Actualitate

OPINIE: Copiii nu sunt nişte idioţi, care scot perle la Bac şi examene naţionale. Sau nu?

An de an citim perlele de la Bac şi râdem toţi, fiindcă avem de ce râde. Limbajul de lemn, confuziile sau, pur şi simplu, umorul voluntar al unora ne fac să ne simţim bine, să savurăm şi să spunem, la final, simplu…proştii.

sursa foto: facebook.com sursa foto: facebook.com

Da, domnule! Moromete era zgârcit, dar nu era beţiv ci fumător, sau Calistrat Hogaş se ocupa cu turismul, aşa cum scrie în lucrări. Toate sunt perle, dar pe undeva sunt adevărate. Cine are răbdare să le extragă, să nu le cizeleze, pentru a părea şi mai hilare şi să le „scape” presei? Oare nu cei care corectează lucrările? Fiindcă cei care au intrat în clase pentru ore tot anul nu ar face aşa ceva…Poate şi-ar respecta elevii, atât încât să nu îi răstignească la gazeta de perete, cu greşelile de gât, îşi începe Ligia Popa articolul pe webforcluj.ro.

Cui ajută că o ţară întreagă râde de bieţii absolvenţi, şi aşa destul de timoraţi?


Mai sunt şi alte domenii în care să iasă aşa, la rampă, problemele? Oare medicii s-au gândit vreodată să „scape” în media greşelile pacienţilor? Sau ei sunt perfecţi…

Avocaţii vorbesc aşa despre cazurile lor? Dar funcţionarii?


La un moment dat, un psiholog şi logoped şcolar povestea unui cadru didactic despre un copil, un pacient neascultător şi copilăros, un copil răsfăţat şi răzgâiat care se juca prea mult. Nu a mai contat faptul că ascultătorul nu preda copilului. Psihologul ar fi povestit oricui despre copil. Aşa o pacoste…Cum să nu se plângă dascălul? Cum să nu îi spună celuilalt dascăl, care va prelua copilul peste câţiva ani ce face? Aşa cum era normal, s-a renunţat la logoped-psiholog, în virtutea discreţiei cu care ar trebui să fie trataţi copiii.

Aşa ar trebui să fie semnate şi listele cu perle care ajung în presă. Cei care le remarcă să îşi asume şi curajul de a le face publice fiindcă, pe undeva greşelile sunt normale. Fără ele toţi elevii ar lua 10. Unde e normalitatea?


Ligia Popa este doctorand în ştiinţele comunicării la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai. A absolvit cursurile masterului de Comunicare mediatică. Scrie pentru webforcluj.ro, iar în trecut a publicat şi în cotidianul Monitorul de Cluj.

Etichete: perle bac bac
Ultimele Stiri
abonare newsletter