Actualitate

Stilul vestimentar “de mall”, desfiinţat de unul dintre cei mai talentați tineri designeri clujeni

Oamenii trebuie să se informeze, se îndrăznească şi să caute „o alternativă la mall-urile care vând mereu aceleaşi lucruriˮ, este doar unul dintre sfaturile oferite în interviul acordat Monitorul de Cluj de Alina Morar.

Alina este unul dintre designerii clujeni care s-a remarcat în peisajul autohton, iar acum e plecată pe plaiuri londoneze şi newyorkeze pentru a duce mai departe faima şcolii româneşti de modă. Ea a vorbit într-un interviu, pentru Monitorul de Cluj, despre planurile sale, dar a făcut şi o radiografie a stilului vestimentar local.

În 2013, tânărul designer  îşi prezenta la Gala Universităţii de Arte şi Design din Cluj colecţia de absolvire. Se numea “Cu cheia la gât” şi era catalogată de specialişti ca una dintre cele mai mature şi mai închegate colecţii studenţesti de până atunci. Succesul colecţiei o propulsa în scurt timp pe tânăra din Cluj în peisajul modei bucureştene iar hainele ei erau deja purtate de pasionaţii de design românesc.


În vara anului 2014 lucra la o coproducţie România- UK- Germania, documentarul de lung metraj intitulat „Chuck Norris vs Communism”. Alina a făcut parte din echipa de creaţie a departamentului de realizare de costume.

Acum, e la Londra, unde a ajuns cu cu ajutorul a două burse Erasmus primite de la UAD. Prima a fost pentru şase luni şi a făcut parte din echipa  unui renumit brand de fashion iar a doua a fost pentru trei luni în cadrul unei companii de film. Londra nu a acaparat-o însă, cel mai recent proiect desfăcurându-se la New York.


Reporter: Ai simţit o vocație pentru domeniul acesta, cum te-ai hotărât sa te înscrii la UAD Cluj?

Alina Morar: Totul a pornit de la joacă cu hainele şi păpuşile când eram mică, joacă care apoi s-a transformat într-un hobby care a dat naştere unei pasiuni pe care am decis să o transform într-o meserie.

R: Care ar fi plus-ul pe care îl are Londra faţă de Cluj?

A.M.: Pentru mine Londra a însemnat şi înseamnă în continuare posibilitatea de a alege, de a învăţa, de a experimenta, de a mă inspira.


R: Cât mai stai în Londra? Revii la Cluj? Dacă da, ce planuri ai pentru când te întorci?

A.M.: Din fericire sunt liberă ca pasarea cerului şi nu sunt nevoită să îmi fac planuri:)) Bineînţeles ca vreau să ma întorc, iubesc Clujul şi îmi lipseşte familia enorm, însă deocamdată mai am de învăţat şi de experimentat, iar Londra e locul perfect pentru a face asta.

R: Ai regretat vreo clipă că ai plecat?

A.M.:Din fericire nu. Regret doar că sunt departe de familie, dar compromisuri trebuie făcute la tot pasul.


R: Cum stau clujenii la capitolul stil? Cât de bine se îmbracă?

A.M.: Din fericire clujenii se îndreaptă spre drumul cel bun la capitolul vestimentaţie. Există din ce în ce mai multe evenimente legate de fashion, muzică, arte în general care îi fac să fie mai atenţi la felul în care se prezintă.

R: Văd că bărbaţii din Cluj acordă din ce în ce mai mare atenţie vestimentaţiei... parcă era un domeniu la care erau mai atente femeile...

A.M.: Femeile trebuie să fie 'de 3X femeie' nu? Aşa că nu e de mirare că vestimentaţia ajunge de multe ori pe ultimul loc, după soţ, copii, serviciu, câine, casă etc.. Lăsând gluma la o parte, faptul că bărbaţii din Cluj şi din România, în general, sunt din ce în ce mai la curent cu tot ceea ce se întâmplă în fashion ar trebui să fie de bun augur. Moda, la fel ca orice alt domeniu al artei, deschide ochi şi schimbă mentalităţi.


R: Pregăteşti vreo colecţie nouă? Unde o lansezi?

A.M.: Acum un an m-am hotărât să mă specializez pe piele, iar acum lucrez la prima mea colecţie de geci de piele unicat, pe care sper să o lansez în aprilie la Londra.

R: Care sunt cinci reguli fundamentale pentru a te îmbrăca cu bun-gust?

A.M.: În primul rând trebuie să iţi cunoşti bine corpul. Este o chestie de respect faţă de propria persoană. În al doilea rând citeşte. Sunt atâtea reviste de modă, site- uri de fashion, fashion bloggeri etc. care vin de multe ori cu idei fresh la care poate tu nici tu te-ai gândit. În al treilea rând trendurile trebuie folosite ca informaţie şi inspiraţie, trebuie interpretate nu adoptate. În al patrulea rând asumă-ţi cine eşti şi ce vrei sa porţi iar, în al cincilea rând experimentează, nu e nimic rău în asta. Cunoaşte-te, informează-te, inspiră-te, joacă-te şi asumă-ţi toate cele de mai sus.

R: Care sunt cele mai mari greşeli pe care le fac oamenii din acest punct de vedere?

A.M.: Faptul ca nu se informează. Iar in acest fel rămân blocaţi în anumite stiluri care odată cu trecerea timpului ajung să fie demodate sau să nu se mai potrivească corpului lor. Avem o gramadă de bloguri de modă româneşti, reviste superbe, evenimente de modă etc. Ieşi, uităe-te, învaţă, experimentează, evoluează.

R: Cum preconizezi ca va evolua stilul vestimentar al clujenilor, par din ce în ce mai nonconformişti?

A.M.: Clujul devine din ce in ce mai plin de tineri talentaţi şi creativi care îşi iau ideile în mână şi nu le mai dau drumul. Avem din ce în ce mai multe evenimente de modă care caută să educe oamenii din punct de vedere vestimentar, să le ofere o alternativă la mall-urile care vând mereu aceleaşi lucruri. Viitorul arată bine, chiar foarte bine.

Ultimele Stiri
abonare newsletter