Actualitate

Boc declară război studenţilor. “Măi, dragi studenţi, mai puţin cu maşinile în oraş”

O nouă provocare pentru Emil Boc: să convingă cei 100.000 de studenţi care vor veni într-o săptămână la Cluj pentru un nou an universitar să lase maşinile acasă, în localităţile de domiciliu.

Primarul Emil Boc spune că odată cu începerea şcolii, se circulă „greu, dar se circulă”, dar adevăratul coşmar va veni după 1 octombrie.

“Trebuie să descurajăm traficul inutil care îl aduci în centru în mod gratuit cu şcoli sau unităţile de agrement. Unele şcoli au avut gesturi curajoase de a-şi propune soluţii de a veni gradual între 8 şi 9 la şcoală. Nu cred că deranjează foarte mult acest lucru. Astăzi, dacă te uiţi în Cluj, cu excepţia câtorva zone care sunt aproape de blocaj, cum este Piaţa Blaga între 7.30 – 8.00, şi Avram Iancu, se circulă. Greu, dar se circulă. Mai greu va fi după 1 octombrie când vin studenţii. Aici e o altă problemă. Ce facem cu cele 20.000 de maşini pe care le aduc studenţii la Cluj? Cum îi descurajăm să îşi lase maşinile acasă? Asta e marea provocare. Şi atunci la studenţi trebuie să le oferi piste de biciclete, spaţii pietonale, gratuităţi pe mijloacele de transport în comun, pe care le au de altfel. Trebuie să le spunem, «măi, dragi studenţi, mai puţin cu maşinile în oraş». Am văzut diferenţa august faţă de septembrie. Când în august s-a circulat mult mai bine decât la începutul anului şcolar. E greu, dar suportabil. Marea problemă de coşmar vine după 1 octombrie când, repet, după analizele pe care le am, 20.000 de maşini veneau şi vin în plus în Cluj odată cu cei 100.000 de studenţi. Miza este acum să îi convingem pe studenţi să nu mai vină cu maşinile în Cluj şi să utilizeze mijloacele alternative. Transportul în comun, în primul rând, spaţiile care vizează bicicletele, ariile pietonale, pentru că altfel ajungem, din nou, la blocaje”, a spus Boc, marţi dimineaţa la un post de radio.

Ultimele Stiri
abonare newsletter