Actualitate

Comori din aur şi argint, expuse la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei

Rochii de mătase cu fir din aur şi de argint, brâie, broşe, pandantive, cercei, brăţări, paftale şi arme sunt câteva dintre piesele care vor fi expuse în cursul acestui an la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT).

Expoziţie "Lux şi opulenţă în lumea nobiliară transilvăneană" va prezenta o gamă variată de piese de podoabă şi de vestimentaţie, precum şi accesorii personale de mici dimensiuni, decorative, menite să reflecte ţinutele de gală ale lumii nobiliare din Transilvania premodernă.
„Printre cele mai spectaculoase obiecte se vor număra: rochii de mătase cu broderii fine, realizate cu fir de aur şi de argint, brâie, broşe, pandantive, cercei, brăţări, paftale din aur sau argint, arme şi alte obiecte militare de paradă. Expoziţia va fi deschisă în perioada mai-august, inclusiv în timpul evenimentului Noaptea Muzeelor 2019”, se arată într-un comunicat.

O altă expoziţie aflată în pregătirea echipelor de istorici de la MNIT este "Călătoria comorilor. Păşeşte pe drumul aurului!".
„Expoziţia-senzaţie a acestui an va putea fi vizitată între lunile octombrie - decembrie. Sub numele 'Călătoria comorilor. Păşeşte pe drumul aurului!', evenimentul va aduce publicului ocazia de a cunoaşte povestea descoperirii tezaurului de epoca migraţiilor, de la Şimleul Silvaniei. Fabuloasa comoară va fi expusă pentru prima dată în România. Ea a fost descoperită în două etape, la aproape 100 de ani distanţă una de cealaltă, în contexte demne de poveste!", se menţionează în comunicat.


De asemenea, între 8-11 mai 2019, vor fi organizate concerte de orgă din patrimoniul MNIT (orgă de procesiune, Sighişoara, Johann Baumgarten, 1752) şi piese baroce, cu prilejul Festivalului de Muzică barocă "La Stravaganza", ediţia a VI-a.

O altă expoziţie, "Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX", va putea fi vizitată în lunile mai-august 2019.


Anul 2019 va fi încheiat cu o expoziţie care va comemora 30 de ani de la revoluţia română din 1989, desfăşurată în perioada noiembrie - decembrie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter