Actualitate

Cluj Arena produce bani pentru Primărie

Banii pe care organizatorii festivalului Untold i-au plătit pentru închirierea Cluj Arena s-au dus la Primărie în contul datoriilor pe care societatea care administrează stadionul o are către bugetul local prin neplata taxelor şi impozitelor.

Peste 5.000 de persoane au lucrat în producția efectivă a festivalului Untold, iar în ceea ce privește logistica festivalului peste 200 de camioane au fost necesare pentru transportul echipamentelor. De asemenea, sute de oameni au lucrat la montarea scenei de pe Cluj Arena. Potrivit cifrelor oficiale, puterea instalată de energie electrică la scena de pe stadion a depășit 2500 kw, ca o comparaţie însemnând consumul lunar de energie a cinci comune mari din România.  La această scenă au fost folosite nici mai mult și nici mai puțin de 35 km de cabluri electrice, de fibră optică și de semnal sunet și video.

În total, pentru pregătirea festivalului, stadionul a fost pus la dispoziţia organizatorilor Untold timp de 20 de zile. Nota de plată pe zi: 10.000 de lei.


Un calcul simplu arată că societatea care administrează Cluj Arena a reuşit să strângă numai din chiria percepută pentru organizarea Festivalului Untold suma de 200.000 de lei. Pe lângă această sumă, organizatorii festivalului vor mai trebui să scoată din buzunar alţi 10.000 de euro (aceeaşi sumă au plătit-o şi în 2015) pentru plata utilităţilor (lumină, apă etc) şi alte zeci de mii de euro pentru curăţenie.

De asemenea, tot în sarcina organizatorilor au căzut şi cheltuielile legate de distrugerea scaunelor de pe stadion, a uşilor de la toalete, a geamurilor sparte şi refacerea gazonului, aproape distrus în totalitate. De altfel, în legătură cu refacerea gazonului, organizatorii Untold au precizat că acesta va fi refăcut 100% în mai bine de două săptămâni. “Şi în acest an se vor face lucrări complexe, va fi tratat corespunzător, iar unde situaţia o va cere, va fi înlocuit. O echipă formată din 20 de specialiști a aspirat gazonul cu aspiratoare speciale pentru a înlătura toate deșeurile, iar mai apoi s-a aplicat un tratament care distruge bacteriile de pe suprafața gazonului, rămase după eveniment. Următorul pas este acela de supraînsămânțare. La final se va aplica un îngrășământ special pentru gazon și în următoarele două săptămâni va fi irigat continuu pentru a ajunge la forma inițială. Le transmitem suporterilor echipei naţionale de fotbal a României să fie liniștiți, deoarece gazonul va fi refăcut complet până la meciul cu Muntenegru”, au transmis reprezentanţii Untold.


Potrivit conducerii Cluj Arena, din banii încasaţi pe chiria de la Untold s-au plătit salariile angajaţilor stadionului, iar restul banilor au mers în conturile Primăriei pentru stingerea datoriei în legătură cu impozitul.

Chiar în prima zi de festival, joia trecută, consilierii locali nu au votat proiectul de hotărâre privind preluarea Cluj Arena în proprietatea Primăriei. Consiliul Judeţean, condus de Alin Tişe, şi-a exprimat disponibilitatea trecerii Cluj Arena în domeniul public al oraşului. Societatea care administrează stadionul are de luni bune conturile blocate pentru că nu și-a plătit taxele şi impozitele în ultimii ani, datorând Primăriei Cluj-Napoca, la finele anului 2015, 12,5 milioane de lei.


“Să ştiţi că Primăria nu urmăreşte să execute Consiliul Judeţean de acei bani. Dacă stadionul intră la Primărie nu se va mai plăti impozitul. Sincer să fiu, dacă aş găsi o posibilitate să nu plătească acel impozit i-aş susţine. Pentru că ei nu au ştiu că acel impozit trebuie plătit în momentul când s-a construit. Primăria nu depinde de aceşti bani să funcţioneze. Dacă ar exista un cadru legal l-aş susţine mâine ca ei să nu plătească aceste resurse financiare. Nu în banii aceia stă Primăria, dimpotrivă”, spunea Emil Boc săptămâna trecută.

Peste 260.000 de persoane au participat la Untold Festival, fără a se înregistra incidente deosebite, potrivit Ministerului Afacerilor Interne.

abonare newsletter