Actualitate

„Câini”, marele câștigător la TIFF 2016, proiecție de gală la Cluj, în prezența actorului Gheorghe Visu

După ce a câștigat Trofeul Transilvania la TIFF 2016 și a primit aplauzele publicului la patru proiecții sold out, în luna iunie, thriller-ul românesc al anului, Câini, regizat de Bogdan Mirică, ajunge de vineri în cinematografele din Cluj-Napoca.

Gheorghe Visu in Caini Gheorghe Visu in Caini

Filmul va avea o proiecție de gală la Cinema Florin Piersic sâmbătă, 24 septembrie, de la 20.00. Actorul Gheorghe Visu, premiat la Festivalul de la Sarajevo pentru performanța sa în film, va fi prezent la eveniment și va sta de vorbă cu spectatorii. Biletele pot fi cumpărate în avans de la casieria cinematografului.

Din 23 septembrie, Câini intră în peste 70 de cinematografe din 35 de orașe, iar la Cluj-Napoca poate fi văzut la Cinema City Iulius Mall, Cinema Victoria, Cinema Florin Piersic. Avanpremiere ale filmului sunt programate pe 21 și 22 septembrie, de la 21:40, la Cinema City Iulius Mall.


În film, Gheorghe Visu are rolul unui polițist, rol pentru care a slăbit 27 de kilograme. Cotidianul francez Télérama îl compară cu starurile western-ului american de altădată, dând exemplul lui Walter Huston în The Treasure of the Sierra Madre, iar cronicarii Band-a-Part.fr, cu Gary Cooper. „Câini e o poveste despre granițe. Western camuflat, cu șeriful său neputincios, voluntar doar în ultimă instanță, în maniera unui Gary Cooper din High Noon [1952], filmul trasează noile limite ale necunoscutului, în Est, acolo, la frontiera unei Europe prea puțin iubite”, scrie Band-a-Part.fr.

În distribuție, alături de Dragoș Bucur, Vlad Ivanov și Gheorghe Visu, apar Teodor Corban, Raluca Aprodu, Costel Cașcaval, Constantin Cojocaru, Emilian Oprea, Andrei Ciopec.


Acțiunea este plasată în apropierea graniței cu Ucraina. Roman, un tânăr de la oraș, ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moștenit de la bunicul său care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moșiei, Roman devine, treptat, martorul unor evenimente bizare. O senzație generală de amenințare plutește în aer.

O combinație de thriller, film noir și western modern, Câini este primul lungmetraj al lui Bogdan Mirică, scenaristul și co-regizorul serialului HBO Umbre. Filmul a fost nominalizat la trofeul European Discovery 2016, la Premiile Academiei Europene de Film, a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul de la Cannes, Trofeul Transilvania la TIFF 2016 și două premii la Festivalul de la Sarajevo: Heart of Sarajevo pentru Cel mai bun actor - Gheorghe Visu, și Mențiunea Specială a Juriului. În această toamnă, filmul va fi proiectat în festivaluri din Finlanda, Norvegia, Canada, Polonia, Israel, Spania, Portugalia, Germania, Suedia, Statele Unite și Italia.


Bogdan Mirică semnează regia și scenariul. Directorul de imagine este Andrei Butică, montajul a fost realizat de Roxana Szel, de sunet s-au ocupat Sam Cohen, Sebastian Zsemlye și Hervé Buirette, scenografia îi aparține Augustinei Stanciu, iar costumele – Elenei Stoyanova. Muzica a fost compusă de Codrin Lazăr și Sorin Romanescu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter