Actualitate

Grecia îi aşteaptă pe turiştii români. Care sunt condițiile de intrare în ţară?

Ministerul Afacerilor Externe anunță că autorităţile elene au revizuit condiţiile de intrare în Grecia, în contextul pandemiei de COVID-19. Vor putea intra în țară românii vaccinați ori cei care demonstrează că au anticorpi. Intrarea, permisă turiștilor doar prin două puncte de trecere a frontierei.

 

 


Potrivit noilor măsuri adoptate de autorităţile elene, accesul pe cale rutieră şi aeriană pe teritoriul Republicii Elene va fi permis persoanelor care îndeplinesc cel puţin una dintre următoarele condiţii: prezintă rezultatul unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior intrării pe teritoriul elen; prezintă o dovadă care atestă efectuarea unui vaccin împotriva COVID-19, cu condiţia să fi trecut cel puţin 14 zile de la data efectuării rapelului (în cazul unui vaccin efectuat în două doze) sau a dozei unice (pentru vaccinul efectuat în doză unică); prezintă o dovadă emisă de un laborator autorizat din statul de provenienţă, prin care se confirmă faptul că persoana în cauză a fost diagnosticată pozitiv cu COVID-19, într-o perioadă cuprinsă între 2 şi 9 luni anterior datei sosirii în Republica Elenă.

 


Documentul care atestă efectuarea vaccinării trebuie să fie redactat în limba engleză, iar cel care atestă infectarea cu virusul SARS-CoV-2 poate fi redactat în limbile engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.

Modificări privind trecerea frontierei

De asemenea, au fost modificate regulile privind accesul pe teritoriul Greciei prin punctele rutiere de trecere a frontierei. Astfel, prin punctul de trecere a frontierei Nymfea-Makaza este permisă intrarea doar a transportatorilor profesionişti de mărfuri, nefiind permis accesul în alte scopuri. Prin punctele de trecere a frontierei Kulata-Promachonas şi Svilengrad-Ormenio este permisă intrarea tuturor categoriilor de persoane şi autovehicule. Programul de funcţionare al celor două puncte de trecere a frontierei este de 24h/24h.


Prin punctele de trecere a frontierei de la Kakavia (frontiera cu Republica Albania) şi Kipi (frontiera cu Republica Turcia) este permisă intrarea doar pentru cetăţenii greci, persoanele cu rezidenţa în Grecia, care călătoresc în Republica Elenă pentru motive esenţiale, în limita a 400 de persoane/zi. Programul de funcţionare al celor două puncte de frontieră este 07:00 - 23:00. Nu este impusă o limitare a numărului de autovehicule de marfă care traversează punctele de trecere Kakavia sau Kipi.

Românii pot fi testați aleatoriu la graniță

MAE mai informează că rămâne în vigoare măsura efectuării, de către autorităţile elene, în mod aleatoriu, a unor teste rapide pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 la punctele de trecere a frontierei, pentru toate categoriile de persoane, inclusiv transportatorilor profesionişti.


Noile măsuri sunt valabile până la data de 24 mai, ora 6.00.

CITEȘTE ȘI


Vești bune pentru turiștii români! Grecia redeschide cafenelele și terasele după 6 luni

Ultimele Stiri
abonare newsletter