Actualitate

Contract monstruos: 174 mil. € pentru ridicarea gunoaielor din Cluj. Tișe “amenință” din nou cu inagurarea parțială a Centrului de Deșeuri

Clujul se pregătește de o licitație fabuloasă pentru atribuirea pe 10 ani a serviciului de ridicare a gunoaielor din oraș.

Consiliul Județean Cluj a anunțat că a fost lansată licitația pentru colectarea şi transportul deșeurilor în județul Cluj, pentru următorii 10 ani. În acest sens, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Eco-Metropolitan Cluj a publicat în SICAP documentația aferentă licitației publice deschise destinate delegării, prin concesiune, a serviciilor de colectare şi transport al deșeurilor municipale, precum și operării și administrării stațiilor de transfer.

Cu această ocazie, Alin Tișe a ținut să precizeze că o primă celulă de depozitare din cadrul Centrului de Deșeuri va fi dată în folosință. În luna ianuarie, același Tișe spunea că prima celulă va fi gata în luna septembrie.


„Este un pas extrem de important pe care îl facem în direcția rezolvării pe termen lung a problemei deșeurilor în întreg județul, cu atât mai mult cu cât se apropie momentul dării în funcțiune a primei celule de depozitare”, a declarat Alin Tișe, președintele forului administrativ județean.

Ofertele vor trebui depuse de către operatorii interesați la sediul ADI Eco-Metropolitan Cluj până în 30 octombrie, acestea urmând a fi evaluate atât din punct de vedere financiar, criteriu cu o pondere de 65%, cât și tehnic – 35%. Durata contractelor este de 10 ani, la finalul licitației urmând a fi desemnați maxim trei operatori pentru întreg județul.


Ca și procedură, licitația se va realiza distinct, pe trei loturi diferite, respectiv:

Lotul 1: Zona 1 Cluj-Napoca (populație – 459.013 locuitori din care 323.108 în municipiul Cluj-Napoca), plus alte 30 de commune (135.905 locuitori în rural) și Zona 2 Huedin (populație – 35.171 locuitori) împreună cu alte 13 comune (25.564 locuitori în rural);


Lotul 2: Zona 3 Mihai Viteazu (populație – 126.077 locuitori), plus alte 12 comune (41.653 în mediul rural) și municipiile Turda și Câmpia-Turzii (84.424 locuitori);

Lotul 3: Zona Gherla, plus alte 19 de comune și municipiul Dej (populație – 106.620 locuitori din care 38.558 la Dej și 23.097 locuitori la Gherla și 44.965 în mediul rural – 19 comune)


Valoarea totală estimată a contractelor de delegare pentru cele trei loturi este de aproape un miliard de lei, mai exact 820,9 milioane lei fără TVA.

În 2017, în județul Cluj erau 21 de operatori de salubritate care urmează să își sisteze activitatea în domeniul colectării și transportului deșeurilor, în baza contractelor încheiate prin atribuire directă, la intrarea în activitate a viitorului operator de colectare.


Primăria Cluj-Napoca a comandat un studiu de oportunitate privind fundamentarea deciziei de delegare a gestiunii activității de colectare, transport și transfer a deșeurilor în cadrul proiectului Centrului de Deșeuri.

La începutul lui 2018, municipalitatea a achiziționat un studiu de oportunitate privind fundamentarea deciziei de delegare a gestiunii activității de colectare, transport și transfer a deșeurilor în județul Cluj. De toate aceste documentații s-a ocupat firma EPMC Consulting SRL Cluj-Napoca. Vorbim de aceeași firmă care în 2013, a primit de la Consiliul Judeţean Cluj 1,3 milioane lei pentru sprijin managerial în implementarea Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor. Proiectul e pe butuci, dar firma de consultanţă a facturat serviciile şi a încasat banii.

Autoritățile susțin că investițiile aferente Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor în județul Cluj urmează să fie finalizate în 2020, iar toate primăriile trebuie să demareze procedurile de licitație pentru delegarea serviciilor de colectarea și transportul deșeurilor.

La Cluj, costul serviciului de salubrizare se situează între 2,98 lei/persoană și 12,42 lei/persoană.

Valorile anuale estimate pentru redevență pe cele trei loturi sunt:

Lot I (zona I și II) – 976.589 lei/an
Lot II (zona III) – 258.615 lei/an
Lot III (zona IV) – 165.083 lei/an

COST RIDICARE GUNOI

8,23 lei/pers/lună – în mediul urban
5,07 lei/pers/lună – în mediul rural
Tarif pentru persoane juridice – 520,61 lei/tonă

Sursa: Studiul de oportunitate privind fundamentarea deciziei de delegare a gestiunii activității de colectare, transport și transfer a deșeurilor

Ultimele Stiri
abonare newsletter