Actualitate

Primăria investeşte 6,5 milioane de euro într-un parking pe care clujenii nu îl vor

Zeci de clujeni care locuiesc în Gheorgheni, în zonele Albac-Azuga, se împotrivesc proiectului Primăriei de construire a unui parking în zonă. Oamenii spun că locurile de parcare din zonă sunt suficiente, iar odată cu noul parking traficul se va dubla. În replică, municipalitatea dă undă verde proiectului.

În luna martie, s-a aprobat Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru construirea unui parking pe strada Albac cu un regim  de înălțime 2S (două subsoluri)+D(demisol)+P (parter)+E(etaj)+T (terasă). Primăria mai face un pas şi va aproba, în şedinţa de Consiliu Local din 1 august, indicatorii tehnico-economici pentru Parkingul Azuga.

Valoarea totală a investiţiei se ridică la 30,5 milioane lei. Finanţarea se fce din fonduri de la bugetul local, iar durata de realizare este de 24 luni.


Viitorul parking ar urma să aibă 362 de locuri şi va presupune dărămârea a 8 garaje din tablă.

“Din cauza raportului supraunitar existent autoturism/loc de parcare, a aspectului critic privind fluenţa circulaţiilor, a presiunii exercitate de numărul mare de autoturisme în zonă, a dezorganizării evidente privind staţionarea autovehiculelor din cauza numărului insuficient de locuri de parcare şi care deseori generează blocaje, ambuteiaje şi îngustarea exagerată a culoarului de trecere cu repercusiuni directe în circulaţia pietonală şi velo care a devenit extrem de dificilă şi conflictuală cu cea auto, a ocupării trotuarelor, cu staţionări în zone nepermise, a obligat Primăria să intervină şi să identifice soluţii privind eficientizarea şi organizarea locurilor de parcare în cadrul unei construcţii cu funcţiunea de parking şi să desfiinţeze garajele de tablă individuale (8) care ocupă nejustificat spaţii. În acest condiţii critice promovăm un parking cu regim de înălţime 2S+D+P+E+T şi o capacitate de 362 locuri (324 pentru autoturisme, 8 staţii de încărcare, 30 locuri mopede/motociclete), din care 12 sunt destinate persoanelor cu dizabilităţi şi 36 de locuri pentru biciclete. Parkingul se propune să se construiască pe platforma de parcare existentă (cu o capacitate de 73 de locuri), amplasată la intersecţia dintre strada Albac şi Aleea Azuga, în cartierul Gheorgheni”, transmite Primăria.


Zeci de clujeni au venit în urmă cu câteva luni la Primărie și i-au transmis primarului Emil Boc că ei nu au nevoie de parking în zonă.

Locuitorii nu-și doresc parking. Blocurile sunt vechi, apar fisuri în cazul în care se lucrează. Nu suntem de acord cu parking lângă blocurile de locuințe. Numărul autoturismelor se va tripla. Nu există studiu de impact asupra populației. Poliția Locală să facă control noaptea, să se identifice locurile de parcare ilegale, să nu se mai ocupe parcările cu abonament”, a spus un locatar.


“Nu se poate circula pe strada Albac, traficul în zonă este insuportabil. Toată parcarea să fie subterană. Să se achiziționeze teren pentru a se face un mega parking în spatele Aleii Văleni”, a spus un alt clujean.

 „Nu cred că se poate crea conform prin disconfort. Cu construcția acestuia parking, disconfort fizic, cu lucrările care se fac acolo e un stres fizic și psihic asupra celor care locuiesc în zonă. Apoi este vorba despre sănătate, noxele care sunt acolo. Acum avem 100 de mașini, în parking vor fi 300 de mașini. Apoi este aspectul de imagine. Apare ca un sarcofag de 75 metri lungime, 21 metri lățime. 15 metri are până la primul bloc. Este o problemă care ar crea disconfort în mod sigur cetățenilor. Cum e acum nu e bine, că și acum sunt probleme grave. Dar problema nu pleacă de la noi. Este o situație dificilă și foarte greu de acceptat pentru noi, cei care locuim acolo. Căutați să găsiți soluții mai ușoare, mai simple, care să nu ne afecteze. S-a făcut sediul Poliției și nu s-a gândit unde parchează oamenii”, a spus un locatar de pe Azuga, nr. 2


“Parkingul va rămâne gol”

“Pe perioada weekendului, sâmbătă și duminica, parkingul este trei sferturi ocupat, restul e gol. Atât timp cât nu e trafic, cetățeni veniți la Poliția Rutieră, ne ajung locurile de parcare. Pentru noi nu e nevoie de niciun parking suplimentar. Parkingul Băișoara veți vedea că 2/3 e plin. Impresia mea că dacă faceți parking pe Azuga veți păți exact la fel ca cel de pe Băișoara, va rămâne gol, pentru că toți cei care vin la înmatriculări parchează în jurul clădirii. Sunt convins că nu vor fi dispuși să plătească, să intre la barieră pentru o oră, două cât stau acolo”, a mai spus un alt clujean.

Viceprimarul Dan Tarcea le-a transmis nemulțumiților că în zonă toate aleile și spațiile verzi sunt ocupate de mașini.


“Vrem să construim un parking pentru mașinile care există astăzi în acel loc și care parchează în zona de garaje, și care astăzi sunt parcate pe toate aleile și în spațiile verzi. Cu acest proiect doreștem să creștem calitatea vieții oamenilor din zonă, să putem elibera spațiile verzi. Va crește spațiul verde. Legat de numărul de mașini care vor pleca dimineața, asta este realitatea zilelor de astăzi. S-a făcut o analiză a costurilor în Comisia de Urbanism și au rezultat niște costuri pentru încă un subsol. Inițial erau patru etaje. Am încercat să găsim un mix potrivit pentru a fi minim invaziv în zona dumneavoastră”, a transmis Tarcea.

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, susține că în acest moment, municipalitatea a demarat construcţia a nu mai puţin de 13 parkinguri în cartiere şi în zona centrală.

Ultimele Stiri
abonare newsletter