Actualitate

Consiliul Judeţean solicită revizuirea acordului de mediu pentru rezolvarea problemei poluării de la Pata Pât

După mai multe luni în care nu au întocmit documentele necesare pentru rezolvarea problemelor de poluare de la vechea rampă de gunoi de la Pata Pât, Consiliul Judeţean solicită revizuirea acordului de mediu. Staţia de epurare nu a funcţionat nici măcar un minut, iar poluarea cu levigat se extinde.

“Consiliul Judeţean Cluj anunţă publicul interesat asupra luării deciziei de revizuire acord de mediu pentru proiectul de modificare a proiectului: "Sistem  de  Management Integrat  al  Deşeurilor  în  judeţul  Cluj" (Optimizarea lucrărilor de închidere  a depozitelor  neconforme  de deşeuri  municipale  Gherla, Huedin şi Turda).

Decizia autorităţii de mediu, precum şi informaţiile relevante pentru luarea deciziei pot fi consultate la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Cluj”, se arată într-un comunicat de presă al CJ Cluj.  


Pe 2 martie, Consiliul Judeţean a postat pe site-ul instituţiei un anunţ privind solicitarea acordului de mediu pentru staţia de epurare.

“Consiliul Judeţean Cluj a solicitat emiterea acordului de mediu pentru proiectul «Lucrări în regim de urgenţă la depozitul neconform de deşeuri Pata Rât – staţie de osmoză inversă» (staţie de epurare levigat pentru eliminarea poluării stabilită în urma declarării situaţiei de urgenţă conform hotărârii Comitetului Judeţean pentu Situaţii de Urgenţă Cluj din 8 spetembrie 2017) pe teren situat în judeţul Cluj, municipiul Cluj-Napoca şi comuna Apahida”, se arăta în documentul care poartă semnătura preşedintelui Alin Tişe.


Minciunile lui Tişe

Reamintim faptul că, potrivit promisiunilor lui Tişe, stația urma să fie operațională încă din decembrie anul trecut, apoi termenul s-a mutat în luna februarie. Cu stupoare aflăm că abia vineri, 2 martie, s-a supus consultației publice documentația pentru obținerea autorizației de mediu.

Potrivit Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Cluj, încă din luna septembrie 2017 i s-a cerut Consiliului Judeţean să ia “în regim de maximă urgenţă” mai multe măsuri “în vederea stopării fenomenului de poluare masivă a pârâului Zăpodie”. Printre aceste măsuri se numără eliminarea levigatului şi efectuarea unei breşe în masa deşeului în vederea drenării cantităţii de levigat acumulat în amonte de alunecare.


Avertismente ale activiştilor şi amenzi

Activiştii de mediu au avertizat nu o dată că staţia de osmoză inversă nu are capacitatea să gestioneze debitul levigatului care curge nestingherit către Apahida şi că aceasta va fi tot timpul inundată de lacul de levigat din amonte.

La sfârşitul lunii noiembrie, Garda Naţională de Mediu a amendat, din nou, Consiliul Judeţean Cluj cu 80.000 lei pentru problemele de la groapa de gunoi de la Pata Rât.


Consiliul Judeţean plăteşte 39.000 de euro pe lună pe staţia de osmoză care a fost adusă la Pata Rât.

Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Cluj, Grigore Crăciun, a declarat că problema levigatului trebuie să fie rezolvată cât mai repede, deoarece acesta ajunge în râul Someş.

Ultimele Stiri
abonare newsletter