Actualitate

Consilier local din Cluj AMENDAT, după ce nu a permis accesul Poliţiei pe proprietatea sa. Mascaţii au venit să ridice un scandalagiu, dar au fost TRIMIŞI LA PLIMBARE

Un scandal de pomină a avut loc într-un sat din judeţul Cluj. Ameţit bine de băutură după o noapte cu prietenii, un clujean a început să împartă pumni printre membrii familiei. Poliţiştii au intervenit alertaţi de rude şi vecini, dar nu au reuşit să pună mâna pe scandalagiu deoarece nu li s-a permis accesul în casa acestuia.

Seara de Rusalii s-a terminat cum nu se poate mai prost pentru un consilier local din satul Sînpaul, comuna Sînpaul, care a sărit în ajutorul unui consătean după ce, ameţit de băutură, a provocat un scandal, lovindu-şi mama. A aplanat conflictul, l-a dus pe scandalagiu acasă la el, iar când poliţia i-a bătut la uşă să-l “predea” pe “infractor” nu le-a permis acestora accesul. A doua zi, s-a trezit cu o amendă consistent.

Cheful de Rusalii…

Ioan Oltean, consilier local în comuna Sînpaul, şi M.Ş. au chefuit în seara zilei de 4 iunie, de Rusalii. După petrecere şi ameţit de băutură, M.Ş a plecat spre casă unde a început să se certe cu membrii familiei, lovindu-şi mama. Atunci, rudele au sunat la Poliţie, iar un echipaj de poliţie a ajuns la faţa locului, dar nu nu i s-a permis accesul în curte.


“Au cerut permisiunea să intre în casă, dar au fost refuzaţi. Li s-a transmis că dacă vor să intre, să sară gardul. În aceste condiţii, poliţiştii au plecat. Între timp, am ajuns eu acasă la M.Ş, am sărit gardul şi am reuşit să aplanez conflictul”, spune Oltean.

...s-a lăsat cu mascaţii la poartă

Bărbatul spune că a reuşit să-l aducă pe scandalagiu la el acasă, l-a trimis la culcare, iar în toiul nopţii s-au trezit cu 4-5 mascaţi plus do agenţi de poliţie care băteau în poartă.


“În jurul orei 00.40, auzim bătăi în poartă, văd o dubă cu 4-5 mascaţi, plus doi agenţi de poliţie. Vă daţi seama că ne-am speriat. Soţia a suferit un atac de panică, mama, care e în vârstă, era cu noi în casă. Nu s-au prezentat, m-au întrebat dacă e aici vecinul scandalagiu. Le-am spus că doarme şi să revină dimineaţă. Mi-au spus că voi răspunde dacă se întâmplă ceva”, povesteşte Ioan Oltean.

A doua zi, spune bărbatul, a fost chemat la Poliţie unde a primit un proces verbal, o amendă de 4.000 de lei pentru că nu a permis accesul poliţiştilor în casă.


“Acea casă nici măcar nu e proprietatea mea, este a mamei mele. Nu eu trebuia să le permit accesul. Eu le-am făcut lor treaba de la bun început, am reuşit să pun punct scandalului. Am sărit gardul şi l-am luat pe vecin de acolo. Am făcut ce poliţiştii nu au fost în stare să facă. Cred că este exces de zel din partea poliţiştilor această amendă. Vecinul scandalagiu nici măcar nu a fost amendat”, a spus Oltean.

IPJ Cluj: “Situaţia era gravă”

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj confirmă faptul că poliţiştii au intervenit pentru aplanarea unui conflict pe raza localităţii Sânpaul, comuna Sînpaul, la un scandal în familie.


“La faţa locului, poliţiştii au evaluat situaţia şi au solicitat, în sprijin, un echipaj din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale. Până la sosirea poliţiştilor de acţiuni speciale, bărbatul în privinţa căruia s-a făcut sesizarea a plecat de acasă, acesta fiind căutat de poliţişti la locuinţa unui bărbat din apropiere, unde au avut confirmare că se află. Proprietarul locuinţei respective nu a permis accesul poliţiştilor pe proprietatea acestuia, în pofida faptului că situaţia era una gravă, care impunea luarea unor măsuri ferme  pentru a nu degenera”, spun reprezentanţii IPJ Cluj.

Aceştia susţin că atât proprietarul, cât şi bărbatul care a provocat scandal, au fost invitaţi după câteva zile la sediul unităţii de poliţie. Unde au fost sancţionaţi contravenţional.


“Conform legii, împiedicarea, sub orice formă, a organelor însărcinate cu menţinerea ordinii publice de a-şi îndeplini obligaţiile de serviciu privind legitimarea sau conducerea unei persoane la sediul poliţiei ori al altui organ de stat sau de a lua măsurile necesare pentru menţinerea ori restabilirea ordinii publice constituie contravenţie. Sancţiunea prevăzută de lege pentru această faptă este amenda de la 3.000 la 6.000 de lei; proprietarul în cauză a fost sancţionat cu amendă în valoare de 4.000 de lei. Bărbatul reclamat a fost sancţionat contravenţional cu amenda maximă prevăzută pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice, respectiv cu amendă în valoare de 1.000 de lei.  Sancţiunea prevăzută de lege pentru această contravenţie este amenda de la 200 de lei la 1.000 de lei”, mai spun reprezentanţii IPJ Cluj.

Aceştia mai susţin că, deşi domiciul şi reşedinţa sunt inviolabile, accesul forţelor de ordine pe proprietatea unei persoane se poate face în cazul executării unui mandat de arestare sau a unei hotărâri judecătoreşti, înlăturării unei primejdii privind viaţa, integritatea fizică sau bunurile unei persoane sau pentru apărarea securităţii naţionale şi  ordinii publice.

“De asemenea, conform Legii 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, în realizarea atribuţiilor ce îi revin, poliţistul este învestit cu exerciţiul autorităţii publice, iar în cazul săvârşirii unei infracţiuni, al urmăririi unor infractori sau al unei acţiuni teroriste, aceştia pot să intre în incinta locuinţelor, indiferent de deţinător sau de proprietar”, mai transmite IPJ Cluj.

În aceste condiţii, ne întrebăm, dacă într-adevăr situaţia era gravă, de ce poliţiştii nu au intrat de prima dată pe proprietatea bărbatului scandalagiu?

Ultimele Stiri
abonare newsletter