburantilor, dar asta ar duce la diminuarea bugetului si nimeni nu vrea asa ceva. Reactia de pana acum a romanilor s-a rezumat la perturbarea benzinariilor si anuntarea de boicoturi pe retelele de socializare de pe internet. E mult, putin, nu stiu. Se poate, nu se poate? Deocamdata...“Drepti! A crescut pretul la benzina!”.

Medieseanul cu Muzeul satului in ograda

Medieseanul a colectionat in ultimii 20 de ani o sumedenie de obiecte vechi, de care este foarte mandruMana omului si-a dovedit maiestria de-a lungul timpului in a da viata obiectelor zamislite de minte, iar lucrurile faurite de cei care demult si-au incetat trairea pe acest taram sunt si astazi pline de farmec. Fiecare obiect vechi ascunde o poveste, care pentru cei pasionati este de nepretuit. Pasiunea pentru anumite lucruri poate anima energii nebanuite, iar cele mai intime resorturi ale firii se trezesc la viata atunci cand focul pasiunii mistuie. De mai bine de 20 de ani, Alexandru Rusu din Medias colectioneaza obiecte traditionale de pe vremea strabunicilor. Astfel, de-a lungul anilor curtea si casa omului s-au umplut cu tot felul de obiecte, care odinioara salasluiau in casele din toata zona Mediasului, ajungand un veritabil pui de Muzeu al satului. Chiar daca in urma cu mai multi ani a avut un accident nefericit, care l-a lasat numai cu o mana, din zori si pana-n seara Alexandru Rusu curata, repara si readuce la viata “bijuteriile” stravechi, carora le da din nou viata. Vesnicia s-a nascut la sat, spunea Lucian Blaga surprinzand in cuvinte simple profunzimea si frumusetea sufletului taranului roman si a traditiilor populare. Pentru medieseanul Alexandru Rusu, de 56 de ani, vesnicia s-o fi nascut ea la sat, dar se tine cu fala mare si multa dragoste, la oras.    Bunicii, lumea satului si colectiaNici un foc launtric nu vine de la sine, iar cel al medieseanului colectionar de obiecte traditionale vechi s-a aprins in copilarie, pe cand isi petrecea vacantele la bunicii dintr-un sat de pe Tarnava Mica. Ochii copilului au fost fascinati de toate uneltele din care mana bunicului mesterea cate si mai cate si care in mana bunicii deveneau adevarate minuni. Astfel, atunci cand viata l-a pus pe drumul sau, Alexandru n-a uitat lumea cea plina de poveste a satului, iar oalele si ulcele frumos desenate, rotile de car, rotile de tors, fiarele grele de calcat, mobila veche, lazile de zestre strasnic mestesuguite, sticlarie de tot felul, lampi cu petrol, toate cu o vechime de aproape un secol si-au gasit adapost in curtea sa. Ineditul colectionar marturiseste ca pasiunea sa vine din dragostea fata de lumea satului de odinioara. “Sunt mediesean get-beget, nascut si crescut la oras, dar nu pot sa nu-mi aduc aminte de vacantele din copilarie petrecute la bunici, intr-un sat de pe Tarnava Mica. De atunci eram fascinat de toate obiectele care se gaseau in casa si in curtea oricarui om gospodar. Dupa Revolutie am inceput sa colectionez acest tip de obiecte si de cate ori le vad ma infior si ma gandesc cu nostalgie la oamenii satelor de alta data. Incet, incet pierdem farmecul acelei lumi, iar toate obiectele pe care le am imi trezesc nostalgia dupa oamenii din alte vremuri”, a spus Alexandru Rusu.    Comorile din jurul caseiColectia a crescut tot mai mult, iar ograda lui Rusu s-a umplut de obiecte cu o vechime apreciabila. Dupa ce n-a mai avut unde sa arunce un ac in pivnita generoasa a casei, omul si-a umplut ograda de lucruri, ba chiar si o camera din casa. Ograda si casa lui Rusu au devenit un adevarat muzeu al traditiei populare, care starneste uimirea oricui ii calca pragul. “Nici nu stiu cand s-au adunat atatea. Am batut toate targurile si pietele din tara unde puteam gasi asemenea obiecte, iar acum o vreme am colindat chiar si satele din jur. Am ajuns sa ma cunoasca lumea pentru pasiunea mea, asa ca sunt multi cei care ma contacteaza sau imi bat la usa cu diferite obiecte. Unii isi deretica podul casei sau ajung in cine stie ce colturi, gasesc asemenea obiecte vechi si nu se indura sa le arunce, le aduc la mine unde sunt bine puse la pastrare”, ne-a spus Rusu. Chiar daca de mai bine de 20 de ani si-a pierdut o mana intr-un accident si e pensionat de invaliditate, Rusu drege fara probleme obiectele pe care le strange si le da o noua viata.Are mare rabdare cand vine vorba de a readuce la viata obiectele vechi si chiar daca reparatiile pot sa dureze zile in sir, satisfactia pe care medieseanul o are atunci cand reconditioneaza un obiect face ca toata osteneala sa fie uitata. “E vorba de lucruri vechi, pe care unii le gasesc uitate cine stie pe unde. Niciodata nu vei gasi un asemenea obiect in stare perfecta, deoarece timpul lucreaza. Acestea trebuiesc curatate, iar daca lipseste ceva trebuie sa repari la loc. E vorba de mult timp, rabdare si daruire, dar daca-ti place ce faci nu se poate sa nu faci tot ce poti pentru a reda viata obiectelor dragi. Pentru mine infirmitatea n-a fost o tragedie si nu mi-a stirbit demnitatea, m-a trimis doar pe alt drum. Trebuie sa lupti, sa mergi inainte, aceste obiecte sunt modul meu de a merge inainte”, ne-a marturisit Rusu.     “Nu sunt bucuros cand aceste obiecte incap pe mana strainilor”Alexandru Rusu“E o tendinta. Oamenii incep sa caute obiecte vechi pentru a-si decora casele. Au aparut si magazine care vand asemenea lucruri. Daca se poate spune asa, in moda nimic nu e nou, totul se reinventeaza, asa ca trendul poate ca a readus in actualitate obiectele vechi. Oricum, sunt lucruri care se gasesc tot mai rar, iar daca se gasesc nu sunt in stare foarte buna si necesita reparatii pentru a-si gasi utilitatea pentru care au fost facute.”Medieseanul spune ca n-a privit niciodata comorile sale ca pe o afacere, iar multe dintre obiectele reconditionate de el au fost facute cadou. Chiar daca unii dintre cei care i-au trecut pragul casei, mai ales straini, i-au facut propuneri tentate, Rusu a preferat sa-si pastreze comorile. “Am facut schimburi cu alti colectionari, multe dintre lucruri le-am daruit prietenilor, sau unor cunoscuti care au dorit sa decoreze anumite incinte in stil traditional. Eu am dat lucruri la oameni pentru care acestea chiar au insemnat ceva si care le pastreaza cu sfintenie si care si-au decorat casele cu ele. N-am facut niciodata negustorie, ci totul e pura pasiune.Altii au facut adevarate afaceri din aceste obiecte, eu daca am vandut unele, am dat banii pe altele. Nu sunt bucuros cand aceste obiecte incap pe mana strainilor, pentru ca stiu ca nu mai raman in tara. Se pierd si cel mai trist e ca generatiile tinere nu vor mai avea ocazia sa le vada”, a spus Alexandru Rusu.    Decor pentru “Cocosul decapitat”Medieseanul povesteste mandru ca insusi regizorul Radu Gabrea i-a trecut pragul casei, in 2006, pe vremea cand a filmat la Medias secvente pentru filmul “Cocosul decapitat”. “Printr-o cunostinta a ajuns la mine acasa. Avea nevoie de obiecte vechi, pentru a filma o scena de interior. Le-am dat o lampa veche, un felinar, un covor vechi, cateva tablouri si un servici de masa. Domnul Gabrea m-a invitat atunci la premiera filmului, la Sibiu”, spune Alexandru Rusu.

Matematica cu Thales si Arhimede

Matematica este mult mai mult decat un sir de cifre. Modelul de gandire matematic este un exemplu cat se poate de plauzibil pentru orice alta disciplina. Matematica insa poate fi privita si dincolo de rigurozitatea cifrelor, dincolo de calcule, teoreme, ecuatii si probabilitati. Asta au reusit sa faca elevii Colegiului Tehnic Mediensis, o ora de matematica intitulata sugestiv „Matematicieni celebri si operele lor”.     Lectie interactivaElevii de la Scoala Generala Numarul 7 au avut miercuri ocazia sa se initieze in tainele matematicii. Ora, desfasurata la Centrul de Documentare si Informare Gaze Naturale, a fost departe de una obisnuita. Nu mica le-a fost mirarea acestora cand in fata lor au aparut chiar Thales si Arhimede, in rolul carora au intrat doi elevi ai Colegiului Tehnic Mediensis. „Am vrut sa ii pregatim pentru ceea ce urmeaza sa studieze in liceu, sa le prezentam niste lucruri. Personal imi place foarte mult de Thales pentru teoriile sale, si aplicatiile lor practice” a explicat Andrei Ganta, elev al Colegiului Tehnic Mediensis.    Teorema lui ThalesPrimul matematician celebru le-a prezentat elevilor o teorema care ii poarta numele. Thales din Milet este cel care a demonstrat doua teoreme din geometria plana, teoreme care-i poarta astazi numele. „Thales a fost un mare matematician, si as vrea ca si el sa ma descurc si eu in viata cu matematica. Spre exemplu, Thales a folosit o aplicatie a uneia intre teoremele sale pentru a calcula inaltimea piramidei lui Keops” le-a spus elevilor Mihai Penes, in rolul lui Thales.    Constanta lui ArhimedeAl doilea matematician celebru prezent in mijlocul elevilor a fost Arhimede. De numele sau se leaga calcularea cu exactitate pentru prima data a numarului PI. „A saisprezecea litera din alfabetul grecesc a reusit sa tina aprinsa flacara dezbaterilor timp de mii de ani. Oameni de stiinta din intreaga lume si am putea spune chiar din toate timpurile, au incercat sa descifreze enigma din jurul aparent banalei constante matematice Pi. Numarul irational Pi, egal, in varianta scurta, cu 3,14, reprezinta, raportul dintre circumferinta unui cerc si diametrul sau. Pi se mai numeste  constanta lui Arhimede, savantul grec fiind primul care a calculat cu acuratete valoarea de 3,14 a lui Pi, pe care o folosim astazi in mod frecvent” le-a explicat Dorin Galea, in rolul lui Arhimede.    Matematica altfelActiunea „Matematicieni celebri si descoperirile lor”, a fost gandita si coordonata de profesorul Mirela Maior. Scopul ei declarat a fost perceperea matematicii ca stiinta exacta intr-un alt mod decat au ocazia elevii sa invete la scoala. „Ideea a fost sa incercam sa predam stiintele exacte, matematica, intr-un mediu mai atractiv, mai putin conventional.Totodata am incercat sa trasmitem ceva din valentele si complexitatile unor personalitati remarcabile din domeniul stiintei. Nu a fost o lectie standard, este ceva care a incercat sa adanceasca spiritul de cooperare, abilitatile de lucru in echipa ale elevilor si bineinteles dezvoltarea personalitatii lor” a explicat profesorul Mirela Maior.     Om de stiinta grecSavantul Arhimede s-a nascut in jurul anului 287 i.Hr. in Siracusa, atunci colonie greceasca. A fost unul dintre cei mai de seama invatati ai lumii antice. Realizarile sale se inscriu in numeroase domenii stiintifice: matematica, fizica, astronomie, inginerie si filozofie. Carl Friedrich Gauss considera ca Arhimede si Isaac Newton au fost cei mai mari oameni de stiinta din intreaga istorie a civilizatiei umane. Printre alte cercetari acesta determinat centrul de greutate al corpurilor, a stabilit legile parghiilor si a inventat scripetele compus.    Parintele stiintelorThales din Milet (a fost un filozof grec presocratic, care a contribuit la dezvoltarea matematicii, astronomiei, filozofiei. Este considerat parintele stiintelor. In domeniu matematicii, Thales a adus geometria in Grecia, familiarizandu-se cu ea in timpul calatoriilor sale in Egipt si dezvoltand-o ulterior. Teoremele geometrice elaborate de el au constituit temelia matematicii grecesti. Thales a demonstrat ca un cerc este impartit in doua parti egale de diametru, ca unghiurile bazei unui triunghi isoscel sunt egale, unghiurile opuse la varf sunt egale, ca un triunghi este determinat daca sunt date o latura si unghiurile adiacente ei, si ca unghiul inscris intr-un semicerc este unghi drept. Pe mormantul sau este o inscriptie care spune: „Aici, intr-un mormant stramt zace marele Thales; totusi renumita sa intelepciune a ajuns la ceruri”.

Gustul pentru vulg sau identitatea de turma

 Zilele trecute, cineva îmi istorisea o poveste aparent amuzanta, cu iz de pateric. Cu câtiva ani în urma, în partile Moldovei, avea sa ajunga, într-o scurta vizita misionara, Patriarhul Ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu I. Vânzoleala, pregatiri, lucruri firesti pentru un astfel de eveniment. Toti parintii manastirilor moldave, în duh de evlavie si sfioasa curiozitate, s-au pornit catre locul unde urma sa soseasca înaltul invitat. Numai un parinte batrân din Manastirea Sihastria, cu peste jumatate de secol de vietuire monahala, cu o viata frumos îmbunatatita, nu se dadea dus. La un moment dat, unul dintre calugari îl întreaba: „Parinte, dar cuviosia-ta nu te duci sa îl vezi pe Sanctitatea Sa? Vezi bine ca noi toti, ceilalti, suntem gata de plecare...” La care parintele, cu întelepciunea hâtra a monahului bucuros în toate ale sale, îi raspunde: „Parinte, ce sa îti spun?... Daca Sanctitatea Sa vrea sa ma vada, doar stie unde ma gaseste. Nu are decât sa urce putin muntele...”     Dincolo de umorul de situatie si butada de limbaj, istorisirea aceasta ascunde subtirimi de sfatoasa raportare la mundan, din perspectiva vesniciei. Avem nevoie de astfel de lectii, mai ales în ziua de astazi. Omul modern a iesit demult din domeniul creatiei divine, intrând, fara cenzura si fara limite, în habitatul manipularii. Al malaxorului curiozitatii nejustificate, al gândurilor tulburi, al confuziilor de sens si nuanta. Între altele, noi, românii, avem un gust special pentru bârfa, pentru supradimensionarea situatiilor, redimensionarea valorilor, reorientarea directiilor. Mai mereu suntem tentati sa „primenim” cu câte ceva, dintr-al nostru, ceea ce, de veacuri, s-a statornicit prin predanie.      E destul de subreda si delicata granita dintre curiozitate si asezare în scop duhovnicesc. Parintele nostru, de mai sus, poate întelesese mai bine ca orisicine ca, pentru ca o asemenea manifestare sa nu-si piarda din încarcatura sa reala, mai e nevoie si de câte cineva care sa se roage, uitat de toti, în chilie de pustnicie. Ca mai importanta decât vederea dinspre multime spre amvon, e înainte-vederea cu Dumnezeu, Care uneste mai ales inimile, dincolo de fete. Avem nenumarate pilde de eschivare prin limbaj hâtru, la Sfintii Parinti, de la lucruri care scapa multora dintre co-locuitorii preocuparilor noastre de zi cu zi.     M-am gândit la acest aspect în conjuncturi dintre cele mai trâmbitat duhovnicesti, când, de dragul vederii unor oameni realmente valorizati spiritual, manifestarea religioasa s-a transformat într-un bâlci popular si mediatic, cu ifose de eveniment marcant inclusiv pentru destinele unor directii de conduita „vizionara”. De cele mai multe ori, tocmai cu concursul celor care gestioneaza astfel de manifestari. Si aceasta nu e nicidecum o boala specifica Ortodoxiei. Ne sunt deja arhicunoscute „experimentele stadion”, evanghelizarile stradale practicate programatic de amatorii într-ale propovaduirii de coloratura neoprotestanta, mai ales. Sau pozitionarile misionare debordând de minutioasa rigurozitate oficializata a apusenilor. Ceea ce devine riscant însa e când aceste metode de lucru sufera translatii si navete între spatiile de simtire religioasa. Când, de dragul alinierii la anumite standarde, unele mai trasnite decât altele, începi sa preiei, sa adopti anumite automatisme de manifestare, anumite practici de misionarizare.     De aceea poate ca în mersul pe jos, dinamic, al Ortodoxiei, ne e mult mai necesara identitatea în miscare fireasca, verificata, probata a felului nostru propriu de a fi români si ortodocsi. Adica umani, conlucrând cu vesnicia. Românul a stiut întotdeauna sa-si puna piatra de capatâi a odihnei sale duhovnicesti rugaciunea si sfatoasa aplecare spre trecut, spre stramosii sai. Spre cei care – vorba unui îndragit marturisitor contemporan – „ne resusciteaza mai mult decât viii nostri”.      Si niciodata nu avem a ne teme ca, rupti de vulg, de marea masa, vom fi singuri. Hristos nu îngaduie niciodata, nimanui, spatiul gol. Cu o singura conditie: sa vrei sa umpli, cu El, acel spatiu.

Vindecarea orbului din Ierihon si desorbirea noastra

    „… ei n-au inteles nimic...“Nu altfel este cazul cu orbul acesta din Ierihon, despre care ne vorbeste Apostolul de profesie medic, Sf. Luca ( cap.18.35-43). Mantuitorul face minunea aceasta dupa ce, Evanghelia consemneaza, le vorbise Apostolilor vestindu-le, pentru a treia oara, Patimile si Invierea ( v.33). Sfantul Luca trasese el insusi amara concluzie: „si ei n-au inteles nimic din acestea, caci cuvantul acesta era ascuns pentru ei si nu intelegeau cele spuse” ( v.34).    Un orb la margine de drumPe acest fond de neintelegere a celor vestite vinde vindecarea – lectie a Ierihonului. Un orb sezand la margine de drum, dincolo de orice orizont al atentiei cuiva, poate chiar iritand multimea care da buzna peste Hristos, aude, intreaba si striga dupa miluire. Peste gesturile de deranj ale multimii prea preocupate sa vada, glasul nevazatorului. Printre pasii grabiti la a fi remarcati si a atinge pe Hristos, ingenuncherea orbului, parelnica lui nemiscare. Si Hristos. Cu boieria reactiei Lui.      Vorbesc unul cu Altul. Orbul striga Domnului dupa ajutor, Hristos se apleaca, trece de multime si cerceteaza de unde vine glasul. Dialogheza si vindeca prin cuvant. Si orbul vede.     NadejdeaSchema este simpla, dumnezeiesc de simpla. Cand le vorbea Apostolilor celor alesi acestia nu intelegeau, cuvantul fiindu-le ascuns. Cestuilalt, aruncatului la marginea drumurilor, cuvantul ii vine din vestirea celorlalti- „ si ei i-au spus ca trece Iisus Nazarineanul” ( v.37) Si deznadajduitul capata nadejde si glas, orbul capata puterea de a fi vazut. Mai mult, vede in Hristos pe Cel Care este „Fiul lui David”. In glasul lui mai multa revelatie decat in glasul celor care vazusera atatea si atatea minuni. La cererea expresa a celorlalti de a tacea, el striga mai departe, cerand mila. Si Milostivul se apropie. Si examinandu-i credinta o vede vrednica de a o transforma in lumina.     Rugaciune cu credintaEste lectia rugaciunii celei cu credinta. La margine, deoparte de tumultul vazatorilor, refuzand sa ne bagam in fata. In colbul durerilor, la marginea de suferinta a vietii, atenti sa nu treaca pe langa noi, nadajduind ca nu trece pe langa noi. Cu glas de durere, obligandu-l sa nu treaca pe langa noi. Si Dumnezeu stie cat se bucura Dumnezeu ca-l obligam sa intre in dialog. Vine, asculta, graieste, diagnosticheaza credinta, vindeca si pleaca. Lasand loc admirarii in locul mirarii. Caci la Dumnezeu vindecarea se naste din bucuria de a ne creste credinta, exercitiu ales de admiratie.     Este atata simplitate si camaraderie in getul ce leaga neverea Apostolilor de trezirea in lumina a orbului din Ierihon. Cheia textului Evanghelic? Oare catre Cine va fi privit orbul odata vindecat? Catre Rai, caci Raiul este un CINE nu un CE!!

Cuvant despre slujba Vecerniei

    Sapte timpuriSf. Parinti si scriitori crestini din primele veacuri au încercat sa împlineasca cuvântul lui Hristos, care i-a învatat  pe ucenicii Sai, chemându-i la rugaciune permanenta: „Rugati-va neîncetat“. De aceea în manastiri s-a încercat ca tot timpul zilei sa fie cuprins în slujba sa pastreze omul legatura cu Dumnezeu sa i se puna la îndemâna mijloace prin care ori de câte ori vrea el poate sa aduca slujba lui Dumnezeu. Asa s-au nascut rânduieli în sapte timpuri din zi, momente care monahii dedicati muncii si rugaciunii iau legatura cu Dumnezeu. Aceste Sapte Laude ale Bisericii sunt: vecernia, pavecernita, miezonoptica, utrenia cu ceasurile i, iii, ix.     MiezonopticaLa miezul noptii, când ispita cea mai mare vine asupra omului, dar si când cerurile sunt deschise, pentru ca lumea este adormita, rugaciunea este mai puternica. De acerea monahii se trezesc si fac rugaciuni de noapte. În centrul Miezonopticii exista o cântare, un imn: „Iata Mirele vine în miezul noptii si fericita e sluga pe care o va gasi priveghind. Vezi dar suflete al meu cu somnul sa nu te îngreunezi etc”.... La ce se face apel aici? La venirea a doua a Domnului de la sfârsitul lumii, când va veni noaptea ca furul, când noi nu stim; de aceea trebuie sa fim pregatiti.    SemnificatiiToate aceste slujbe nu sunt doar un moment în care noi trebuie sa ne rugam lui Dumnezeu; ele au un rol deosebit pentru viata noastra, fiecare dintre ele având un înteles, o semnificatie aparte.      În primul rând, crestinii, dupa o zi de munca istovitoare, simt nevoia sa aduca lui Dumnezeu laude, preamarire, multumire, pentru ca de dimineata pâna seara suntem în mâna lui Dumnezeu. Iar daca am încheiat ziua cu greutatile ei, cu încercarile ei, dar si cu reusitele ei, cui îi datoram aceasta multumire? Noua? Suntem noi atât de puternici, atât de vrednici încât sa zicem: Doamne, eu am facut!?     AcasaMultumirea aceasta pe care o aducem lui Dumnezeu nu trebuie lasata doar la voia mea, la neputinta mea. Sa ne gândim cum facem noi seara o rugaciune particulara, cât suntem noi de vrednici de rugaciune. Poate suntem râvnitori si ne-am început rugaciunea, cu rugaciunile pe care le stim, cu rugaciunile începatoare: Împarate ceresc, Prea Sfânta Treime, Tatal nostru... Mai citim ceva dintr-o carte, dar gândul între timp mi-a fugit într-o alta parte; sunt râvnitor, dar neputincios si atunci slujba pe care o facem în biserica are puterea ei, pentru ca nu e o ruga a mea.     Rugaciunea BisericiiBiserica ma învata altfel sa ma rog. Adica, mai întâi ma învata sa-L preamaresc pe Dumnezeu, pentru ca El e principiul existentei, de la El vine totul. Slujba noastra o începem cu „Binecuvântat este Dumnezeul nostru“. Deci seara, dupa ce am terminat lucrul, Îl preamarim pe Dumnezeu si spunem: „Binecuvântat este Dumnezeul nostru!“ si atunci începem un psalm, Psalmul 103. Atunci înseamna ca rugaciunea pe care o fac nu-i a mea, e a Bisericii, adica este a lui Hristos, si rugaciunea pe care o fac (revin la rugaciunea particulara) e bine sa înceapa cu aceasta formula si apoi, dupa ce am rostit rugaciunea de început, putem sa le spunem si pe ale noastre, pentru ca este firesc sa-I spui lui Dumnezeu pasul tau, sa plângi spunându-I: „Iarta-ma, Doamne, ca am fost pacatos, dar am nadejde la Tine, stiu ca dragostea Ta e mare si ma ajuta“. La urma, închei neaparat cu o rugaciune catre Maica Domnului. Ea este Mama noastra. Ea este cea mai apropiata de Hristos si mijloceste pentru noi si Îi spune: „Fiule, Tu îi cunosti foarte bine, dar dragostea lor fata de mine ma fac sa intervin, sa Te rog sa-i pazesti, sa-i ocrotesti, sa le dai ajutor în ziua ce urmeaza”.     Cuvântul lui DumnezeuDar daca ar fi doar atât, daca Vecernia ar fi doar o multumire adusa lui Dumnezeu, ar fi putin. De fapt, am spus ca rugaciunea de seara nu-i a noastra, e rugaciunea lui Hristos, cuvintele pe care le folosim noi nu sunt cuvinte create de cineva anume, sunt cuvinte luate din Scriptura, din Vechiul Testament, din Noul Testament, pe care Sf. Parinti, luându-le, au facut poezii, cântari si cântecele acestea au aceasta valoare cultica. Când eu citesc sau cânt o stihira de la „Doamne strigat-am“, sau de la stihoavna, sau imnul „Lumina lina“, toate aceste cuvinte nu fac altceva decât sa-mi trimita mie, sa vina spre urechea mea si spre minte, spre inima mea, cuvântul lui Dumnezeu. Deci noi în toate slujbele auzim cuvântul lui Dumnezeu, mai mult decât am citi din Scriptura.    Sa promovamDe Vecernie putem spune multe lucruri. Pe lânga dragostea pe care o aveti fata de slujba, fata de Biserica, de Dumnezeu, venind a va îndeplini datoriile crestine, cât si aceasta „curiozitate“ de a sti ce se face la slujba, aceste rânduieli ne ajuta, ca la scoala, sa promovam ceva, pentru a trece în al doilea an. Sa dea Bunul Dumnezeu sa absolvim cât mai merituos aceasta scoala a Duhului Sfânt, revarsat noua prin Sfintele Taine si slujbele Bisericii. Amin!

Calendar Crestin Ortodox

Saptamâna 21 – 27 ianuarie21 Vi Cuv. Maxim Mart.; Sf. Mc. Neofit, Evghenie, Candid, Valerian si Achila (Post)     22 Sâ Sf. Ap. Timotei; Sf. Cuv. Mc. Anastasie Persul     23 Du Sf. Sfintit Mc. Clement al Ancirei; Sf. Mc. Agatanghel. Duminica a XXXI-a dupa Rusalii (Vindecarea orbului din Ierihon); Ap. I Timotei I, 15-17; Ev. Luca XVIII, 35-43; glas 2, voscr. 2     24 Lu Cuv. Xenia; Sf. Mc. Vavila, Timotei si Agapie     25 Ma †) Sf. Ier. Grigorie Teologul; Cuv. Publie; †) Sf. Bretanion, Ep. Tomisului     26 Mi Cuv. Xenofont, sotia sa Maria si fiii lor, Arcadie si Ioan (Post)     27 Jo † Aducerea moastelor Sf. Ioan Gura de Aur; Sf. Marciana, împarateasa

?Ne e rusine sa spunem unde stam!?

I. G., pensionar„A fost mai rau decât e acum. Oamenii care locuiesc în cele doua blocuri sunt de vina. Trebuie mutati de acolo, altfel nu se face treaba, sa-i evacueze, sa-i puna la punct. Ne e rusine sa spunem unde stam”.I. C., pensionar„Ar trebui sanctionati drastic, puse niste camere de luat vederi. E pacat de aerul curat, de atmosfera de aici”.E. A, pensionar„Eprea de tot ce se întâmpla aici. Se aude dimineata, fac în pungi treaba si arunca pe geam. Bubuie de zici ca e nu stiu ce. Sa-i duca, sa-i mute de aici, altfel nu scapam din mizeria asta”.A. B, muncitor„Vara miroase aici încât nu putem respira. Nu putem deschide geamurile, nu putem face nimic. Nu stiu cum s-ar putea rezolva situatia asta”.

Tusea si secretele medicinei traditionale chineze

De fiecare data când iarna este instalata confortabil, vrând-nevrând, dincolo de frumusetea imaculatei zapezi si a sporturilor de iarna, se profileaza în mintea noastra si aspectul trist al guturaiului, tusei si disconfortului teribil provocat de pleiada de afectiuni respiratorii.      Medicina traditionala chineza va recomanda sa preveniti tusea magaresca sau convulsiva consumând Apa de Usturoi: o capatâna de usturoi (de cca 60 gr) se striveste si tine în apa timp de 10 ore; apoi se strecoara si se adauga o lingura de zahar. Copiii sub 5 ani vor înghiti câte o lingurita si jumatate de zeama, de 3 ori pe zi, înainte de mese. Adultii vor lua, în acelasi ritm, câte 3 lingurite de Apa de Usturoi. Daca trebuie sa tratati o astfel de tuse, deja declansata, atunci dozele de mai sus vor fi administrate la fiecare 2 ore. Efectul cel mai vizibil este la copiii de pâna la 15 ani.     Este suficient sa simtiti simptomele, deja cunoscute, din experientele anterioare, ale unei faringo-laringite, ca sa reactionati rapid prin tehnica „celor doua lingurite fierbinti“: puneti doua lingurite de metal în apa clocotita. Dupa 2-3 minute luati una din lingurite si atingeti scurt si repetat cu dosul ei zona dintre degetul gros si cel aratator al mîinii stângi. Când lingurita se raceste, puneti-o la loc în apa si luati-o pe cealalta pentru a repeta tehnica si la mâna dreapta. Repetati tehnica de 3 ori la fiecare mâna.      În bronsitele acute, Supa de Lemn Dulce este solutia foarte simpla, în vreme ce bronsita cronica se poate trata consumând o data pe saptamâna (timp de 3 saptamâni) Pui umplut cu Grapefruit. Se curata de coaja un grapefruit si se introduce în puiul eviscerat; apoi, se pune la gatit pe abur. Se consuma si carnea de pui si sosul rezultat. Daca sunteti sclavii cafelei, puteti trata bronsita cronicizata cu o fiertura din 250 ml apa în care se pun 10 boabe de cafea prajite.      O boala, din nefericire, destul de des întâlnita este si bronsiectazia. Bolnavul are bronhiile foarte dilatate, dese pusee infectioase cu expectoratie purulenta, febra si hemoptizii (scuipa sânge). Medicina conventionala nu acorda sanse mari de vindecare unui astfel de bolnav. În medicina chineza, exista tratamentul cu frunze de mustar conservate în saramura. Se fierb 5 gr de frunze, împreuna cu 10 gr seminte prajite de ridichi, 5 gr coaja uscata de portocala si 5 gr de lemn dulce în 250 ml apa. Se bea acest decoct de 2-3 ori pe zi. Cu acest preparat tratati si laringita.      Când tusea devine persistenta si va aduce la congestionarea fetei si chiar voma, atunci va puteti usura situatia tot cu ajutorul usturoiului. O capatâna de usturoi pisat se amesteca bine cu o lingura de zahar si se pune într-un vas de ceramica (sau sticla termorezistenta) cu 250 ml apa. Vasul se pune în interiorul altuia, în care fierbe apa, si se acopera, lasând sa fiarba timp de 20 minute. Dupa fierbere, se strecoara bine si se împarte zeama obtinuta în trei parti egale. Se beau cele trei portii la intervale de cinci ore.

Peste pane cu sos de usturoi

Ingrediente: Un peste proaspat, 4-5 catei de usturoi, 200 ml iaurt, 3-4 linguri ulei, sare     Mod de preparare: Sosul: usturoiul pisat, un praf de sare si cele 3-4 liguri de ulei se amesteca bine pâna se obtine o maioneza, apoi se adauga iaurtul. Pestele se curata si se portioneaza. Se sareaza si se lasa cam o ora sa se patrunda sarea. Îl dam apoi prin faina si apoi prin ou si îl punem în uleiul încins, apoi se scoate pe un platou si se serveste cu sos de usturoi.

Coltul cu mondenitati

Monitorul de Medias: Care este cel mai important proiect pentru tineri si pe care l-ai sustine în cel mai scurt timp?     Razvan Ivan: Sunt mai multe proiecte pe care le am în minte, iar unul dintre ele este un ziar al tinerilor.Care a fost ultima ta carte citita ?     Am citit ultima data „Si vreme e ca sa ucizi” de John Grisham. E chiar cartea de debut a acestui autor si merita citita.Unde te vezi peste zece ani ?     E o întrebare buna. Îmi doresc sa devin un avocat de succes.

Unde mergem?

BaschetSâmbata, 22 ianuarie – Sala Sporturilor, ora 18: Gaz Metan Medias – BC Timisoara, în cadrul etapei a 17-a a Diviziei A masculinHandbalDuminica, 23 ianuarie, Sala Sporturilor, ora 11: CS Viitorul Medias 2009 – National Rm. Vâlcea, în cadrul etapei a 2-a, Turul II, a Diviziei A feminin, seria B. Film Cronicile din Narnia: Calatorie pe mare cu Zori de Zi (Anglia, 2010, aventuri de familie)     Cu: Ben Barnes (Regele Caspian), Skandar Keynes (Edmund Pevensie), Georgie Henley (Lucy Pevensie)     Cinema Mediensis, în perioada 21 – 27 ianuarie, orele 16,00, 18,30 si 21.     Tariful de intrare la toate spectacolele este de 7 lei. În fiecare miercuri se desfasoara actiunea Orange (cumperi un bilet si primesti înca unul). Pentru copii sub 14 ani intrarea este 5 lei/persoana. La toate spectacolele, grupurile organizate de minim 20 copii/elevi au reducere, iar intrarea este de 3 lei.    PicturaPictorul Ioan Sarlea expune din nou în Medias. Asociatia „Muntele Athos” si Asociatia „Filantropia Buna Vestire” organizeaza la sediul din strada Virgil Magearu o expozitie a pictorului mediesean cu lucrarile care au fost expuse în anul 2010 la Nürnberg. Picturile sunt însotite de versurile lui George L. Nimigeanu, din ultimul volum „Treptele Marturisirii”.     Colectie Sava HentiaMuzeul Municipal Medias va invita în continuare sa vizionati o frumoasa, interesanta si valoroasa expozitie de lucrari de arta. Evenimentul este organizat în colaborare cu Muzeul Municipal „Ioan Raica” din cadrul Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebes, jud. Alba si cuprinde lucrari din colectia  „Sava Hentia“. Expozitia este deschisa pâna în februarie 2011.

Copilul saptamanii

Sunt Patricia... varsta nu conteaza, pentru ca oricum sunt „matura”, deoarece stiu ca vreau sa devin profesoara. De ce? Pentru ca imi place sa preiau comanda si cand vin prietenele mele ii golesc la mami dulapul – dupa ce am golit dulapul meu – si impreuna cu prietenele imbracam si dezbracam papusile. Daca sunt singura, imi place sa lucrez cu foarfeca si hartia. Nu imi place sa stau la colt si, din pacate, in ultimul timp cam zilnic „pazesc” coltul, pentru ca zilnic sparg – fie o vaza, un pahar sau altceva. Cel tarziu cand nu mai este nimic in casa de spart o sa scap de colt. Copilul dumneavoastra e cel mai frumos! Trimiteti pe adresa redactia@monitoruldemedias.ro o fotografi e si un scurt text, in care sa mentionati cum il cheama, ce varsta are si de ce e atat de deosebit in viata dumneavoastra, pentru a deveni copilul saptamanii in Monitorul de Medias.

Eric, pleci sau ramai?

Brazilianul este decis sa nu mai revina la Medias, dar conducerea spune ca-l va sanctiona in caz contrarDirectorul general al clubului Gaz Metan Medias, Ioan Horoba, a anuntat ca gruparea sa a demarat actiunea disciplinara impotriva fotbalistului brazilian Eric de Oliveira, care nu s-a prezentat la reluarea pregatirilor. 'Eric trebuia sa se prezinte pe data de 9 ianuarie la Medias, dar nu a facut acest lucru. Avem unele informatii potrivit carora ar veni maine, dar sunt si zvonuri ca ar fi semnat cu alte echipe. El mai are contract cu Gaz Metan Medias pe inca patru ani si jumatate. Ba mai mult, mai are si o cerere catre Metropolitan (fostul club al jucatorului - nr.red) in care isi exprima dorinta de a juca la Gaz Metan Medias. Exista o clauza in contract, conform careia daca venea cineva cu 350.000 de euro el putea pleca, 65 la suta din suma urmand sa revina clubului nostru si 35 la suta celor de la Metropolitan. Nu a venit insa nimeni, iar noi am trimis scrisoarea de intentie si am virat banii care se cuveneau celor de la Metropolitan', a explicat Horoba, care considera ca jucatorul este influentat negativ de impresarii sai.    Fara scapareProlific9Goluri a marcat in acest campionat Eric pentru Gaz Metan  Oficialul clubului Gaz Metan s-a declarat convins de faptul ca atacantul brazilian va reveni la Medias, deoarece 'nu are alta solutie'. 'Am demarat deja actiunea disciplinara, pentru ca nu mai poate ramane nepedepsit niciun jucator care va calca pe bec, indiferent cum se numeste el. Iar Eric a facut-o si prin faptul ca nu a respectat propriul contract in relatia cu presa, prin desele interviuri si expunerile de mascarici, in urma carora unii au facut glume pe seama lui. L-a luat valul dupa ce a fost declarat jucatorul strain al anului in Romania. Eu cred ca daca nu se va intoarce repede la Gaz Metan Medias va da cu piciorul la tot ceea ce a realizat in Romania'.    Explicatia brazilianuluiMijlocasul lui Gaz Metan, Eric de Oliveira, si-a anuntat plecarea de la echipa medieseana, dupa ce s-a aflat ca a semnat cu ucrainienii de la Karpaty Lvov, chiar daca Gazul nu si-a dat acordul.      "Am facut ce e mai bine pentru familia mea. Acum voi deveni tata si trebuie sa ma gindesc la familia mea. Inainte ei nu s-au gindit la mine... imi pare rau pentru colegii de echipa si suporterii din Medias, in principal. Anul asta ma voi casatori si voi avea un copil. Il astept sa vina pe lume! Sunt fericit, Mediasul m-a ajutat foarte mult, dar acum e ora sa fac un pas mai mare. Cosmina (n.r. iubita lui Eric) e insarcinata in aproape 3 luni si in mai ne casatorim. Suntem foarte fericiti, sper ca cel mic sa fie in primul rand sanatos! Acum nu mai avem ce sa facem, am tot asteptat ofertele dar nimic!", a scris Eric pe profilul sau oficial de Facebook.    Disponibilizari de iarnaIoan Horoba a mai anuntat, in cursul unei conferinte de presa care a avut loc zilele trecute, ca portarul Cosmin Vatca si-a reziliat contractul cu Gaz Metan Medias si va semna probabil cu echipa lui Mircea Rednic, Hazar Lankaran din Azerbaidjan. De asemenea, alti doi jucatori s-au despartit de Gaz Metan pe cale amiabila in aceasta pauza de iarna, atacantul Cristian Silvasan si fundasul sarb Marco Marovic.    Sapte meciuriFormatia Gaz Metan Medias are programate sapte partide de verificare in turneul din Antalya, care se va desfasura in perioada 25 ianuarie - 12 februarie. Adversarii echipei antrenate de Cristian Pustai sunt urmatorii: FC Torpedo Kutaisi din Georgia (27 ianuarie, ora 17.30), Fakel Voronezh din Rusia (29 ianuarie, ora 18.00), FK Karabag din Azerbaidjan (30 ianuarie, ora15.30), NK Istra 1961 din Croatia (1 februarie 15.45), FC Zhetysu din Kazakhstan, (3 februarie16.00) Andijon din Uzbekistan (6 februarie 15.30) si Slovan Bratislava din Slovacia (10 februarie 15.00).    Bratu e multumitBratu este atacantul de care Pustai avea nevoie pentru acest returAtacanul Florin Bratu, care a semnat un contract pe doua sezoane si jumatate cu Gaz Metan Medias, a declarat ca a luat cea mai buna decizie atunci cand a ales sa semneze cu gruparea ardeleana. "Sunt foarte bucuros pentru realizarea acestui transfer. Am fost incantat inca de prima data de propunerea facuta, celelalte oportunitati nu s-au concretizat, iar domnul Horoba a avut rabdare cu mine, ii multumesc pe aceasta cale, iar in cele din urma am luat aceasta decizie, care zic ca este cea mai buna pentru mine. Sper sa-mi fac treaba foarte bine la Medias, am inteles ca este un grup foarte bun, de calitate si de asta am si ales sa vin aici cu inima deschisa, dar si pentru a demonstra ca inca mai am multe de spus in fotbalul romanesc. Va fi un retur de foc pentru noi, suntem intr-o pozitie favorabila acum, trebuie sa tragem cu dintii de ea si sa obtinem cat mai mult", a declarat Bratu, care va purta numarul 10 pe tricou.     Discutii de durataPresedintele clubului Gaz Metan, Ioan Horoba, a declarat ca discutiile cu Bratu au durat aproape o luna: "Am reusit sa realizam transferul fotbalistului Florin Bratu, pe care noi ni l-am dorit foarte mult. Am fost in discutii de aproape o luna de zile, el avand oferte si de la alte cluburi. I-am dat un ragaz de timp pentru a termina negocierile ?i cu ceilalal?i, iar spre bucuria mea, el s-a tinut de cuvant si a respectat tot ce am vorbit. A avut unele oferte concrete din strainatate, dar a preferat sa ramana acasa. Cel mai probabil, el se va muta cu familia la Medias si pentru 2 ani si jumatate el va fi mediesean. Ma bucur ca eu sunt cel care am reusit sa-l convinga sa vina la Medias, deoarece consider ca merita si acest oras un asemenea transfer".