Actualitate

Modernizare de mântuială? Un drum judeţean din Cluj, unde Curtea de Conturi a găsit nereguli de 1,1 milioane lei, a luat-o la vale

După ce o porţiune din drumul judeţean DJ 107N Băişoara-Valea Ierii s-a surpat, iar o bandă de circulaţie a cedat, (n.red. Consiliul Judeţean plăteşte 90.000 de euro pentru lucrări de consolidare), a venit rândul unui alt drum judeţean să o ia la vale. Aici, în 2016, Curtea de Conturi a descoperit plăți nelegale în valoare de 1,1 milioane de lei făcute de Consiliul Judeţean unei firme de casă.

De trei ani, de când a revenit în funcția de președinte de Consiliu Județean, Alin Tișe se laudă zilnic cu câte un tronson de drum județean unde au fost finalizate lucrări de asfaltare. În realitate, drumurile sunt praf, tronsoane întregi o iau la vale, dar banii au fost plătiţi. Cine răspunde?

Acum, Consiliul Judeţean cumpără servicii de expertizare tehnică, studii geotehnice, studii topografice, liste de cantităţi şi evaluare estimativă pentru stoparea alunecării părţii carosabile, a acostamentului şi taluzului pe partea stângă a drumului judeţean DJ 172F.


Valoarea estimată a contractului este de 120.000 lei fără TVA, iar banii vor fi decontaţi din bugetul judeţului.

Expertiza tehnică va conţine, printre altele, descrierea drumului, prezentarea stării de degradare şi concluziile generale ale evaluării, care vor fi urmate de propuneri şi măsuri de intervenţie.


“Prezentarea stării de degradare a drumului supus expertizei va cuprinde o descriere detaliată a stării de degradare a drumului. Starea de degradare accentuată datorată scurgerii deficitară a apelor va fi analizat detaliat cu explicarea cauzelor. Prin intermediul raportului, expertul va prezenta măsurile şi soluţiile de principiu pentru a se interveni asupra drumului, după cum urmează: măsuri de intervenţie imediate, soluţii de stopare a fenomenului de instabilitate. Expertul are obligaţia de a întocmi un raport de expertiză având la bază studiul geotehnic şi alte aspecte, precum; prelevare carote drum şi analiza proiectului tehnic de modernizare şi reabilitare a drumului judeţean DJ 172F, dacă este necesar”, se menţionează în caietul de sarcini.

Într-un răspuns pentru Monitorul de Cluj în noiembrie 2018, forul județean a amânat recepția la trei drumuri județene, unde s-au contractat servicii pentru întocmirea unor expertize tehnice, DJ 103N (DN 1) – Şaula – limită cu judeţul Sălaj; DJ 172F Gherla – Mintiu Gherlii – Mica; DJ 172F Mica – Sânmarghita – limită cu judeţul Bistriţa.


Un audit financiar demarat de Curtea de Conturi la Consiliul Județean Cluj, în urmă cu trei ani, a scos la iveală pagube de 1,9 milioane de euro, printre acestea numărându-se şi plăți nelegale către SC SAMUS Construcții SA Dej  a unor lucrări neexecutate privind modernizarea și reabilitare drumului județean DJ 172 F – 1,1 milioane lei, drum care acum a luat-o la vale.

Reamintim şi faptul că forul judeţean va plăti din propriul buget suma de 423.361 lei fără TVA (90.000 de euro), pentru lucrări de intervenţie în vederea consolidării instabilităţii malului stâng al drumului judeţean 107 N, după ce o bandă de circulaţie a cedat.


În noiembrie 2018, într-un răspuns pentru Monitorul de Cluj, Consiliul Judeţean spunea că “în perioada următoare sunt prevăzute recepţiile la terminarea lucrărilor de modernizare şi reabilitare pe următoarele drumuri judeţene (...) DJ 107N Gura Râşca – Someşu Rece; DJ 107N Băişoara – Valea Ierii (...)”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter