Actualitate

Se pregăteşte un nou tun Răchiţele-Ic Ponor? 25 de kilometri, modernizaţi în 4 ani. 1,5 milioane de euro pentru un kilometru de drum

Deşi a luat un credit de 50 de milioane de euro pentru modernizare drumurilor judeţene, Consiliul Judeţean Cluj accesează fonduri europene pentru două tronsoane.

Peste 35 de milioane de euro va costa modernizarea a două drumuri judeţene, marea majoritate a banilor provenind din fonduri europene, restul fiind contribuţia Consiliului Judeţean Cluj.  Proiectul, denumit „Drumul Apusenilor”, presupune modernizarea a 25 de kilometri, iar lucrarea ar trebui să fie finalizată în 4 ani.

Consilierii judeţeni au aprobat zilele trecute un proiect de hotărâre privind „Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională -Traseu Regional Transilvania Nord, Drumul Apuseni” ce presupune modernizarea drumului judeţean DJ 108K (limită judeţ Bihor – Baraj Drăgan) și a drumului judeţean DJ 764B (Baraj Drăgan – intersecție DN1).


Potrivit referatului de aprobare, modernizarea acestor tronsoane “va conduce la dezvoltarea economică a zonei Munților Apuseni și la sporirea sistematică a nevoilor de transport cu exigentele populației în ceea ce privește confortul şi siguranța circulației”.

Potrivit Consiliului Judeţean, valoarea totală a proiectului este de 159,8 milioane lei (35,5 milioane euro), din care contribuţia proprie a judeţului Cluj este de 3,7 milioane lei (peste 825.000 de euro), restul banilor provenind din fonduri europene.


Staţii de autobuze, trotuare, şanţuri

Pe ce se vor duce cele peste 35 de milioane de euro? Pentru construirea de staţii de autobuze, alveole pentru mijloacele de transport în comun, trotuare, modernizarea drumului şi pentru asigurarea scurgerii apelor pluviale în lungul drumului, se precizează în proiect.

Unii consilieri judeţeni nu s-au putut abţine să nu îl întrebe pe Alin Tişe preşedintele CJ Cluj, dacă aceste tronsoane de drum vor avea aceeaşi soartă cu drumul turistic Răchiţele-Ic Ponor.


“Eu sper să nu aibă aceiași soartă ca cel de la Răchițele – Ic Ponor, astfel să se termine în 7 ani, ci să se termine în 4 ani. Asta este dorința mea. Sper ca firma care va câștiga să se poată ține de parametrii din caietul de sarcini și din contract. Mă bucur foarte mult și sunt convins că această zonă va deveni mult mai interesantă după finalizarea acestor drumuri”, a spus consilierul judeţean Marinel Andro.

Alin Tişe nu s-a putut abţine şi a răspuns ironic că atât Andro, cât şi alţi consilieri judeţeni „sunt parte la acea realizare de 7 ani”.


“Suntem cu toții coautori a acelui drum sau coproprietari”, a spus Tişe, atrăgându-i atenţia lui Andro că “putea să nu ia cuvântul” pentru a aminti de drumul Răchiţele-Ic Ponor.

Modernizarea Răchiţele-Ic Ponor, o telenovelă care s-a întins ani de zile

În 2008, Consiliul Judeţean demara o amplă lucrare de modernizare a 20 de kilometri la drumul turistic Răchiţele-Ic Ponor. Ceea ce trebuia să fie o lucrare de un an şi jumătate, s-a transformat într-o telenovelă care s-a întins pe 8 ani de zile. O poveste despre lucrări date pe prietenii şi care pun în pericol siguranţa traficului rutier, despre licitaţii cu cântec, bani decontaţi pe lucrări imaginare, prejudicii imense pe care nimeni nu este interesat să le recupereze. Prejudiciul în acest caz se ridică la 4,5 milioane de euro.

Ultimele Stiri
abonare newsletter