Actualitate

Bucureştenii râd de clujeni. “Sunt bivoli care fac baie în levigat. Acei bivoli dau laptele ăla bun din inima Ardealului”. APM Cluj: Someşul e poluat cu levigat de la Pata Rât

Consiliul Judeţean plăteşte 39.000 de euro pe lună pe o staţie de osmoză care la ora actuală aşteaptă în Germania să fie adusă la Pata Rât. Deşi luna trecută, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, vorbea că stația de osmoză inversă ce va epura levigatul de la Pata Rât va fi dată în funcțiune în “cel mai scurt timp posibil”, între timp, contractul cu firma câştigătoare a licitaţie a fost suspendat.

Reprezentanţii firmei care au încheiat un contract cu Consiliul Judeţean (CJ) Cluj pentru aducerea unei staţii de osmoză inversă pentru epurarea levigatului de la Pata Rât au declarat luni că instalaţia de osmoză inversă este pregătită din 20 octombrie pentru a fi instalată.

“Noi avem instalaţia pregătită pentru a putea fi livrată la Pata Rât încă din 20 octombrie. Singurul lucru care face ca astăzi să nu fim aici este că nu avem terenul pus la dispoziţie de către beneficiarul nostru Consiliul Judeţean. Instalaţia contractată are o capacitate de 165 de metri cubi pe zi. Am primit suspendarea ordinului de începere din lipsa terenului. Contractul este suspendat din acest motiv, dar din punctul nostru de vedere contractul nu poate fi suspendat. Ne-am angajat că în 30 de zile venim şi aducem tot ceea ce este necesar, lucrări de infrastructură, construcţii civile, bazine, tot pentru a avea un sistem de management al levigatului funcţional. Din punctul nostru de vedere, acest lucru nu poate fi suspendat pentru că toate activităţile au fost deja derulate. Avem 90% din activităţi contractate, comandate, avem activităţi care se întind pe 10 luni de zile, ele sunt deja contractate cu furnizori care să ne asigure continuitate şi nu în ultimul rând instalaţia dedicată pentru acest proiect este la Hamburg din data de 20 octombrie pregătită de livrare. Levigatul curge pe pârâul Zăpodia. În momentul în care spunem că levigatul curge, acela nu se mai poate întoarce”, a spus Adrian Dobre, reprezentantul firmei.


Acesta a mai spus că sunt depăşiri mari ale concentraţiei de metale grele.

“Noi analizăm 35 de parametri. Din punctul nostru de vedere sunt depășiri de zeci de ori la unii parametri. Avem amoniu, la care avem depășiri de 1000 și ceva față de 5 sau 3 cât este normal. Sunt depășiri de sute de ori. Sunt metale grele. Nu ar trebui să fie metale grele în depozitul de deșeuri menajere. Aici este vorba despre un depozit istoric de deșeuri menajere și nu au avut cum să ajungă metale grele. În realitate, știm că la un depozit de 40 de ani, unde s-a depozitat necontrolat e foarte probabil să fi existat și deșeuri industriale și deșeuri periculoase. Avem filmări în care în aval sunt bivoli care fac baie în levigat. Despre asta vorbim. Acei bivoli până la urmă dau laptele ala bun din inima Ardealului. Contractul încheiat cu CJ Cluj este în valoare de 1,25 milioane de lei, care presupune construcţii civile legate de amenajarea staţiei - platforme, fundaţii, construcţia de bazine, ţevi -, la care se adaugă închirierea instalaţiei, partea de epurare, care se ridică la 39.000 de euro pe lună, pe o perioadă de 10 luni. Levigatul se scurge în pârâul Zăpodie, după care merge în Someş”, a mai explicat Adrian Dobre.


Vicepreşedintele CJ Cluj, Marius Mânzat, crede că problema terenului poate fi rezolvată într-o săptămână.

”Informațiile de ultimă oră sunt că s-a luat legătura cu proprietarii terenului de lângă și de principiu sunt de acord cu închirierea acelui teren. Eu sunt în proporție de 90% convins că așa se va întâmpla, dar până nu văd o hârtie scrisă, dați-mi voie să fie sceptic, dar în proporție de 90% se va realiza. Am încercat și până acum să luăm legătura cu ei, dar sunt persoane care mută terenul de la moştenitori, fraţi, cumnaţi etc. Dar s-au găsit proprietatii, s-a discutat cu ei și sunt de acord. Eu sper ca săptămâna viitoare să se încheie. Apoi, domnii să își poată instala aparatura în concordanță cu noi. S-a discutat și despre un sistem de decantoare pentru că sunt două seturi de probleme. Este vorba despre levigatul de aici și este vorba despre lacul din amonte, de la 500 de metri, care este altceva. Un levigat decantat care trebuie tratat altfel. Noi vrem o soluție comună care să rezolve ambele probleme”, a spus Marius Mânzat, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj.


APM Cluj: Râul Someş este poluat cu levigat de la Pata Rât

Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Cluj, Grigore Crăciun, a declarat, luni, presei, la fosta rampă de deşeuri de la Pata Rât, din apropierea municipiului Cluj, că problema levigatului trebuie să fie rezolvată cât mai repede, deoarece acesta ajunge în râul Someş.


”Ceea ce vedeți aici este cea mai bună soluție, pentru că stația de osmoză scoate o apă pură sau super-pură. Levigatul de aici curge în pârâu și merge mai departe spre Someș că nu are unde să meargă. Eu zic că este o soluție foarte bună pentru a capta levigatul de la rampa veche de deşeuri care se închide, iar partea cealaltă unde s-a diluat pentru că a plouat poate fi aplicată aceeași soluție sau o altă soluție. Eu nu aș zice cum zic alții că este un dezastru. Este o poluare, dar dacă s-ar dori să se știe exact, exact, s-ar putea lua analize la intrare în râul Someș. O problemă mare este lacul din amonte care trebuie eliminat prin epurare”, a spus Grigore Crăciun.

Ultimele Stiri
abonare newsletter