Actualitate

Clujul pe locul 2 în ţară în topul salariilor! Cât câştigă în medie un clujean pe lună

Clujul este pe locul 2 în ţară la nivelul salariului mediu net, singurul oraş care depăşeşte oraşul transilvănean fiind capitala Bucureşti.

Clujenii au un salariu mediu net lunar de 3.115 lei cu aproximativ 500 de lei mai puţin de Bucureşti, acolo unde în medie se câştigă 3.684 de lei pe lună, fiind oraşul cu cel mai mare salariu mediu lunar. Vrancea este singurul judeţ din întreaga ţară cu salariu mediu de sub 2.000 de lei, mai exact 1.999 de lei, conform unei analize realizată de Syndex în 2018.

Diferenţa de salariu între Cluj-Napoca şi Vrancea este una de peste 70%, fiind vorba despre decalaje geografice care împiedică dezvoltarea anumitor ramuri importante.


Regiunile cu salarii reduse (zona sudică, sud-est, nord-este şi sud-vest) au o rată de creştere mai mică decât judeţele unde salariile sunt deja mult peste medie. Interesant este că Bucureştiul are o rată de creştere mai mică faţă de judeţe Cluj, Timiş sau Braşov, iar dacă această diferenţă de creştere se menţine clujenii vor avea salarii medii mai mari faţă de bucureşteni.

Salarii de peste 2.600 de lei mai sunt în Iași (2.650 lei), Sibiu (2.676 lei), Brașov (2.680 lei), Timiș (2.945 lei), Ilfov (2.913 lei).


La polul opus, cu salarii între 2.000 și 2.200 de lei sunt 19 județe: Maramureș, Suceava, Botoșani, Neamț, Vaslui, Brăila, Buzău, Călărași, Vâlcea, Mehedinți, Caraș-Severin, Hunedoara, Bihor sau Sălaj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter