Actualitate

Floreştenii scapă de gunoaie. O nouă firmă se va ocupa de ridicarea deşeurilor din comună

Societatea Strict Prest a fost desemnată să se ocupe de gunoiul floreștenilor. Nu mai puţin de 15 utilaje ale Strict Prest, companie administrată de Mircea Vereş, au fost trimise în Floreşti pentru a strânge gunoaiele.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, susţine că suspendarea contractului cu Quatro Eco Salub şi atribuirea directă a contractului către Strict Prest au fost singurele variante, din punct de vedere legal.

“Noi ne-am implicat. S-au încercat mai multe variante pentru rezolvarea blocajului din Florești. Din păcate, prefectul n-a dorit să decreteze starea de alertă, aceasta în condițiile în care la Țaga s-a acceptat, de exemplu, instituirea unei stări de urgență. Așa am venit pe lege cu această varintă a suspendării contractului și alegerea unui nou operator pe o perioadă de 90 de zile”, a declarat Tișe într-o conferinţă de presă care a avut loc vineri la Consiliul Judeţean. Acesta a mai adăugat că în perioada următoare firma Quatro Eco Salub ar putea să intre în procedură de insolvență din pricina datoriilor.


În urma cererii de oferte organizate de primăria Florești a fost selectată societatea Strict Prest care să preia serviciul de salubritatea menajeră cât timp este suspendat contractul. Prețul oferit de aceasta este de 310 lei pe tonă.

Primarul comunei Florești, Horia Șulea, a anunțat că începând de astăzi, Strict Prest a intrat în comună cu 15 utilaje și cu mașini de gunoi cu care va acționa pentru a strânge gunoiul acumulat în comună. Oficialul a menționat că începând de săptămâna următoare speră să se intre pe program normal de colectare a deșeurilor din comună.


În privința modului în care se va plăti activitatea de ridicare a gunoiului către noul operator, primarul a explicat că tariful va rămâne 8 lei/persoană/lună, dar că acesta va fi transformat în taxă către Primăria Florești.

“Vineri dimineața pe Florești a intrat un desant de curățire, format din 10 mașini ale Strict Prest. Cârcoteala la colțul blocului și amenințarea cu procese în defavoarea interesului public este oare demnă de vreun ales local care a avut în buzunar soluții de mai bine de o lună?


De ce acum? Foarte simplu. Întrucât acum (27 ianuarie) s-a primit de la QES adresa prin care ne anunța că, din varii motive, este în imposibilitatea respectării programului de ridicare. Întrucât la începutul acestei luni am cerut, în scris, oficial, către QES, o fundamentare economico financiară a solicitării de mărire a tarifului. De asemenea, apoi s-a solicitat și luarea de măsuri de conformare în vederea normalizării activităților prestate pe raza UAT Florești. Nici un răspuns! Am avut o discuție și cu administratorul QES, cerându-i ferm ca în câteva zile Floreștiul să fie curat. Nu se poate - a fost răspunsul. Coroborat cu adresele de la varii instituții, care punctau aspectele unei iminente epidemii, precum și existența la nivelul UAT de depozite temporare ilegale (ghenele din care se revărsaudeșeurile, depășindu-se conturul punctelor gospodărești), am luat deciziile ferme. Mi le asum în totalitate. Floreștiul nu e o imensă ghenă de gunoi. Situația devenise una critică”, a spus primarul localităţii Floreşti, Horia Şulea.

Potrivit acestuia, negocierile au dus la un preț extrem de mic per tonă, sub cel aprobat ca tarif în ADI Eco Metropolitan, la nivelul județului.


“Deci, se poate. Mai departe, acum, contractele QES cu persoanele fiziec sau juridice ori cu asociațiile de proprietai din UAT Florești sunt suspendate. Nu e nevoie de nici un contract nou. Pe viitor plata serviciului se va face de către floreșteni direct la primărie, după stabilirea în Consiliul Local a unei taxe în acest sens. Aceasta opinez că va fi echivalentă sau sub tariful de până acum.

În cele 90 de zile, QES are posibilitatea de a se redresa. Sau nu. Depinde de managementul societății. Legat de capitalizarea firmei, având în vedere toate cele prezentate mai sus, decizia este a Consiliului Local. Eu am supus votului Legislativului local revocarea acelui HCL. Oricum, virarea efectivă de fonduri nu a avut loc încă, întrucât bugetul nu este aprobat”, a mai declarat primarul comunei Florești.


 

CITEŞTE ŞI

Operator nou de salubritate în Floreşti, contractul cu vechea firmă a fost suspendat

Ultimele Stiri
abonare newsletter