Actualitate

Conducerea fermei de pui din Floreşti atacă dur: “Aşa se ascund ilegalităţile Primăriei”

Scandalul reautorizării fermei de pui din Floreşti e departe de a se termina.

După ce Primăria Floreşti a amendat firma care deţine ferma de pui, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj Alin Tişe a ameninţat voalat angajaţii Direcţiei de Sănătate Publică şi pe cei ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului să fie atenţi când şi dacă decid reautorizarea fermei, după protestul ratat împotriva primii avizului de funcţionare, a venit rândul conducerii companiei să îşi expună punctul de vedere.

Reprezentanţii fermei susţin într-un comunicat de presă că Primăria Floreşti a dat ilegal autorizaţii de construire şi a înşelat beneficiarii.


“În mod ipocrit, tocmai autorităţile publice care se fac vinovate de această nefericită situaţie, pentru a-şi ascunde propria culpa, duc o campanie de dezinformare a publicului, dând vina pe ferme, şi de hărţuire a operatorilor acelor ferme, cu controale şi măsuri abuzive, ca şi cum acestea ar fi vinovate. În realitate, ferma există şi funcţionează pe acel amplasament dinainte de 1990, în zone declarate ca industriale, în care se interzice amplasarea de locuinţe la mai puţin de un kilometru de ferme.  Primăria Floreşti însă, în mod ilegal, a dat autorizaţii de construire de locuinţe în apropiere, deşi ştia bine că încalcă legea şi înşeală beneficiarii, iar celelalte autorităţi care au avizat sau care trebuiau să controleze actele Primăriei, în mod complice, au închis ochii la acest abuz, deşi e amplu şi repetat de mulţi ani, ba chiar comitând infracţiuni, iar cetăţenii au fost sistematic minţiţi cum că, deşi în zonă sunt ferme de animale, acestea ar urma curând să se închidă şi deci problema să se rezolve”, se arată în documentul citat.

Conducerea fermei spune că ar fi putut da în judecată constructorii şi Primăria Floreşti şi să obţină în instanţă stoparea construirii şi interzicerea utilizării ca locuinţe a construcţiilor deja edificate, “dar nu au dorit să facă încă un rău celor care, de bună credinţă, înşelaţi de autorităţi cu promisiuni fără acoperire, au construit sau şi-au achiziţionat locuinţe în zonă”.


“Dacă Primăria şi celelalte autorităţi, pentru a acoperi propriile abuzuri, nu au procedat la anularea autorizaţiilor de construire emise şi la demolarea locuinţelor realizate ilegal, ci doresc să rezolve intrarea în legalitate a locuinţelor prin mutarea fermei şi transformarea regimului zonei din industrială în rezidenţială, atunci trebuie să ne faciliteze mutarea şi să acopere costurile de transfer într-o altă zonă. Or, autorităţile întreţin o campanie mediatica de demonizare a fermelor, ca şi cum ele ar fi venit în apropierea locuinţelor, nu invers. Nu este o noutate, dar s-a accentuat în contextul electoral din acest an. Autorităţile au făcut promisiuni fără acoperire electoratului floreştean, cum că problema se rezolvă, că ferma se va închide sau muta, deşi nu există vreun suport real”, mai precizează conducerea fermei.

Reprezentanţii fermei de pui sunt convinşi că vor primi o nouă autorizaţie, iar activitatea fermei se va relua în ciuda “şicanelor şi presiunilor”.


“S-a obţinut noua autorizaţie de gospodărire a apelor şi nici reînnoirea celorlalte autorizaţii şi avize, inclusiv a noii autorizaţii integrate de mediu, nu va mai putea dura prea mult, urmând la nevoie să se rezolve prin instanţă. Prin urmare, activitatea fermei în mod normal se va relua curând, dacă între timp autorităţile nu facilitează, aşa cum s-a mai discutat şi s-a tot promis, mutarea fermei”, se mai arată în documentul citat.

Primarul comunei Floreşti, Horia Şulea, preciza în urmă cu câteva zile că obţinerea unei noi autorizaţii de mediu pentru fermă este "imposibilă".


“Practic, creșterea industrială a puilor la ferma din Florești a încetat. Asta până la o eventuală obținere a unei noi autorizații de mediu, lucru care, în opinia mea, este imposibil respectând legislația în vigoare. Am intrat în normalitate, asigurând floreștenilor și în mod special celor din zona fermei un trai mult mai bun”, spunea în urmă cu câteva zile primarul comunei Florești, Horia Șulea.

Ultimele Stiri
abonare newsletter