Actualitate

Mesajul ÎPS Andrei pentru elevi şi studenţi la începutul şcolii. „Disciplina necesită sacrificiu. Nu poţi pierde ore în şir butonând telefonul”

Luni, 10 septembrie, se redeschid porțile școlilor, ocazie pentru Mitropolitului Clujului, ÎPS Andrei Andreicuţ, să lanseze un mesaj elevilor, studenţilor, dar şi părinţilor.

“Nu-i ușor a face educație în lumea noastră când ne fac concurență prin media, care nu-i totdeauna constructivă, mulțime de site-uri îndoielnice din punct de vedere moral. În general noi toți suntem creștini, dar adesea secularizați. Suntem dezorientați cu privire la mijloacele pe care trebuie să le folosim spre a curma răul. Totuși dumneavoastră părinții copiilor, dascălii din școli și noi preoții, împreună putem face câte ceva. Întâi de toate să-i redăm lui Dumnezeu locul ce i se cuvine în viața noastră și a copiilor noștri. Să pornim o cruciadă a bunului simț și a unei culturi morale împotriva răutăților care ating sufletele tinerilor. În calitate de arhipăstor sufletesc, îmi îngădui să vă dau și două sfaturi utile. Întâi de toate să nu neglijăm rugăciunea și prezența la biserică. Este foarte important ca elevul sau studentul să aibă preocupări spirituale. Are mare dificultate copilul de a deprinde rugăciunea de dimineața și de seara și de a participa duminica la Liturghie, dacă părinții lui nu fac acest lucru. S-au mai văzut și cazuri de excepție când copiii îi duc pe părinții lor la biserică. Al doilea sfat util, pe care-l dau de data aceasta elevilor și studenților, este acela de a avea o disciplină personală a muncii la care să țină cu dinții. E nevoie mai întâi de o disciplină interioară, în afară de cea exterioară a școlii, în care trebuie să vă încadrați. Fără îndoială că disciplina presupune o oarecare restrângere a libertăților facile, presupune un sacrificiu. Adică, nu-ți poți permite să vezi în fiecare zi un film, să hoinărești fără program, să-ți pierzi ore în șir pe calculator sau butonând pe telefon”, se arată în mesaj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter