Actualitate

Un contract pentru 26 km. din Autostrada Transilvania aşteaptă să fie semnat de 4 luni

Contractul pentru construcţia a 26 de kilometri din Autostrada Transilvania încă nu a fost semnat, la aproape patru luni de când a fost declarat un câştigător.

Constructorul român care a câştigat licitaţia acuză probleme birocratice şi spune că depune toate actele cerute până marţi, 8 octombrie, cel târziu. La rândul lor, reprezentanţii statului spun că aşteaptă ca asocierea câştigătoare să depună toate actele pentru semnarea contractului, inclusiv dovada că poate constitui garanţia de bună execuţie.

Asocierea Construcţii SA Sibiu & Hidroelektra Mehanizacija  D.D Croaţia a fost declarată câştigătoarea contractului pentru proiectarea şi execuţia lotului Suplacu de Barcău – Chiribiş, potrivit raportului licitaţiei publicat pe 12 iunie.


De atunci au trecut aproape patru luni şi contractul cu asocierea câştigătoare încă nu a fost semnat. Astfel, în rândul pasionaţilor de infrastructură au început să circule speculaţii privind problemele financiare pe care le-ar avea firma din Croaţia sau chiar firma din Sibiu. Mai exact, aceasta n-ar putea să depună garanţia de bună execuţie cerută pentru semnarea contractului, în valoare de circa 36 milioane de lei, adică 10% din totalul proiectului.

Reprezentanţii firmei din Sibiu au infirmat aceste speculaţii, afirmând că nici ei şi nici partenerii lor din Croaţia nu au probleme financiare care să îi împiedice să semneze contractul cu statul român, scrie economica.net.


În schimb, au pus întârzierea în semnarea contractului pe seama birocraţiei.

Reprezentantul Construcţii Sibiu a negat că societatea sa nu poate constitui garanția de bună execuție prevăzută în contract şi a explicat că, potrivit legislației în vigoare și modelului contractului de achiziție publică inclus în documentația de atribuire, garanția de bună execuție se constituie în termen de 5 zile lucrătoare de la data semnării contractului de achiziție publică/contractului subsecvent.


Acesta a dat asigurări că asocierea din care face parte societatea sa va constitui garanția de bună execuție în termen de 5 zile lucrătoare de la data semnării Acordului Contractual cu CNAIR.

El nu a putut estima şi data la care va fi semnat contractul, explicâd că autoritatea contractantă trebuie să îi cheme la semnat.


Reprezentanţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au spus că îi aşteaptă pe constructori să depună toate actele necesare.

„Aşteptăm să vină cu toate documentele pentru semnare şi să fie îndeplinite toate condiţiile astfel încât contractul să se deruleze cu succes”, a spus Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR.


Șerbănescu a mai spus că CNAIR are tot interesul să se semneze contractul. În cazul în care nu se va semna, va trebui să anuleze licitația și să reia toată procedura de la capăt, a atras atenția reprezentantul autorității de la drumuri.

Subsecțiunea 3C1 Suplacu de Barcău – Chiribiș are o lungime de 26,35 km și costă 75,7 milioane euro.

Pe traseul acestei subsecțiuni va fi amenajat un nod rutier și vor fi construite sau finalizate 19 poduri, pasaje si viaducte.

Potrivit prevederilor contractuale, perioada de proiectare este de 6 luni, iar cea de execuție a lucrărilor este de 18 luni.

Ultimele Stiri
abonare newsletter