Actualitate

Singura autostradă care ar putea fi gata în acest an are şanse minime să fie şi folosită. Imagini din dronă cu lotul A3 Gilău-Nădăşelu

Tronsonul A3 Gilău - Nădăşelu, "ciotul" de 8,7 km de autostradă de lângă Cluj-Napoca, în continuarea Autostrăzii Transilvania de la Turda la Gilău realizată în trecut de Bechtel, are toate premisele să fie terminat până la finele acestui an. Cu toate acestea, şansele ca acest tronson să fie şi dat spre folosire sunt minime pentru că nu este legat de restul autostrăzii.

Lipseşte un viaduct, o rămăşiţă neterminată din contractul Bechtel, pentru care autorităţile încă nu au relansat licitaţia pentru execuţie.

Asociaţia Pro Infrastructura (API) a publicat o nouă înregistrare cu drona cu şantierul autostrăzii Gilău-Nădăşelu, tronsonul de 8,7 km aflat în lucru în apropiere de Cluj -Napoca.


"Lucrările la tronsonul 3A1 Gilău-Nădăşelu al Autostrăzii A3 se apropie de finalizare. Cu toate acestea, Asociatia Pro Infrastructura consideră că nu vom putea circula pe acesta decât la sfârşitul anului 2017, în condiţiile în care CNADNR încă nu a scos la licitaţie finalizarea viaductului peste Someşul Mic, la mai bine de 3 ani de zile de la rezilierea contractului cu Bechtel. Situaţia este cu atât mai gravă întrucât cozile kilometrice formate pentru traversarea comunei Gilău pe DN1 au devenit o rutină!", au scris cei de la Asociatia Pro Infrastructura pe contul oficial de Facebook.


Dincolo de avansul bun al lucrărilor, lotul chiar de va fi terminat în acest an, nu este legat de restul autostrăzii de la Gilău la Turda. Acolo, peste Someş, viaductul autostrăzii nu a fost finalizat, el fiind doar parţial construit încă din perioada Bechtel.

Pentru finalizarea acestui viaduct, Compania de Autostrăzi a organizat o licitaţie, dar a fost nevoită s-o anuleze în august 2015, ca urmare a contestaţiilor şi a problemelor birocratice. De la anulare şi până în prezent, licitaţia încă nu a fost reluată, scrie hotnews.ro.


CNADNR are pe pagina proprie informaţii legate de acest proiect, pentru care susţine că iunie 2016 a fost termenul pentru finalizarea proiectului tehnic, iar în luna iunie "va fi reluată procedura de atribuire a unui contract de lucrări pentru podul peste râul Someşul mic şi canal Hidroelectrica şi conexiunea cu tronsonul Gilău-Nădăşelu". Luna iunie a trecut de mult, iar nici până în prezent nu a fost reluată această procedură.

Micul "ciot" de lângă Cluj-Napoca

Deşi vorbim de un tronson scurt de autostradă, acesta este unul destul de important pentru că vine în continuarea Autostrăzii A3 Câmpia Turzii-Gilău de la intersecţia cu DN1, ocoleşte municipiul Cluj-Napoca prin partea de vest şi se opreşte aproape de localitatea Nădăşelu într-o intersecţie cu un alt drum naţional, DN1F spre Zalău şi Satu Mare. Practic, A3 Gilău-Nădăşelu va funcţiona ca o centură în partea vestică a municipiului Cluj-Napoca.


Lungime: 8,7 km
Cost: 59 milioane euro (de la bugetul de stat)
Constructor: UMB-Tehnostrade
Stadiul lucrărilor (iulie 2016): 78,88%
Stadiu financiar (iulie 2016): 69,91%

Ultimele Stiri
abonare newsletter