Actualitate

Proiectul autobuzelor şcolare se extinde pentru elevii din Grigorescu şi Bună Ziua

Alte 10 autobuze vor intra în circulaţie în această lună şi vor fi folosite doar de elevii care învață la școlile din centrul orașului. În prezent, autobuzele preiau elevii care locuiesc în Mănăştur, Zorilor, Mărăşti şi Gheorgheni, dar această situaţie se va schimba.

“Continuăm prioritizarea transportului în comun. Transportul elevilor va începe în luna mai cu programul pilot numărul 2. Acum avem un program de transport al elevilor la şcoală special dedicat, care se derulează pentru liceele Avram Iancu şi Nicolae Bălcescu, iar din luna mai vom avea încă un proiect pilot. În 15 mai vin primele patru autobuze, urmează să fie înmatriculate şi imediat după vor fi puse în trafic. Următoarele două apar după încă 5 zile. Aşa cum am spus, în luna mai, proiectul pilot numărul 2 va fi viabil şi va fi funcţional. Acest proiect pilot vizează elevii din clasele 0-4 de la Liceul Gheorghe Şincai de pe strada Avram Iancu, Colegiul George Coşbuc, tot de pe strada Avram Iancu, Seminarul Teologic Ortodox, Liceul Teologic Reformat, Kogălniceanu 16, Liceul Bathory Istvan, Seminarul Bathory Istvan de pe Potaissa şi Liceul Teoretic Apáczai Csere János”, a declarat Emil Boc, miercuri, la un post de radio.

Potrivit lui Boc, luate la pachet, ambele proiecte vor acoperi în jur de 2.200 de elevi care vor avea ocazia să folosească transportul special şi nu maşinile personale aşa cum se întâmplă în momentul de faţă.


Costul unui autobuz este de aproximativ 230.000 de euro.

„Şi Primăria şi Compania de Transport Public au pus bani să cumpere aceste 10 autobuze noi cu dotări speciale pentru transportul elevilor pentru că sunt mai multe locuri pe scaun în aceste autobuze, să oferim condiţii de siguranţă, va fi un poliţist local în fiecare autobuz pentru ca părinţii să aibă încredere în acest sistem”, a mai spus edilul.


Emil Boc a mai spus că pe lângă traseele existente astăzi, se vor mai implemente încă două.

“Pe lângă traseele existente astăzi, vor mai fi două trasee noi pe care le propunem în analiză şi care să fie implementate. Vorbim de un traseu din Donath din Grigorescu vine pe Fântânele – Alexandru Vlahuţă – Piaţa 14 Iulie – Uzinei Electrice  - Coşbuc – Moţilor - Petru Maior – Republicii – Avram Iancu – Universităţii. Este un traseu nou pe care îl propunem şi care să asigure posibilitatea celor din Grigorescu de a avea acces la aceste şcoli din zona centrală. Alt traseu nou este cel care vine din Zorilor pe următorul circuit. Nodul de circulaţie cu Făget – Bună Ziua – va prelua tot ce este în Gheorgheni şi va veni în zona centrală. Varianta de traseu în care să venim din Zorilor de la capăt după care să venim pe Observatorului şi să urcăm pe Calea Turzii şi să mergem pe Bună Ziua ar fi un traseu lung. De aceea, am creat un traseu nou pentru cei din Bună Ziua. Noutăţile sunt legate de Grigorescu şi Bună Ziua”, a mai spus edilul Clujului.


Primarul speră ca prin această măsură între 300 şi 500 de maşini să nu mai vină în centrul oraşului la orele de vârf.

“Pentru liceele Bălcescu şi Avram Iancu vorbim de peste 200 de maşini care nu intrau dimineaţa în centrul Clujului. Ne aşteptăm ca minim 200-300 de maşini să fie scoase din circulaţie, 500 de maşini să spunem aşa, nu vor intra în orele de vârf în centru. Avem în vedere extinderea şi în alte cartiere. Nu ne vom opri aici. Am luat statistic zonele cele mai aglomerate. Am văzut de unde vin cei mai mulţi elevi şi în ordinea aceasta se face preluarea cu autobuzele şcolare”, a conchis Boc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter