Actualitate

162.000 € pentru două apartamente pe strada Stephenson. Primăria mută romii de la Pata Rât pe o stradă unde tot ei fac legea

De mai mulţi ani, locuitorii de pe George Stephenson, din cartierul Iris, se plâng de scandalurile făcute de cei peste 150 de romi care locuiesc pe strada lor. Acum, municipalitatea a decis să cumpere două apartamente pe care le va transforma în locuințe sociale.

Anul trecut, Primăria municipiului Cluj-Napoca a primit 12 oferte eligibile pentru achiziționarea de locuințe sociale de pe piața liberă.

La mijlocul lunii iunie 2019, consilierii locali au decis ca Primăria să cumpere apartamente de pe piaţa liberă, pe care să le transforme ulterior în locuinţe sociale. După subvenţionarea chiriei pentru persoanele nevoiaşe, municipalitatea a dat astfel undă verde achiziționării apartamentelor cu 1, 2 şi 3 camere, în cel mai scump oraș din România. Municipalitatea susţine că a luat această decizie după ce, anual, acordă în medie 15 locuinţe sociale în condiţiile în care numărul de cereri este de aproximativ 400 pe an.


În ședința de săptămâna viitoare, Primăria va aproba achiziționarea a două apartamente de pe strada Stephenson nr. 13 la prețul de 162.000 de euro.

„Se aprobă achiziția de pe piața liberă a imobilului situat pe strada Stephenson nr. 13 compus din pivniță, două camere, un hol, o bucătărie, o baie și o cămară de alimente cu suprafață utilă de 52,10 mp la prețul de 81.300 euro”, se arată în proiectul de hotărâre.


Pentru celălalt apartament de pe strada Stephenson nr. 13, în urma negocierilor, s-a stabilit un preț de 80.700 de euro.

Apartamentul nr. 2 este compus din 2 camere, un hol, o bucătărie, o baie, o terasă de acces, cu suprafață utilă de 54,90 mp.


În iunie 2019, Primăria Cluj-Napoca a aprobat declanșarea procedurii de achiziție de pe piața liberă a unor imobile cu destinație de locuințe sociale. Municipalitatea a primit 12 oferte în cadrul procedurii de licitație, dar a declarat 7 oferte ca îndeplinind condițiile impuse prin caietul de sarcini.

„Dintre cele 7 oferte admisibile au fost finalizate negocierile pentru două imobile, respectiv apartamentele 1 și 2 din strada Stephenson nr. 13 pentru care valoarea de negociere este mai mică decât valoarea de raport. Starea tehnică a apartamentelor este bună, fără probleme structurale și infiltrații în planșeu, finisaje în stare relativ bună, instalațiile electrice, de gaz, sanitare, încălzire centrală (cu centrală termică proprie) sunt funcționale, concluzia fiind că imobilele îndeplinesc cerințele tehnice și funcționale solicitate prin caietul de sarcini aferent achiziției”, transmite municipalitatea.


În 2019, Primăria a mai cumpărat un imobil situat pe strada Clăbucet nr.5.

Nu mai puțin de 2 milioane de euro este suma prinsă în buget pentru achiziționarea de locuințe sociale.


Ghetou sau stradă din oraşul de cinci stele

Locuitorii de pe Stephenson reclamă de ani de zile şi situaţia romilor care locuiesc pe acea stradă. Primăria este asaltată periodic cu reclamaţii în acest sens, dar situaţia a rămas neschimbată. Oamenii sunt deranjaţi de gălăgia şi mizeria pe care o fac romii de pe stradă. “Domnule primar, până când trebuie să suportăm fauna de ţigani de pe strada Stephenson nr .15. De ce aici nu se aplică legea? Până când vă bateţi joc de locuitorii care plătesc taxe şi impozite? De ce românii de pe această stradă trebuie să suporte dezastrul creat de ţiganii care locuiesc ilegal pe domeniul public, nu pe proprietatea lor. Sunt peste 100 şi cum dă colţul ierbii mai vin cel puţin 50. Nu vă puteţi da seama ce dezastru fac aceştia”, scrie un clujean pe o platformă pentru sesizări şi reclamaţii la adresa conducerii Primăriei.

Monitorul de Cluj a scris în repetate rânduri despre situaţia despre strada Stephenson unde romii sunt cei care fac legea. Atunci, clujenii spuneau că sunt terorizați de 150 de persoane de etnie romă care fac scandal, își pun rufele la uscat și taie lemne în plină stradă. În 2013, un clujean îi cerea primarului Emil Boc să facă ceva în această privință. Acesta semnala faptul că ziua este un peisaj de lumea a treia, cu haine întinse la uscat pe stradă, oameni care taie lemne pe stradă şi ca peisajul să fie mai interesant au scos şi o canapea, tot în stradă, pe care stau la băute. “Cocioabele răsar una după alta şi probabil cu autorizaţie de construire de la Primărie, iar noaptea umblă la furat. Mie mi-au furat tot fierul ce l-am avut prin curte”, scria clujeanul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter