Actualitate

Îl mai ţineţi minte pe Gabriel, selfie-teroristul? Procesul său a ajuns la final. Ce decizie au luat magistraţii

Anul trecut, un clujean îndrăgostit a fentat securitatea Aeroportului Cluj, a fugit pe pistă, s-a urcat într-un avion Wizz Air, unde şi-a făcut mai multe selfie-uri, aşteptând decolarea avionului.

Tânărul a reuşit să treacă de securitatea Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca fără bilet şi fără să fie controlat. Şi-a făcut mai multe fotografii în cabina pilotului unui avion Wizz Air şi şi-a făcut chiar şi un selfie în cockpit.

Dosarul lui Costin Gabriel Claudiu s-a judecat la Judecătoria Cluj-Napoca. El a fost  acuzat de infracţiunea de trecere frauduloasă a frontierei de stat. Potrivit Codului Penal, această infracţiune se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani sau amendă.


După mai multe amânări, judecătorii au dat verdictul. L-au achitat pentru infracţiunea de tentativă la trecerea frauduloasă a frontierei de stat, dar l-au condamnat pentru infracţiunea de distrugere.

“În temeiul articolului 396, alin.5 raportat la articolul 16, alin. 1 din Codul de Procedură Penală, achită pe inculpatul Costin Claudiu Gabriel, fără antecedente penale, pentru infracţiunea de tentativă la trecerea frauduloasă a frontierei de stat. În temeiul articolului 253, alin.1 din Codul Penal cu aplicarea articolului 375 şi 396 din Condul de Procedură Penală, condamă pe inculpatul Costin Claudiu Gabriel, fără antecedente penale, la pedeapsa de 2 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere. Aplică inculpatului pe o perioadă de 1 an pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi a dreptului de a ocupa o funcţie publică care implică exerciţiul autorităţii de stat. Suspendă sub supraveghere executarea pedepsei pe durata termenului de supraveghere de 2 ani”, se arată în hotărârea judecătorilor.


Judecătorii l-au obligat pe tânăr să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune. Pe parcursul termenului de supraveghere condamnatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile. Munca va fi prestată în cadrul Asociaţiei Filantropice Medical Creştină din Cluj-Napoca sau al Regiei Autonome a Domeniului Public Cluj-Napoca.

Judecătorii au admis acţiunea civilă formulată în cadrul procesului de Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj şi l-au obligat pe Costin Claudiu Gabriel să plătească în favoarea acestuia suma de 657 lei cu titlu de despăgubiri civile, reprezentând daune materiale. Judecătoria Cluj-Napoca l-a mai obligat pe tânăr să achite suma de 500 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare în favoarea statului şi suma de 1500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare reprezentând parte din onorariul de avocat în favoarea aeroportului clujean.


Sentinţa nu este definitivă. Ea poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile.

Ce s-a întâmplat pe Aeroport?

Bărbatul în vârstă de 32 de ani a reuşit în dimineaţa zilei de 27 ianuarie 2015 să intre prin efracţie într-o zonă restricţionată din interiorul Aeroportului Internaţional “Avram Iancu” Cluj şi a ajuns la un avion care era garat în apropierea terminalului.


Avionul fusese curăţat şi pregătit pentru cursa pe care urma să o aibă peste câteva ore.

Urcat în cabina avionului, Costin Gabriel Claudiu a folosit bliţul camerei foto a telefonului mobil pentru a-şi face câteva poze. Aşa a fost observat de angajaţii aerogării, care au văzut nişte luminiţe în cabina pilotului. Bărbatul a fost găsit în avion, unde şi-a găsit un loc confortabil în aşteptarea orei pentru decolare.


El a susţinut atunci că a recurs la acest gest pentru că voia să ajungă în Anglia la prietena sa, dar nu a mai găsit bilete. 

Ce spunea selfie-teroristul despre eveniment?

„Eram în trecere şi m-a invitat domnul pilot până la el în cabină. A spus că îmi face o favoare, dar următorii au să se chinuie...Nu mi-am dat seama la ce se referea în primele secunde...dar coborând pe scările cockpitului şi uitându-mă în urmă...mi-am dat seama imediat. I-am văzut rânjetul, am spus în sinea mea că am să mă duc în munţi. Scârbit de toate lichelele”, spunea Gabriel Costin la vremea respectivă pentru Monitorul de Cluj. Întrebat despre eveniment, clujeanul a declarat că este o „dezinformare” și „intoxicare”.

Detalii despre acest caz puteţi citi aici şi aici.

Ultimele Stiri
abonare newsletter