Actualitate

Face Tişe un pas înapoi? Şedinţă extraordinară de Consiliu Judeţean pentru MODIFICAREA hotărârii privind numirea Consiliului de Administraţie de la Aeroport - DOCUMENT

Este greşită hotărârea care privește conducerea Aeroportului? Alin Tişe a convocat, sâmbătă, consilierii judeţeni în şedinţă extraordinară pentru a modifica hotărârea Consiliului Județean Cluj privind numirea Consiliului de Administrație al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj.

Consilierii judeţeni au primit sâmbătă e-mailuri prin care erau convocaţi luni la ora 13.00 în şedinţă extraordinară cu un singur punct pe ordinea de zi: proiect de hotărâre pentru modificarea hotărârii de Consiliu Judeţean privind numirea Consiliului de Administraţie al Aeroportului Internaţional Avram Iancu.

Consilierii judeţeni spun că nu au văzut proiectul de hotărâre astfel încât nu ştiu în ce constau modificările. Proiectul nu a fost postat nici pe site-ul instituţiei.


"Oare cât de normal este să convoci o şedinţă extraordinară de Consiliu Judeţean cu mai puţin de 3 zile şi sâmbătă după-amiaza pentru luni orele 13.00 şi fără proiect de hotărâre?", scrie pe Facebook consilierul judeţean Vladimir Mătuşan.

Alin Tişe a declarat vineri într-o conferinţă de presă că membrii noului Consiliu de Administraţie (CA) au declarat în scris că nu doresc să preia conducerea executivă a aeroportului începând cu data de 17 octombrie.


“Prin hotărârea pe care noi am dat-o, Consiliul de Administraţie va decide la cine deleagă atribuţiile până la concurs. De altfel, oamenii din Consiliile de Administraţie au venit deja să îşi preia mandatele şi în cazul aeroportului toţi membrii CA au spus textual că nu doresc să îi ia locul lui Ciceo, nu doresc să exercite atribuţiile lui Ciceo, chiar au recomandat ca Ciceo să rămână interimar până la concurs. Acest lucru nu putea să îl facă doar CA-ul, nu Consiliul Judeţean. Atributul de a decide cine conduce interimar până la concurs aparţine CA-ului. Acest CA de la aeroport deja s-a întrunit şi a dat declaraţie că nu doresc să conducă ei aeroportul. Au fost acuzaţi că sunt nişte neica nimeni, neprofesionişti care vor ei să conducă aeroportul. Acolo trebuie fie specialişti. Au declarat că nu vor să îi ia locul lui Ciceo. Noi poate vom face o modificare de hotărâre să spunem că CA-ul îl vrea pe Ciceo. Există declaraţie scrisă a membrilor de CA că nu doresc să exercite atribuţiile executive până la concurs şi nici după aia, ei vor să rămână neexecutivi cum sunt acuma şi ei chiar recomandă şi îşi doresc să rămână Ciceo.  O să analizăm să vedem dacă trebuie prins în hotărâre. Dacă trebuie să o prind, o modific şi scriu că urmare a dorinţei CA, Ciceo rămâne director până la organizarea concursului”, a spus Tişe.

Potrivit hotărârii iniţiale de Consiliu Judeţean, începând cu data de 17 octombrie, conducerea executivă, exercitată până la această dată de directorul general al regiei, va fi asigurată de consiliul de administrație, până la data numirii directorilor respectiv încheierii contractelor de mandat.


Directorul Aeroportului Internaţional Cluj, David Ciceo, a cerut în nenumărate rânduri eliminarea acelui aliniat din hotărârea de Consiliu Judeţean.

“Prin nelegalitatea acestei hotărâri se pune real în pericol siguranţa şi securitatatea pentru că, începând din 17 octombrie, întreaga conducere executivă a aeroportului numai există. Este un fapt deosebit de grav. A creat o îngrijorare deosebită pe plan internaţional, în rândul companiilor aeriene, în rândul angajaţilor (...) De ce e nelegală această hotărâre? Noi am cerut revocarea în parte, doar anumite aspecte sunt nelegale. Este prevăzut în această hotărâre ca în data de 17 octombrie, CA să preia activitatea executivă. În data de 17 octombrie, ora 00.00 aeroportul nu mai are conducere calificată conform cu regulamentul european 139. Acest regulament este mai important decât orice lege românească. Stabileşte în mod imperativ competenţele şi calificările necesare astfel încât siguranţa să nu fie pusă în pericol. Dacă rămâne în vigoare această hotărâre, este posibil ca din data de 17 octombrie să nu mai zboare niciun avion pe Cluj. Pentru că nu există o conducere executivă calificată conform competenţelor. Avem semnale în acest sens de la companiile aeriene. Membrii CA nu au competenţele necesare. Nu numai că este nelegal acest alineat 2, dar această nelegalitate în cazul aeroportului este deosebit de gravă, duce la închiderea aeroportului”, spunea Ciceo.


Peste 200 de angajaţi ai Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj-Napoca au anunţat deja că vor protesta în faţa Consiliului Judeţean, nemulţumiţi de hotărârea Consiliului Judeţean privind numirea noului Consiliul de Administraţie al aeroportului.

Cine sunt noii membri ai Consiliului de Administrație de la Aeroport


Mircea Avram provine din vechiul PDL și a fost promovat director la Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Privat (RAADPP) Cluj de Alin Tișe, fost și actual președintele al Consiliului Județean Cluj. Legătura dintre ei este cunoscută de toată lumea.

Irimie Popa este profesor universitar la Facultatea de Științe Economice din cadrul UBB Cluj, având de altfel o carieră lungă în spate în acest domeniu. Irimie Popa Emil a fost validat, în ianuarie 2013, consilier local din partea USL, el fiind membru PSD. Irimie Popa a fost de asemenea, candidatul USL pentru Colegiul 4 la alegerile parlamentare (Mărăşti - Între Lacuri - Someşeni - Dâmbul Rotund – Gruia), dar după redistribuire a pierdut alegerile.

Viorel Federiga este membru PNL, fost consilier local la Dej. A câștigat anul trecut 45.462 de lei de la Căpitănia Zonală Drobeta Turnu Severin.

Mirela Lupaș este membru PSD, fiind pe lista partidului la alegerile de anul trecut pentru Consiliul Județean Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter